Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la marți după Paști 2013

"Cristos a înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte, viață dăruindu-le"!

Cristos a înviat!

Evanghelia de astăzi ne-o prezintă pe Maria Magdalena care plânge lângă mormântul gol, pentru că nu știe că Isus a înviat și pentru că era convinsă că cineva l-a luat pe Domnul ei și nu știe unde l-a pus. Ea a uitat asemenea celor 11 ucenici cuvântul lui Isus referitor la învierea lui de a treia zi și de aceea acum plânge acolo unde trebuia să se bucure (cf. Mt 16,21; Mc 8,31 Lc 9,22).

Isus este acolo și Maria nu-l recunoaște, pentru că ea căuta un mort și nu știa că trebuie să caute un viu. Maria avea nevoie de convertire. Și numai Isus singur putea să opereze această convertire. A fost necesar ca el să o cheme pe nume, așa cum păstorul își cheamă pe oița pe nume: "Maria!" și atunci totul se schimbă. Ea îl recunoaște și strigă: "Rabboni! Învățătorule"!

Personal am fost martor la o scenă când un păstor și-a chemat oița pierdută pe nume și ea a venit bucuroasă. Mă întorceam de la sfânta Liturghie de undeva dintr-o filială. Pe drum, am luat pe cineva la ocazie. În mașină îmi povestea că avea o oiță foarte atașată de el. Cu vreo trei zile în urmă a trebuit să plece undeva; oița s-a ținut după el, el n-a observat-o și așa ea s-a pierdut. Acum o căuta. La un moment dat mă roagă să opresc mașina. O văzuse. Era departe în câmp. Dar când a strigat-o pe nume: "Fetița"!, ea a alergat cu grabă și i-a sărit drept în brațe.

Acum Isus îi spune oiței sale regăsite și mângâiate: "Mergi la frații mei și le spune că mă urc la Tatăl meu și la Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și la Dumnezeul vostru" (cf. In 20,17)". Înainte de înviere, Isus nu li se mai adresase niciodată discipolilor săi cu acest cuvânt: "frați"; acum însă o face, căci pătimirea l-a apropiat de noi într-un mod cu totul excepțional. După înviere, Isus ar putea părea mai îndepărtat de noi, pentru că este în glorie; dar, dimpotrivă, el ne arată că este mai aproape; el devine fratele nostru care ne conduce la Tatăl, la Tatăl său și al nostru, la Dumnezeul său și al nostru. Iar Maria s-a dus și a reușit să reaprindă credința și speranța în ei.

Isus a venit astăzi în mijlocul nostru ca să ne convertească și pe noi, pentru ca și noi să căutam un Dumnezeu viu cu care să ne întâlnim, să vorbim și în care să ne punem toată speranța. Dar și nouă astăzi Cristos ne spune: "Mergi la frații mei și le spune că mă urc la Tatăl meu și la Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și la Dumnezeul vostru" (cf. In 20,17).

Astăzi sunt mulți oameni cuprinși de multe dureri și tristeți. Au nevoie uneori doar de un singur cuvânt, pentru a-și recăpăta bucuria.

Părintele Ernest Munachi Ezeogu, un preot tânăr din Nigeria, ne povestește despre impresia pe care o educatoare la școală a lăsat-o în inima unui copilaș necreștin de la școala ei, atunci când a vorbit în sala de clasă despre moartea și învierea lui Isus. Acesta asculta foarte atent deoarece totul era nou pentru el. Când educatoarea a povestit cum a fost condamnat Isus și cum l-au răstignit pe cruce, fața băiețelului s-a întristat și a murmurat: "O, nu! Ce păcat!" Educatoarea a continuat spunând că a treia zi Isus a înviat din morți, și a revenind la viață. Ochii băiețelului s-au luminat de bucurie și el a exclamat: "Grozav!" Acel copil, pornind de la această povestire a morții și învierii lui Isus pentru noi, oamenii, mai târziu s-a făcut creștin.

Am citit undeva o povestire despre doi buni misionari, unul mai tânăr și altul mai învârstă, care se întreceau în a pregăti și a expune predici frumoase în bisericile lor; ba mai mult se invitau și unul pe altul în bisericile lor și acolo țineau fiecare câte o predică în fața credincioșilor. Ceea ce este interesant este că în această "întrecere", cine predică cel mai frumos, era antrenat și poporul creștin care le urma exemplul; le urma exemplul, întâi prin aceea că și ei se întreceau între ei care poate vorbi cel mai frumos despre Cristos, și în al doilea rând că participau cu exclamații potrivite la predicile pe care le ascultau de la păstorii lor.

Am să redau astăzi numai situația de la o predică de Paști, când amândoi au predicat în aceeași biserică; mai exact când misionarul mai tânăr și mai școlit a mers în vizită la cel mai în vârstă ca să predice amândoi. Cel tânăr s-a pregătit și a predicat atât de frumos încât poporul după predică a început să aplaude. Apoi acesta i-a făcut semn predicatorului gazdă să vină să predice și el.

Iată ce povestește preotul mai tânăr despre predica celui mai în vârstă:

"Mă gândeam că l-am dat gata cu predica mea aplaudată la scenă deschisă și n-o să mai aibă ce să spună. Dar ceea ce a urmat, m-a impresionat pentru toată viața".

Timp 40 de minute, pastorul cel mai în vârstă nu a făcut decât să repete aceste cuvinte: "Nu era decât vineri și duminica învierii se apropia!" Niciodată nu mai auzisem așa ceva. Repeta neobosit: "Nu era decât vineri!", iar comunitatea asculta și răspundea ca vrăjită: "Și duminica învierii se apropia!"

Era vineri și răul a triumfat asupra binelui. Isus moare acolo sus, pe cruce. Lumea s-a întors cu fundu-n sus. Așa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple. Maria, mama lui Isus, plânge până îi seacă lacrimile. Acolo, pe cruce, este Fiul ei care moare răstignit, moare ca un criminal. Apostolii erau cu moralul la pământ. Isus, liderul lor, era dat la moarte de oamenii cei răi. Diavolul credea că a câștigat: "Credeai că ești mai tare decât mine, gândea el, dar de data asta ți-am făcut-o!" Maria Magdalena își pierduse mințile de durere. Domnul ei fusese ucis. Isus îi schimbase viața de păcat într-o viață de har. Și acum era mort!

Și a continuat astfel timp de 40 de minute. Și de fiecare dată când predicatorul spunea: "Era vineri", comunitatea răspundea: "Dar duminica învierii se apropia". Era extraordinar! Acea comunitate s-a întărit mult în credința ei prin predica celor doi păstori.

Mariei Magdalena din evanghelia de astăzi i s-a întâmplat durerea pierderii lui Isus. Dar nu era decât ziua de vineri; iar duminica învierii se apropia. Atunci l-a redobândit pe Isus pentru a nu-l mai pierde niciodată.

Și nouă, și fraților noștri, care sunt frații lui Isus, li se pot întâmpla multe rele și multe pierderi pe acest pământ. Atunci și noi trebuie să mergem și să le spunem că: E numai vineri, dar duminica învierii se apropie! Să le spunem că trebuie să privească toate prin prisma învierii și că suferințele nu sunt decât un drum necesar spre fericire.

Un bărbat a trecut printr-o perioadă în care era descurajat și supărat pe sine, pe lume, pe biserică. Starea lui i-a afectat pe toți cei dragi. Încercările soției de a-l încuraja prin vorbe și fapte menite să-l înveselească și să-i reaprindă speranța s-au dovedit a fi în zadar. După ce a epuizat toate modalitățile posibile de a-i readuce bucuria, ea s-a înfățișat într-o zi în fața lui în doliu, profund îndurerată. "Cine a murit?" a întrebat el. "Oh, tu nu știi? Dumnezeu din ceruri este mort". "Cum poți spune asemenea lucruri fără sens, femeie? Cum poate să moară Dumnezeu? De ce, el e nemuritor și va trăi mereu". "Crezi că e adevărat?", îl întreabă ea cu neîncredere în glas. "Cum te poți îndoi? La fel de sigur cum e că există un Dumnezeu, este și faptul că el nu poate muri niciodată". "Și totuși, adaugă ea sfios, pe un ton ce-l făcu pe el să o privească, cu toate că nu te îndoiești de existența lui Dumnezeu, ai ajuns descurajat și fără de speranță ca și cum el nu ar exista. Mie mi se pare că te porți ca și cum Dumnezeu ar fi mort". Auzind toate acestea, bărbatul a conștientizat greșeala pe care o făcuse atunci când s-a lăsat pradă deznădejdii și a revenit la sentimente mai bune. Tare mult a avut nevoie de această mărturie a soției sale!

"Mergi la frații mei și le spune"... Cât este de important să le vorbim oamenilor de speranța în Cristos. Trebuie să le spune oamenilor că necazurile sunt doar ziua de vineri. Dar că imediat urmează duminica învierii.

Petru predica mulțimii iudeilor despre moartea și învierea lui Isus. El le-a amintit și despre păcatul trădării lor. Atunci ei gemeau de durere și întrebau ceea ce trebuie să facă. Pentru ascultătorii lui Petru, abia acum era vinerea regretelor. Petru le-a spus să se convertească, să se boteze și astfel să se salveze din mijlocul acestui popor rătăcit. Și pentru 3000 dintre ei, datorită convertirii, a sosit duminica învierii, duminica bucuriei.

Mesajul lecturilor de astăzi pentru fiecare dintre noi este: "Tu, care plângi, încredințează-ți viața Mântuitorului înviat și lacrimile tale se vor preface în bucurie! Tu care l-ai cunoscut pe Isus înviat, du-te și spune și fraților lui Isus acest adevăr, pentru ca și ei să se bucure și să ajungă la mântuire".

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat