Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Angelus (17 martie 2013)

Frați și surori, bună ziua!

După prima întâlnire de miercurea trecută, astăzi pot din nou să vă adresez salutul meu tuturor! Și sunt fericit să fac asta duminica, în ziua Domnului! Acest lucru este frumos, este important pentru noi creștinii: să ne întâlnim duminica, să ne salutăm, să ne vorbim ca acum aici, în piață. O piață care, grație mass-media, are dimensiunile lumii.

În această a cincea duminică din Postul Mare, Evanghelia ne prezintă episodul cu femeia adulteră (cf. In 8,1-11), pe care Isus o salvează de la condamnarea la moarte. Uimește atitudinea lui Isus: nu auzim cuvinte de dispreț, nu auzim cuvinte de condamnare, ci numai cuvinte de iubire, de milostivire, care invită la convertire. "Nici eu nu te condamn: mergi și de acum să nu mai păcătuiești!" (v. 11). Eh, frați și surori, fața lui Dumnezeu este aceea a unui tată milostiv, care are mereu răbdare. V-ți gândit voi la răbdarea lui Dumnezeu, răbdarea pe care El o are cu fiecare dintre noi? Aceea este milostivirea sa. Mereu are răbdare, răbdare cu noi, ne înțelege, ne așteaptă, nu încetează să ne ierte dacă știm să ne întoarcem la el cu inima căită. "Mare este milostivirea Domnului", spune Psalmul.

În aceste zile am putut să citesc o carte a unui cardinal - cardinalul Kasper, un teolog priceput, un bun teolog - despre milostivire. Și mi-a făcut bine cartea aceea, dar să nu credeți că fac publicitate cărților cardinalilor mei! Nu este așa! Mi-a făcut foarte bine, foarte bine... Cardinalul Kasper spunea că a auzi milostivire, acest cuvânt schimbă totul. Este tot ce-i mai bun ce putem auzi: schimbă lumea. Un pic de milostivire face lumea mai puțin rece și mai dreaptă. Avem nevoie să înțelegem această milostivire a lui Dumnezeu, pe acest Tată milostiv care are atâta răbdare... Să ne amintim de profetul Isaia, care afirmă că și dacă păcatele noastre ar fi roșii ca purpura, iubirea lui Dumnezeu le va face albe ca zăpada. E frumos, frumusețea milostivirii! Îmi amintesc, când eram episcop, în anul 1992, a venit la Buenos Aires Sfânta Fecioară Maria de la Fatima și s-a făcut o mare Liturghie pentru cei bolnavi. Eu am mers să spovedesc, la Liturghia aceea, și aproape la sfârșitul Liturghiei m-ar ridicat, pentru că trebuia să administrez un mir. A venit la mine o femeie în vârstă, umilă, foarte umilă, în vârstă de peste optzeci de ani. Eu am privit-o și i-am spus: "Bunică - pentru că la noi așa se spune bătrânilor: bunică - vreți să vă spovediți?". "Da", mi-a spus ea. "Dar dacă dumneavoastră nu aveți păcat...". Și ea mi-a spus: "Toți avem păcate...". "Dar poate că Domnul nu le iartă...". "Domnul iartă totul", mi-a spus ea, sigură. "Dar de unde știți asta dumneavoastră, doamnă?". "Dacă Domnul n-ar ierta totul, lumea n-ar exista". Eu am simțit o voință de a o întreba: "Spuneți-mi, doamnă, dumneavoastră ați studiat la Gregoriana?", pentru că aceea este înțelepciunea pe care dă Duhul Sfânt: înțelepciunea interioară față de milostivirea lui Dumnezeu. Să nu uităm acest cuvânt: Dumnezeu nu încetează niciodată să ne ierte, niciodată! "Eh, părinte, care este problema?". Eh, problema este că noi încetăm, noi nu vrem, încetăm să cerem iertare. El nu încetează niciodată să ierte, dar noi, uneori, încetăm să cerem iertare. Să nu încetăm niciodată, să nu încetăm niciodată! El este Tatăl iubitor care iartă mereu, care are acea inimă de milostivire pentru noi toți. Și să învățăm și noi să fim milostivi față de toți. Să invocăm mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, care a avut în brațele sale Milostivirea lui Dumnezeu făcută om.

Acum cu toții împreună să ne rugăm Angelus:

[rugăciunea Angelus]

Adresez un salut cordial tuturor pelerinilor. Mulțumesc pentru primirea voastre și pentru rugăciunile voastre. Rugați-vă pentru mine, vă cer asta. Reînnoiesc îmbrățișarea mea pentru credincioșii din Roma și o extind la voi toți, și o extind la voi toți, care veniți din diferite părți ale Italiei și ale lumii, precum și la cei care sunt uniți cu noi prin intermediul mijloacelor de comunicare. Am ales numele Patronului Italiei, sfântul Francisc de Assisi, și acest lucru întărește legătura mea spirituală cu această țară, unde - așa cum știți - sunt originile familiei mele. Însă Isus ne-a chemat să facem parte dintr-o nouă familie: Biserica sa, în această familie a lui Dumnezeu, mergând împreună pe calea Evangheliei. Domnul să vă binecuvânteze, Sfânta Fecioară Maria să vă păzească. Nu uitați asta: Domnul nu încetează niciodată să ierte! Noi suntem cei care încetăm să cerem iertare.

Duminică frumoasă și poftă bună!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat