Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Jubileu de aur al pr. Anton Dancă

Duminică, 21 aprilie 2013, într-o atmosferă sărbătorească și înălțătoare, în biserica "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iugani, pr. Anton Dancă a celebrat o sfântă Liturghie solemnă prilejuită de împlinirea a 50 de ani de Preoție. Jubileul de aur al părintelui sărbătorit a fost onorat de prezența PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, precum și a numeroși confrați preoți.

După ce în dimineața zilei de 21 aprilie 2013, pr. Anton Dancă a sărbătorit evenimentul jubiliar la Adjudeni, alături de preoți ai satului natal, avându-l ca invitat special pe PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în după-amiaza aceleiași zile a revenit la Iugani pentru a continua împărtășirea bucuriei cu credincioșii prezenți. Aici, biserica nouă a devenit neîncăpătoare, căci un număr mare de preoți: din Decanatul de Valea Siretului, de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, câțiva fii ai satului, împreună cu invitatul de onoare, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, s-au adunat în jurul altarului pentru a înălța gânduri de laudă și mulțumire Domnului pentru darul celor 50 de ani de preoție ai părintelui Anton, hirotonit de către episcopul Marton Aron, la 21 aprilie 1963, în Alba Iulia.

În duminica Bunului Păstor, lumina soarelui strălucitor ce pătrundea prin vitraliile multicolore ale ferestrelor ne îmbia la bucurie, iar cântările corale, pascale, pline de vitalitate, ne înălța mintea la Domnul cel viu și adevărat, care în iubirea sa providențială de Bun Păstor ni l-a oferit pe pr. Anton Dancă în slujirea comunității iugănene pentru o perioadă de 16 ani în calitate de paroh (1975-1983) și preot pensionar (din 2005).

Sentimentele de respect și prețuire ale enoriașilor față de păstorul lor au fost întărite de cuvântul de învățătură al pr. Gheorghe Cojocaru, care a constituit un adevărat elogiu adus preoției. Plecând de la întrebările firești ce se nasc atunci când o persoană este realizată și anume: De unde a plecat? Cine i-a dat ideea? Cine l-a sprijinit? Ce greutăți a întâmpinat și cum le-a depășit? Părintele predicator a scos în evidență frumusețea și eficacitatea spirituală a darului Preoției în viața oamenilor, dar și misterul acesteia prin cuvintele: "Sunt ceea ce sunt prin harul lui Dumnezeu" și "Preotul se va înțelege pe sine doar în cer. Dacă s-ar înțelege pe pământ ar muri nu de spaimă, ci de bucurie" (sfântul Ioan Maria Vianey).

Predica s-a încheiat cu un cuvânt de recunoștință al părintelui și al credincioșilor din Parohia Lilieci pentru tot ajutorul acordat, de pr. Anton, în timpul activității pastorale din Parohia Mărgineni.

Liturghia a continuat cu momentul ofertoriului când, alături de obișnuitele daruri, tinerii satului au oferit o frumoasă icoană a Maicii Domnului, patroana comunității catolice din Iugani, pe care pr. Anton o venerează cu vie pietate.

După împărtășania credincioșilor, pr. paroh Marcel Blaj a dorit să întregească bucuria întregii adunări cu un scurt program artistic prezentat de un grup de copii voioși, compus dintr-un mic recital de vioară, un cântec dedicat preotului și o poezie ce reliefa elanul și slujirea fidelă și generoasă a pr. Anton, precum și urarea : Domnul să vă dea în dar/ S-ajungeți la centenar/ Să mai stați 50 de ani/ Tot aicea la Iugani. Momentul special dedicat părintelui sărbătorit s-a încheiat cu cântarea instrumentală și vocală a urării tradiționale de La mulți ani! care ne-a făcut să pregustăm frumusețea unei bucurii depline și a armoniei comuniunii cu Dumnezeu și cu frații noștri în Cristos.

La sfârșitul celebrării euharistice, PS Aurel Percă i-a adresat părintelui jubiliant cuvinte de prețuire și încredere, de recunoștință și mulțumire pentru tot binele făcut în rândul credincioșilor din Dieceza de Iași.

Celebrarea euharistică s-a încheiat cu un moment special al jubileului în decursul căruia au fost trăite emoții reciproce, au fost oferite multe flori împreună cu o icoană a Inimii Preasfinte a lui Isus, ca simbol al recunoștinței și prețuirii pr. Anton. În acea atmosferă festivă, păstorul sărbătorit ne-a mărturisit: "În acești 50 de ani am adunat numai bucurii în Domnul... Cum de m-am legat de Iugani? ...în cimitirul satului este înmormântat unchiul meu, pr. Martin Mihoc, pe care voi îl cinstiți ca sfânt și eu doresc să calc pe urmele lui... Astăzi este Duminica Bunului păstor și v-am oferit iconița cu inima lui Isus pentru ca el să ridice cât mai multe chemări la Preoție și la viața consacrată... și să vă îmbogățească sufletele cu multe haruri".

Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească în curtea bisericii frumos împodobită, concretizând invitația deschisă a pr. Anton: "Aceasta este ziua de 50 de ani pe care a făcut-o Domnul, ca să ne bucurăm și să ne veselim într-însa. Aleluia!".

Sr. Iosefina Rediu, CIN

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 aprilie: Iugani: Jubileu de aur al pr. Anton Dancă


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat