Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj diecezan în Anul Credinței la Vatican și în Italia

S-a încheiat pelerinajul diecezan prilejuit de Anul Credinței, desfășurat între 5 și 19 aprilie 2013. Odată ajunși acasă, am descoperit pe situl Episcopiei de Iași că am fost primii din dieceză la Vatican: primii pelerini din România la audiența generală a papei Francisc.

Rândurile următoare nu vor să fie un jurnal al pelerinajului, ci mărturia bucuriei de a fi fost în acest minunat pelerinaj. Voi începe cu punctul central, cu Piața "Sfântul Petru", cu întâlnirea atâtor pelerini din lumea întreagă cu Sfântul Părinte, în fața bazilicii ce adăpostește mormântul sfântului apostol Petru.

L-am văzut pe papa Francisc, urmașul lui Petru sau cum se mai spune: "Petru al zilelor noastre", la cea de-a treia audiență generală a noului suveran pontif. Piața "Sfântul Petru" era plină, era o mare de oameni dornică de a-l vedea și de a-l asculta pe papa Francisc, care a intrat în piață în jeep-ul alb descoperit și care i-a salutat cu bucurie pe toți cei prezenți, oprindu-se deseori pentru a-i atinge și a-i mângâia pe copii și pe cei bolnavi.

Și așa cum ne-a obișnuit a vorbit în limba italiană, iar comentatorii pentru diferitele limbi au tradus mesajul său numeroaselor națiuni prezente. Pelerinii din România au fost primii nominalizați dintre națiunile europene.

După audiență am intrat în măreața bazilică, unde rând pe rând am adus o rugăciune la mormintele papilor, începând cu grota mormântului "Sfântul Petru" de sub Altarul papal, cel al Confesiunii și apoi la altarul cu relicvele fericitului papă Ioan Paul al II-lea, ale fericitului papă Ioan al XXIII-lea. A fost o zi minunată.

Dar pelerinajul la Roma a continuat. Peste tot semne ale martirajului primilor creștini: biserica ce păstrează lanțurile sfântului Petru, biserica sfinților Cosma și Damian, medicii fără de arginți, Coloseum-ul, Forul roman, istorie a imperiului roman, găsind chiar și Columna lui Traian.

Am mers pe urmele apostolilor și al ucenicilor Domnului. Alături de bazilica "Sfântul Ioan" din Lateran, locul primei bazilici papale, am urcat în genunchi cele 28 de trepte aduse de Sfânta Elena de la Palatul lui Pilat, pe care ar fi urcat Isus la judecată și nu departe, în biserica "Sfânta Cruce", am adorat o parte din lemnul sfintei cruci adus de la Ierusalim, împreună cu un cui și tăblița inscripției condamnării lui Isus. Am ajuns și la Porțile Romei unde se află minunata bazilică " Sfântul Paul", cu sarcofagul mormântului său. Minunată bazilică cu un minunat atriu. Pe pereții interiori se află chipurile tuturor papilor de până acum și am descoperit încă multe medalioane goale care își așteaptă păstorii bisericii pentru încă multe generații. Biserica merge înainte, căci Cristos Dumnezeu îi este Capul și Păstorul.

Mergând pe urmele ucenicilor Domnului, trebuie să amintim vizita la biserica "Sfântul Matei" din portul Salerno, ce adăpostește relicva mâinii sale, dar și minunata bazilică "Sfântul Marcu" din Veneția, alături de palatul dogilor din piața "San Marco", la care am ajuns mergând pe îngustele și întortocheatele străduțe ale cetății.

Dar alături de Isus, a stat mereu Preacurata Fecioară Maria, căreia i-am adus rugăciunea noastră în câteva sanctuare. La Roma am ajuns în bazilica "Santa Maria Maggiore" (Maria cea Mare sau "Maria a Zăpezii"), cea mai veche biserică dedicată Maicii Domnului din Occident, ce adăpostește una din cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul în brațe, numită "Salus Populi Romani", adusă probabil la Roma de sfânta Elena în secolul al IV-lea și pictată probabil de sfântul Luca. Cu bucurie am ajuns și în Piața Spaniei, cu treptele spaniole mereu aglomerate, unde am admirat obeliscul ridicat în cinstea Fecioarei Maria Neprihănit Zămislită, din fața Colegiului Urban Pontifical "De Propaganda Fide", unde papa aduce un omagiu în sărbătoarea de la 8 decembrie. La Loreto am admirat "Căsuța Mariei" adusă de la Nazaret și adăpostită acum în sanctuarul de la Loreto. La Pompei, la poalele Vezuviului, ne-am rugat în fața Icoanei Reginei Sfântului Rozariu, în Sanctuarul Madonei din Pompei, construit la dorința fericitului Bartolo Longo, cu intenția de a propaga practica recitării sfântului Rozariu.

Sfânta Liturghie s-a celebrat în multe locuri, dar impresionante au fost locurile în care am retrăit întâlnirea cu Isus Euharisticul, având proaspete în minte cuvintele lui Isus din Evanghelie despre Pâinea Vieții, când am cinstit miracolele euharistice de la Lanciano (hostia devenită carne și vinul sânge, în sec. al VIII-lea), miracolul corporalului însângerat de la Bolsano de 750 de ani (din anul 1263) păstrat în catedrala din Orvieto, dar și miracolul euharistic din Cascia. Toate acestea trebuie să ne întărească în credință.

Ne-au însoțit în acest pelerinaj și sfinții la care alergăm mereu în rugăciunile noastre, sau sfinții ca modele de sfințenie. La Padova ne-am rugat la mormântul sfântului Anton, la Cascia la mormântul sfintei Rita, apărătoarea familiilor, iar la Assisi la mormântul Sfântului Francisc, trecând și pe la biserica atât de dragă sfântului stigmatizat, "Porțiuncula". La San Giovanni Rotondo a trăit un alt stigmatizat, sfântul Pius din Pietrelcina, cunoscut ca Padre Pio. În ajun, sâmbătă seara, am participat la frumoasa procesiune mariană cu lumânări, însoțind statuia Maicii Domnului (Santa Maria delle Grazie). În zi de duminică ne-am bucurat de celebrarea sfintei Liturghii solemne, în noua și impresionantă bazilică, după care am pătruns în conventul unde a trăit, a primit stigmatele Mântuitorului și unde a fost înmormântat Padre Pio. Apoi am ajuns în cripta minunat decorată cu mozaicuri din viața sfântului Francisc și sfântul Pius, de renumitul artist Marko Ivan Rupnik, unde în află racla cu sfintele relicve și unde puhoi de lume se apropie de mormântul său. Tot la San Giovanni Rotondo, chiar lângă hotelul unde eram cazați, am găsit o veche biserică în cinstea sfântului Onufrie în care am aflat tăcerea și reculegerea pentru rugăciune.

Ne-am apropiat și de alți sfinți mărturisitori ai credinței. Lângă Napoli, în conventul călugărilor capucini care marchează locul unde a fost martirizat sfântul Ianuarie, patronul marelui oraș Napoli, am aflat că, compatriotul nostru, fericitul Ieremia Valahul, a bătut pentru prima dată la porțile acestei mănăstiri, înainte de a ajunge la mănăstirea Sfântului Efrem, unde și-a avut mormântul până a fost adus în țară la Onești.

Multe locuri și lucruri am putut admira. Am urcat pe culmea stâncoasă unde se află acum refăcută Abația sfântului Benedict de la Monte Cassino, cu splendida mănăstire refăcută după distrugerile provocate de luptele din Cel de-al Doilea Război Mondial. În mănăstirea de la Montecassino sfântul Benedict de Nurcia a pus bazele monahismul apusean, redactând vestitele reguli pentru ordinul benedictin, sub deviza "Ora el labora!", asociind-o la viața consacrată și pe sora sa sfânta Scolastica. Cu siguranță în viața lor spirituală au pornit și au mers împreună până la moarte. Au murit amândoi în anul 547. Mănăstirea adăpostește și mormântul acestor minunați frați despre care sfântului Grigore comenta: "Mormântul nu putea să țină separate trupurile acelora care rămăseseră întotdeauna unite în Dumnezeu prin aceeași simțire". Am ajuns și la Sanctuarul din munți de la Manoppello ce păstrează "Volto Santo" (presupusul giulgiu al Sfintei Fețe a lui Isus).

Pe coasta de est a Italiei am putut admira alte două locuri de început de istorie a istoriei creștinismului. Am ajuns până pe impresionantul pisc de pe muntele Sant' Angelo, unde se află localitatea cu case, parcă agățată de stânci în preajma grotei în cinstea arhanghelului Mihail, sanctuar rupestru încă din secolul al V-lea.

Un alt loc important ne-a fost descoperit de pr. Mihai Roca la Aquileia, important oraș al imperiului roman, cu o bazilică plină de mozaicuri vechi, recent descoperite și cu un imens baptisteriu. Patriarhia de la Aquileia a fost timp de unsprezece secole un important centru și leagăn al creștinismului în nord-estul Italiei și chiar un loc de pornire a evanghelizării pentru multe regiuni.

Duminică am participat cu bucurie la sfânta Liturghie alături de credincioșii români din Padova, în biserica "Santa Croce" păstoriți de pr. Paul Budău, iar la Roma am fost alături în biserica "San Vitale", unde responsabil de pastorația românilor este pr. Isidor Iacovici.

Întorcându-ne spre casă ne-am oprit la Bad Deutsch-Altenburg unde s-a celebrat sfânta Liturghie, localitatea natală a episcopului dr. Anton Durcovici, știind că luna viitoare se împlinesc 125 de ani de la nașterea sa și unde pr. Pavel Balint s-a rugat împreună cu noi pentru cauza de beatificare a episcopului martir.

La Oradea, în catedrala romano-catolică, alături de imaginea fericitului episcop martir Szilárd Ignác Bogdánffy, am adus mulțumire lui Dumnezeu pentru Pelerinajul diecezan dedicat Anului Credinței. Apoi rând pe rând pelerinii din diferitele zone ale țării, Bucovina, Dobrogea, Bacău, zona Romanului și Alba Iulia, ne-am retras spre casele noastre.

Mulțumiri tuturor celor care au contribuit la pregătirea și buna desfășurare a acestui minunat pelerinaj, asistat cu gânduri și meditații potrivite de pr. Iulian-Eugen Kropp.

Drumul a fost lung, dar bogat în trăiri. Am avut parte și de o vreme excelentă pentru acest lung traseu. Așa cum era și normal, mai intervenea și câte un popas, pentru șoferii care trebuiau să facă câte o pauza, iar pentru noi un timp scurt să mai ciugulim câte ceva ca astfel să putem merge mai departe. Seara, cina era momentul de comuniune, căci eram cu toții împreună și ne împărtășeam gândurile și trăirile zilei, iar apoi, doi câte doi, ne retrăgeam pentru binemeritata odihnă, pentru ca a doua zi să o luam din loc mai departe.

Nu peste tot am putut face fotografiile dorite, dar ne-au rămas în memorie imaginile și gândurile, iar pliantele și cartolinele frumos colorate ne vor ajuta să digerăm mai bine când vom ajunge acasă tot ce am trăit în aceste zile ca să ne întărim în credință.

Iuliana-Monica Șmid

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-19 aprilie: Pelerinaj diecezan în Anul Credinței la Vatican și în Italia


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat