Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Regina Coeli (1 aprilie 2013)

Iubiți frați și surori,

Bună ziua și Paște fericit vouă tuturor! Vă mulțumesc că ați venit și astăzi numeroși pentru a împărtăși bucuria Paștelui, mister central al credinței noastre. Fie ca forța Învierii lui Cristos să poată ajunge la orice persoană - în special le cei care suferă - și la toate situațiile care au mai mare nevoie de încredere și de speranță.

Cristos a învins răul în mod deplin și definitiv, dar ne revine nou, oamenilor din orice timp, să primim această victorie în viața noastră și în realitățile concrete ale istoriei și ale societății. Pentru aceasta mi se pare important să subliniez ceea ce-i cerem astăzi lui Dumnezeu în liturgie: "Dumnezeule, tu sporești necontenit Biserica ta, dăruindu-i prin Botez, noi fii. Dă slujitorilor tăi harul să rămână fideli în trăirea sacramentului pe care l-au primit prin credință" (Rugăciunea zile de Luni din Octava Paștelui).

Este adevărat, Botezul care ne-a făcut fii ai lui Dumnezeu, Euharistia care ne unește cu Cristos, trebuie să devină viață, adică să se traducă în atitudini, comportamente, gesturi, alegeri. Harul conținut în Sacramentele pascale este un enorm potențial de reînnoire pentru existența personală, pentru viața familiilor, pentru relațiile sociale. Dar totul trece prin inima umană: dacă eu mă las ajuns de harul lui Cristos înviat, dacă-i permit să mă schimbe în acel aspect al meu care nu este bun, care poate să facă rău mie și celorlalți, eu permit victoriei lui Cristos să se afirme în viața mea, să lărgească acțiunea sa binefăcătoare. Aceasta este puterea harului! Fără har nu putem nimic. Fără har nu putem nimic! Și cu harul Botezului și al Împărtășaniei euharistice pot să devin instrument al milostivirii lui Dumnezeu, al acelei frumoase milostiviri a lui Dumnezeu.

A exprima în viață sacramentul pe care l-am primit: iată, iubiți frați și surori, angajarea noastră zilnică, dar aș spune și bucuria noastră zilnică! Bucuria de a ne simți instrumente ale harului lui Cristos, ca mlădițe ale viței care este El însuși, însuflețiți de limfa Duhului său!

Să ne rugăm împreună, în numele Domnului mort și înviat și prin mijlocirea Preasfintei Maria, pentru ca Misterul pascal să poată acționa profund în noi și în acest timp al nostru, pentru a ura să lase locul iubirii, minciuna adevărului, răzbunarea iertării, tristețea bucuriei.

______________________________

După Regina coeli

Vă salut cu mare afecțiune pe voi toți, dragi pelerini veniți din diferite continente pentru a participa la această întâlnire de rugăciune.

Fiecăruia îi urez să petreacă senin această zi de Luni din Octava Paștelui, în care răsună cu forță vestea fericită a Paștelui: Cristos a înviat! Paște fericit tuturor!

Paște fericit tuturor și poftă bună!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat