Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Săptămâna Copiilor

"Lăsați copiii să vină la mine, nu-i opriți, căci împărăția lui Dumnezeu este a acelora care sunt ca ei" (Mc 10,14). Având în suflet acest îndemn al lui Isus, Parohia Romano-Catolică "Sfântul Bartolomeu" din Palestina (Guyas, Ecuador) a organizat Săptămâna Copiilor în perioada 4-10 martie 2013. Ajuns la a șasea ediție, acest eveniment a avut ca temă general cele șapte sacramente.

Plini de bucurie, cu chef de joacă și dornici de a învăța lucruri noi, toți copii care au vrut să participe la acest eveniment s-au reunit luni, 4 martie 2013, începând cu ora 13:30, în centrul pastoral al Parohiei "Sfântul Bartolomeu" din Palestina. După salutul de bun venit al părintelui paroh, Bartolomeu Blaj, a avut loc prezentarea temei generale a săptămânii. După aceea, cei aproximativ 250 de copii au fost împărțiți în șapte grupuri, după numărul sacramentelor, fiecărui grup revenindu-i, ca temă particulară, un din cele șapte sacrament.

De-a lungul săptămânii, însoțiți, ajutați și îndrumați de câte cinci animatori pentru fiecare grup, copiii au avut de îndeplinit mai multe sarcini: împodobirea aulei încredințată pentru a-și desfășura activitatea, pregătirea unei picturi murale, desemnarea unei candidate pentru a fi aleasă prințesa săptămânii copiilor și pregătirea costumului cu care candidata va defila. În același timp, ei au participat la foarte multe concursuri. Toate aceste activități și concursuri au fost punctate în vederea desemnării unui grup câștigător.

În fiecare zi activitățile începeau la ora 13:30 în sala mare a centrului pastoral cu prezentarea programului zilei și se termina în același loc, în jurul orei 16:00 cu o activitate comună și câteva concursuri. Înainte de a se întoarce la casele lor, în fiecare zi copiii au primit o mică gustare. În continuare voi prezenta activitatea zilnică a copiilor.

Pentru a se identifica și a se distinge mai bine de celelalte grupuri, în prima zi îndatorirea copiilor a fost de a pune un nume grupului din care făceau parte și de a găsi un motto, în concordanță cu tema particulară a grupului.

Momentul central al zilei de doua a fost cateheza. Aceasta a fost pregătită de animatorul principal al fiecărui grup pe tema particulară revenită grupului, adică unul din cele șapte sacramente. După această cateheză, copiii au trebuit să pregătească un rezumat pentru al prezenta tuturor celorlalți copiii în sala mare a centrului pastoral.

Ziua de miercuri a fost dedicată artei. Copiii au trebuit să pregătească și să prezente o mică piesă de teatru având la bază tema particulară încredințată, adică unul din cele șapte sacramente.

În a patra zi, joi, copiii au plecat în căutarea comorii ascunse. Pentru a o găsi ei au fost nevoiți să găsească indiciile care duc la această comoară și, în același timp, pentru a primi următorul indiciu, de a îndeplini mici "pedepse" (un cântec închinat Sfintei Fecioare, o rugăciune sau chiar un mister al sfântului rozariu). Copiii au ajuns la concluzia că cea mai mare comoară pentru creștini este sfânta Euharistie, Trupul și Sângele Domnului nostru Isus Cristos.

A cincea zi a "Săptămânii Copiilor" a fost dedicată muncii: împodobirea aulei, pregătirea costumului pentru candidata propusă ca prințesa săptămânii și pregătirea unei picturi murale. În schimb, ziua de sâmbătă a fost dedicată concursurilor.

Săptămână copiilor s-a încheiat duminică, 10 martie 2013, cu sfânta Liturghie celebrată în biserica parohială "Sfântul Bartolomeu" din Palestina, începând cu ora 9:00. La Liturghie, celebrată de părintele paroh, Bartolomeu Blaj, au participat foarte mulți copiii însoțiți de părinți și alți credincioși. Biserica s-a dovedit a fi prea mică pentru numărul foarte mare al credincioșilor care au participat la această sfântă Liturghie.

Imediat după sfânta Liturghie, toți cei prezenți au fost invitați la un spectacol pregătit de copii împreună cu animatorii. Aceștia au prezentat tuturor celor prezenți toată activitatea pe care au desfășurat-o de-a lungul săptămânii: piesa de teatru, pictura murală, candidata propusă ca prințesă a săptămânii copiilor, îmbrăcată cu costumul pregătit de-a lungul săptămânii. Un juriu, format din trei credincioși ai parohiei, a punctat cea mai frumoasă pictură murală, cea mai frumoasă aulă, cel mai frumos costum și, nu în ultimul rând, au ales regina săptămânii copiilor. La sfârșit, în urma punctajului adunat de-a lungul săptămânii, a fost desemnat grupul câștigător. Este vorba de grupul al patrulea care reprezintă sacramentul Pocăinței. Înainte de a se retrage la casele, toți cei prezenți au primit o mică gustare, de această dată un pic mai consistentă.

Toți animatori care i-au însoțit pe copii pe parcursul întregii săptămâni fac parte din grupul tinerilor, "Seguidores de Cristo", al Parohiei "Sfântul Bartolomeu".

Prin această activitate s-a demonstrat rolul important pe care îl au copiii în societate și importanța formării copiilor în spirit creștin, întrucât ei sunt viitorul societății. Astfel, în afară de jocuri și concursuri, copiii au învățat importanța sacramentelor în viața de credință și modul îl care ele ne ajută să ne apropiem de Cristos.

Iosif-Claudiu Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-10 martie: Ecuador: Săptămâna Copiilor


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat