Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Încheierea anului jubiliar dedicat Maicii Maria Roza Zangara

Duminică, 21 aprilie 2013, Duminica Isus, Bunul Păstor, comunitatea parohială din Buruienești s-a bucurat de un moment spiritual deosebit: Congregația "Fiicele Milostivirii și ale Crucii", fondată de Maria Rosa Zangara (1844-1914) la 13 august 1892, a aniversat în cadrul solemn al sfintei Liturghii încheierea anului zangarian care a evidențiat cei 120 de ani de la înființare.

Congregația "Fiicele Milostivirii și ale Crucii" este prezentă în România, Italia, Mexic și Etiopia. Surorile se implică activ în educarea copiilor, îngrijirea bătrânilor și a celor defavorizați, așa cum atât de bine desfășoară această activitate și aici în comunitatea parohială din Buruienești. În momentul de față comunitatea este formată din trei surori (sr. Elena, sr. Daniela și sr. Eusebia), care sunt implicate în diferite activități educațional-parohiale: grădiniță, îngrijirea bolnavilor, cateheze, ajutor la înfrumusețarea bisericii etc.

Plecând de la această realitate, întreaga comunitate parohială a ținut să mulțumească surorilor și Congregației "Fiicele Milostivirii și ale Crucii" pentru anii care i-au dedicat edificării poporului lui Dumnezeu, iar părintele paroh Iosif Bisoc, OFMConv., în cadrul predicii, a subliniat faptul că vocația la care sunt chemate toate persoanele, în mod cu totul deosebit persoanele consacrate, cere dăruire, jertfă, abnegație. "Isus, bunul Păstor, este cel care conduce pașii vocației fiecărei persoane în parte - spunea părintele - iar cei care ascultă de el sunt în siguranță și realizați mereu!"

La sfârșitul ceremoniei părintele paroh a mulțumit surorilor și congregației, amintind primele surori venit la Buruienești (sr. Patricia, sr. Cristina și sr. Suzana) și le-a dorit din partea întregii comunități cât mai multe realizări în activitatea lor și implicarea lor în pastorația parohială. De asemenea, sr. Elena și-a exprimat gratitudinea față de comunitatea parohială pentru primirea și grija de care se bucură din partea parohiei și a credincioșilor.

Imediat după sfânta Liturghie credincioșii - în număr mare - au mers la casa surorilor pentru binecuvântarea grădiniței și a parcului de joacă pentru copiii, iar grădinița a organizat o expoziție cu desene ale copiilor și i-a invitat pe toți să viziteze aceste exponate, care au fost evaluate și premiate de către un juriu din care au făcut parte domnul profesor Gheorghe Curpăn - directorul școlii cu clasele I-VIII "Gheorghe Pătrașcu" din Buruienești, sr. Eusebia - directoarea grădiniței, doamna profesor de religie Tereza Ciuraru și părintele Valentin Sabău. La sfârșit gazdele au oferit un semn de ospitalitate.

Cuvântul de mulțumirea a surorii Elena, superioara comunității din Buruienești:

"Preacucernice părinte paroh, cucernici părinți, dragi surori, iubiți credincioși ai comunității din Buruienești, prezenți astăzi la celebrarea sfintei Liturghii: Cristos a înviat!

«Sunt atâtea minunății pe lume pentru fiecare: ochi să ai să le vezi, inimă cu care să le simți și brațe cu care să le cuprinzi în numele Domnului și ale tale vor fi pentru slava sa!».

În acestea momente de sărbătoare, privind în biserică, sfântul lăcaș de închinare a Domnului, vreau să mulțumesc în numele surorilor (comunității noastre religioase actuale) bunului Dumnezeu, preasfintei Fecioare Maria pentru vocația noastră și preoților parohiei noastre care ne-au permis să împărtășim cu voi bucuria de a încheia, așa cum ați auzit și în anunțul de duminica trecută, anul zangarian aici în comunitatea noastră din Buruienești.

Acest an, 2012-2013, a fost pentru noi, Congregația Fiicele Milostivirii și ale Crucii, un an plin de rugăciune în toate locurile din lume unde suntem prezente - Italia, Mexic, Etiopia și România - aducând fiecare comunitate, după legi și obiceiuri, mulțumire Domnului pentru vocația primită, pentru acești 120 de ani de când fondatoarea noastră, Maica Maria Roza Zangara, prin viața ei și prin trăirea voinței Domnului zi de zi, a fost inspirată să fondeze acest institut al nostru, Fiicele Milostivirii și ale Crucii, și care de-a lungul acestor ani, cu pași mărunți, a ajuns și pe aceste meleaguri ale noastre, în România-Buruienești (primele surori fiind sr. Patricia, sr. Cristina și sr. Suzana) și de câțiva anișori și în București.

Chiar dacă încercările nu au lipsit, suntem sigure că nu vor lipsi niciodată, dar cerând cu umilință har și înțelepciune de la Domnul, așa cum a făcut Maica Maria Roza Zangara, vom reuși să oferim disponibilitatea noastră de a-i sluji printr-o dăruire zilnică, cât ne stă în putere și în limita posibilităților noastre, copiilor care frecventează grădinița noastră, cât și întreaga noastră disponibilitate atunci când ni se cere colaborarea.

De aceea, așa cum am auzit la predică, mulțumim, mulțumim și din nou mulțumim Domnului pentru vocația noastră și vă invităm să vă rugați pentru noi, surorile din comunitatea din Buruienești, așa cum noi vă asigurăm de rugăciunile noastre pentru dumneavoastră și pentru familiile dumneavoastră.

Și ca această zi să fie mai deosebită, noi, surorile, împreună cu copiii dumneavoastră și fiii acestei comunități, fie foști elevi ai grădiniței Maria Roza Zangara, fie cei prezenți, v-am pregătit o expoziție de lucrări, pe diferite teme, pe care vă invităm să o vizitați. Sunt cu adevărat excepționale și ținem foarte mult să le mulțumim din tot sufletul la fiecare copil în parte și la toți împreună pentru colaborare.

Iar după toate aceste cuvinte și după această sfântă celebrare, va urma binecuvântarea claselor, a parcului de joacă pentru copiii, pentru care mulțumim binefăcătorilor, atât din străinătate, cât și de aici din țară: parohia, primăria și tuturor celor care au colaborat prin ajutorul fizic.

În încheiere, noi surorile Congregației Fiicele Milostivirii și ale Crucii, vă mulțumim încă o dată și vă invităm la ceva dulce-acrișor, așa cum se spune pe la noi!

Cristos a Înviat!"

*

Îți mulțumesc Isus Bune
O sută și două zeci de ani chiar au trecut
De când tu Isus ai dorit și ai cerut
Maicii Zangara, a noastră fondatoare,
Să pună pe picioare al nostru Institut.
Cu harul și ajutorul tău Isus bune
În a-ți urma și voia și cuvântul,
Maica Zangara, în suferințe mari și chinuri
A acceptat să fie aproape de cei bătuți de soartă în acele timpuri
De aceea noi astăzi îți mulțumim din suflet
Pentru acești o sută două zeci de ani plini și frumoși
Ce cu ajutorul tău, o Doamne Sfinte, cu vocații
Să-i binecuvântezi astăzi, dar și mâine, tu poți.
Căci nu-i ușor să fii statornic astăzi
Și nu a fost nici când ușor vreodată nimănui
Dar încrezându-ne cu totul Sfintei Fecioare
Vom primi har și-nțelepciune pe azi și pentru mâine.
Iar în acest an dedicat credinței
Îți cerem din inimă, Isus Bune, în acest jubileu
Mărește-ne credința, în familiile noastre, în Institut
Și-n toate familiile din lume,
Iar pentru via ta vocații tari tu dă-ne!

Surorile Congregației Fiicele Milostivirii ale Crucii Buruienești

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 aprilie: Buruienești: Încheierea anului jubiliar dedicat Maicii Maria Roza Zangara


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat