Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna aprilie 2013

Revista "Lumina creștinului" nr. 4 (280) / aprilie 2013 se deschide cu scrisoarea pastorală "Sfânta Înviere" a PS Petru Gherghel, având ca moto un fragment din In 12,32: "Când voi fi ridicat de la pământ, îi voi atrage pe toți la mine".

"Misterul pascal - scrie Preasfințitul - pe care îl retrăim an de an, reprezintă de fapt glorificarea Domnului nostru Isus Cristos și drumul pe care l-a ales ca să ne aducă mântuirea. El se oferă și se jertfește pentru noi, urmându-l să ne bucurăm de aceeași înălțare și glorificare".

La rubrica "Actualitatea" este prezentat evenimentul alegerii noului Suveran Pontif, cardinalul argentinian Jorge Mario Bergoglio, 76 de ani, arhiepiscop de Buenos Aires, și care și-a luat numele de Francisc. Acestui eveniment important din viața Bisericii Universale îi este dedicat articolul: Habemus papam: Francisc, semnat de pr. Cornel Cadar, precum și un fragment din interviul pe care profesorul Sergio Belardinalli de la Universitatea din Bologna l-a acordat agenției SIR la 13 martie (traducere de pr. Mihai Pătrașcu), interviu prezentat în paginile revistei sub titlul "Papa Francisc. Aproape de turma sa".

În cadrul rubricii "Actualitatea", pr. Adrian Blăjuță publică articolul "Anul Fericitului Ieremia", deschis în mod oficial la 5 martie, în cripta sanctuarului de la Onești, cu participarea păstorului Diecezei de Iași. În cadrul "Anului Fericitului Ieremia" vor avea loc celebrări speciale până la 30 octombrie 2013.

Jubileului de 100 de ani de la apariția revistei diecezane "Lumina creștinului" îi sunt dedicate mai multe articole. Astfel, pr. Cornel Cadar publică partea a treia a serialului dedicat istoriei revistei, iar pr. Cristinel Fodor, redactor în perioada septembrie 1994 - octombrie 2000, publică articolul "O sută de ani - o minunăție", în cadrul rubricii "Gânduri la centenar". De asemenea, rubrica "E bine de știut" conține articolul "Date despre revistă", iar la rubrica "Istorie" este prezentată biografia pr. Iosif Bălan, redactor al revistei "Lumina creștinului" în perioada septembrie 1939 - aprilie 1941.

La rândul său, pr. Felician Tiba publică, în cadrul rubricii "Pentru familii", articolul intitulat "Gânduri la centenar. O pagină care se maturizează din ecouri", cu referire la colaborarea Sfinției sale la revistă, începând cu anul 2000.

Rubrica "Mesajul sfinților" este dedicată bicentenarului nașterii Fericitului Frederic Ozanam, în cadrul unui articol semnat de Adrian Petruț, iar rubrica "Anul Credinței și Familia" conține articolul "Estera", semnat de pr. Tarciziu Șerban, cu referire la personajul principal al cărții biblice "Estera", o tânără orfană și bogată care făcea parte din comunitatea evreiască din capitala Persiei, Susa.

Părintele decan Iosif Dorcu continuă serialul dedicat sanctuarelor mariane, prezentând în acest număr al revistei celebrul sanctuar de la Pompei, a cărui construcție a început în anul 1876, și care a fost declarat de papa Leon al XIII-lea, la 4 mai 1901, drept bazilică pontificală majoră. Părintele Felix Roca continuă serialul intitulat "Pașii credinței", din cadrul rubricii "Pentru tineri", publicând în acest număr al revistei articolul intitulat "Martorii învierii".

PS Aurel Percă a vizitat misiunea catolică din Maikona, în perioada 15-19 februarie 2013, împreună cu un grup de preoți și cu deputatul Ghervazen Longer, din Parlamentul României. Acest eveniment este prezentat pe larg de pr. Eugen Blaj într-un articol, la rubrica "Misiuni". Recomandăm, de asemenea, articolele, "Eu sunt învierea și viața", respectiv "Curajul Terezei", în cadrul rubricii "Mesaj terezian", ambele semnate de pr. dr. Anton Despinescu, "Așa răspund copiii despre soldații de la mormânt" (prelucrare de pr. Felician Tiba); "Ce mare bucurie: Cristos a înviat" (fragment din lucrarea "Călăuze spre Cristos", de pr. Albert Holenstein); "Spiritualizarea trupului", de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Modificări aduse Codului de procedură civilă"; de av. Mihaela Ciobanu, în cadrul rubricii "Legea și Dreptul tău".

Revista conține și poeziile "O altfel de viață" (autor pr. Cristian Chinez), respectiv "Taina Învierii" (autor Martin Cata), iar la pagina 16 este publicat un chestionar care verifică cunoștințele cititorilor despre Anul Credinței.

Revista se încheie cu rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", "Rebus" și "Criptografie". Totodată, revista este bogat ilustrată cu fotografii din viața bisericii locale și universale, având pe copertă fotografia papei Francisc.

Dr. Dănuț Doboș

* * *

Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat