Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Icoana sfântului Gheorghe ne vorbește în mod sugestiv despre viața și activitatea lui

Astăzi întreaga creștinătate îl sărbătorește pe sfântul mare mucenic Gheorghe (275-303), care s-a născut într-o familie creștină din Capadocia, "țara cailor frumoși", și care a trăit și a fost martirizat în timpul domniei împăratului Dioclețian (244-311).

Capadocia este o regiune nu departe de poalele Munților Taurus și a fost în vechime patria renumitului imperiu Hitit; dar mai apoi a fost cucerită rând pe rând de perși, greci și romani, iar astăzi se află în regiunea Anatolia, din Turcia. Istoricul evreu Iosif Flavius (37-100) ne spune că locuitorii Capadociei descindeau din Meșec, unul din fiii lui Iafet, fiul lui Noe (cf. Gen 10,2; 1Cr 1,4-5), și era un popor foarte crud și idolatru (cf. Ps 120,5; Ez 27,13); dar despre care Cartea Faptele apostolilor ne spune că oamenii din Capadocia au fost printre primii care au primit credința creștină, chiar în ziua de Rusalii (cf. Fap 2,9); iar Cartea Viețile Sfinților ne spune că a ajuns un popor atât de bun, că a dat Bisericii mai mulți sfinți.

Între sfinții dați Bisericii de fostul popor crud și idolatru al Capadociei, dar transformat de puterea tainică a lui Cristos și a Duhului Sfânt, amintim în primul rând pe sfântul mare mucenic Gheorghe; apoi pe sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Grigorie de Nyssa; apoi pe: sfânta Irina, cea mult jertfitoare; pe sfânta Macrina, bunica sfântului Vasile cel Mare; pe sfântul Meletie; pe sfântul Sava; pe sfânta Parascheva etc.

Toate acestea să ne spună să ne amintească și nouă, celor de astăzi, că chiar dacă acum suntem păcătoși și răi, că chiar dacă ne tragem din strămoși răi, prin Cristos și Duhul Sfânt, putem deveni buni și sfinți, căci: "Dumnezeu nu ține seama de vremurile de neștiință și poruncește acum tuturor oamenilor de pretutindeni să se pocăiască; pentru că a rânduit o zi, în care va judeca lumea după dreptate, prin omul, pe care l-a rânduit pentru aceasta și despre care a dat tuturor oamenilor o dovadă netăgăduită prin faptul că l-a înviat din morți" (Fap 17,30-31).

Astăzi mi-am propus să redau viața și activitatea sfântului Gheorghe, privind la icoana lui, căci icoana sfântului Gheorghe ne amintește mereu de cele duhovnicești, și la cele la care suntem chemați să fim și să devenim.

Sfântul Gheorghe a fost un căpitan din armata romană, ce s-a împotrivit unui edict dat de împăratul păgân Dioclețian, care ordona prigonirea și exterminarea creștinilor din Imperiul Roman.. Așa cum se vede din icoana care îl reprezintă, sfântul Gheorghe s-a luptat cu diavolul, simbolizat de balaur, și a salvat sfânta Biserică, simbolizată de prințesa căreia îi salvează viața din ghearele lui.

În icoană, sfântul Gheorghe, fiind din Capadocia, "țara cailor frumoși", este prezentat călărind pe un cal alb, simbolul harului și al tăriei creștine. Aplicând la noi chipul din icoana al sfântului Gheorghe, trebuie să spunem că și noi suntem chemați, cu ajutorul harului și al puterii lui Dumnezeu, să înfruntăm și să luptăm contra balaurului demonic, care caută să ne distrugă viața și să ne fure mântuirea adusă nouă de patimile, moartea și învierea lui Cristos.

Apoi trebuie să știm că răul nu există numai în balaurul cel mare, înfățișat în icoana sfântului Gheorghe, în șarpele cel vechi, în diavolul și satana, și în acela care înșeală întreaga lume (cf. Ap 12,9); nu există numai în oamenii cei răi; răul există și în noi înșine, adică în inima și trupul nostru, în sufletul și existența noastră; de aceea, astăzi, prin sărbătoarea sfântului Gheorghe, suntem chemați și îndemnați să ne ridicăm și să luptăm contra lui. Căci iată ce ne spune Isus Cristos, Mântuitorul nostru: "Căci din inimă ies gândurile rele, uciderile, preacurviile, curviile, furtișagurile, mărturiile mincinoase, hulele" (Mt 15,19). Aceștia sunt balaurii cu care trebuie să luptăm și pe care să-i ucidem în fiecare zi.

Sfântul apostol Paul îi amintea ucenicului său Timotei că orice "ostaș al lui Cristos" trebuie să se angajeze în luptă contra dușmanului, căci cei care și-au luat crucea lui Cristos au pornit deja această luptă (cf. 2Tim 2,3-5).

Se spune că odată un duhovnic l-a întrebat pe un creștin: "Ce lucrezi tu în fiecare zi?" Creștinul i-a răspuns: "Am multe de lucrat: am de îmblânzit doi șoimi, de condus doi cerbi, de înfrânat doi ulii, de răpus un vierme, de luptat cu un urs și de îngrijit un bolnav". Duhovnicul i-a spus: "Unde întâlnești tu zilnic animale despre ce vorbești?" Creștinul i-a răspuns: "Șoimii sunt ochii mei. Mult mă chinui să-i îmblânzesc, pentru a nu privi în toate părțile, că nu cumva să mă ducă în ispită. Cerbii sunt picioarele mele: trebuie să am bună grijă de ele, să le conduc pentru a nu mă duce la păcat. Ulii sunt mâinile mele, pe care caut să le înfrânez să nu apuce tot ce găsesc în cale și să le pun la lucru pentru bine. Viermele e limba mea, cu care mă lupt să nu bârfească pe alții. Ursul este inima mea cu care mă bat mereu, pentru a nu mă lasă ispitit de lucrurile lumii. Bolnavul este tot trupul meu, de care port grijă să nu slujească păcatului".

În icoană, sfântul Gheorghe este prezentat echipat cu arme pentru a învinge balaurul cel mare, șarpele de la început; el poartă în mână o suliță, pe al cărei vârf era gravată o cruce. Asta vrea să ne spună că și noi trebuie să fim echipați cu "armele dreptății" și cu "armura lui Dumnezeu". Dar mai vrea să ne spună că, așa cum sfântul Gheorghe n-a învins balaurul cu de la sine putere, ci cu puterea crucii lui Cristos, tot astfel nici noi nu vom învinge balaurii care ne atacă în orice clipă, cu de la noi putere, ci numai cu forța venită de la crucea lui Cristos.

Iată cum ne avertizează sfântul Petru: "Fiți treji și vegheați! Pentru că protivnicul vostru, diavolul, dă târcoale ca un leu care mugește, căutând pe cine să înghită. Împotriviți-vă lui tari în credință, știind că și frații voștri în lume trec prin aceleași suferințe ca voi. Dumnezeul oricărui har, care v-a chemat în Cristos Isus la slava sa vecinică, după ce veți suferi puțină vreme, vă va desăvârși, vă va întări, vă va da putere și vă va face neclintiți" (1Pt 5,8-10).

De aceea, sfântul Paul ne îndeamnă: "Luați toată armura lui Dumnezeu, ca să vă puteți împotrivi în ziua cea rea și să rămâneți în picioare, după ce veți fi biruit totul. Stați gata dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcați cu platoșa neprihănirii, având picioarele încălțate cu râvna Evangheliei păcii. Pe deasupra tuturor acestora, luați scutul credinței, cu care veți putea stinge toate săgețile arzătoare ale celui rău. Luați și coiful mântuirii și sabia Duhului, care este Cuvântul lui Dumnezeu" (Ef 6,13-17). Căci măcar "că trăim în firea pământească, totuși nu ne luptăm călăuziți de firea pământească. Căci armele cu cari ne luptăm noi, nu sunt supuse firii pământești, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile răului" (2Cor 10,3-4).

Astfel întăriți de Domnul și de puterea lui (cf. Ef 6,10), vom fi și noi asemenea sfântului Gheorghe pe care îl sărbătorim astăzi, mai mult decât biruitori (cf. Rom 8,37).

Acesta este mesajul icoanei sfântului Gheorghe.

La mulți ani tuturor bărbaților și femeilor care își au numele legat de cel al sfântului Gheorghe!

Cristos a înviat!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 84.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat