Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Simpozionul "Credința dintotdeauna și omul de astăzi"

Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", din Iași, în colaborare cu Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași (Facultatea de Teologie Romano-Catolică și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației) și Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a găzduit joi, 14 martie 2013, simpozionul cu tema "Credința dintotdeauna și omul de astăzi".

Conferințele simpozionului au început la ora 9.30. Deschiderea inaugurală a aparținut pr. dr. Benone Lucaci, rector al Institutului, și PS Petru Gherghel, episcop de Iași. Părintele rector a precizat în deschiderea lucrărilor că acest simpozion are o conotație deosebită dată fiind bucuria alegerii noului Sfânt Părinte Francisc. Totodată, părintele a precizat că inițiativa emeritului papă Benedict al XVI-lea prin deschiderea acestui An al Credinței a suscitat și a dat naștere la numeroase inițiative în Biserica universală și în Bisericile particulare din întreaga lume. În acest sens, prezentul simpozion răspunde invitației Sfântului Părinte de a scruta misterul revelat cu resursele rațiunii luminate de credință. Titlul simpozionului surprinde principala indicație din Porta fidei, documentul de deschidere a acestui an special. Acest simpozion, a precizat pr. Lucaci Benone, dorește să aducă un plus de lumină pe drumul omului spre întâlnirea cu Dumnezeu.

PS Petru Gherghel în discursul său a făcut apel la anunțul deschiderii Anului Credinței, care, a precizat Excelența Sa, este o invitație la o atentă și reînnoită convertire la Domnul, la exigența de a redescoperi drumul credinței. Poarta credinței este mereu deschisă, de aceea în această societate marcată de criză nu putem accepta ca sarea să fie insipidă și lumina credinței să fie ascunsă. Preasfințitul a salutat cu bucurie inițiativa acestui simpozion și le-a mulțumit conferențiarilor pentru munca realizată, dar și celor prezenți pentru disponibilitatea lor.

În prima parte a simpozionului moderată de pr. conf. dr. Ștefan Lupu, prima conferință a fost susținută de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Preasfințitul a expus situația credinței în teritoriile de misiune. De curând întors din Kenya, teritoriu de misiune în care își desfășoară activitatea pastorală preoți din Dieceza de Iași, Excelența sa a declarat că și credința, asemenea iubirii, este un dar care prin natura sa nu se poate închide în sine, dar se cere dăruit mai departe celorlalți. De aceea, fiecare creștin care a primit prin botez darul credinței este dator să-l comunice. Caracterul misionar al Bisericii se realizează în baza darului credinței. În acest sens trebuie să reluăm elanul primelor comunități creștine preocupându-ne în același timp de reînnoirea adeziunii comunitare la Evanghelia lui Cristos. Biserica este conștientă că trebuie să transmită darul pe care ea l-a primit.

Următorul conferențiar, pr. prof. Alois Bulai a evidențiat modul în care era înțeleasă credința în Vechiul, respectiv Noul Testament. Credința omului Vechiului Testament este raportată în mod constant la revelație, iar Noul Testament credința își păstrează aceste dimensiuni dobândite. Omul privește realitățile creației, un spațiu amplu pe care Dumnezeu îl folosește pentru a-l interpela. Inițiativa aparține lui Dumnezeu, nu prin limbaj obișnuit, ci așa cum ne dezvălui Ps 104, cu un limbaj care se propagă până la marginea pământului prin realitățile create. Spațiu și timpul îl revelează pe Dumnezeu în activitate. De aceea omul trebuie să-i răspundă în credință lui Dumnezeu care i se dezvăluie.

Pr. dr. Iulian Faraoanu, în conferința intitulată Credința, calea dreptății omului în Scrisoarea către Romani, a expus teza justificării omului prin credință, plecând de la textul paulin al Scrisorii către Romani. Părintele a evidențiat faptul că încrederea omului în Dumnezeu este semnul credinței în Cristos, iar această credință este cea care-l îndreptățește pe om în fața lui Dumnezeu. Omul trebuie însă să conștientizeze faptul că dreptatea lui Dumnezeu nu este asemănătoare cu dreptatea sa. Dreptatea lui Dumnezeu îl îndreptățește pe cel care este capabil și gata să se încreadă în El. Dumnezeu îl scoate pe om din păcat și îl conduce pe om la o stare de dreptate, căci legea nu îi poate oferi justificarea. De aceea Paul propune credința ca și cale privilegiată: omul trebuie să recunoască că are nevoie de un altul în care să își pună încrederea (in-credere). Credința este calea prin care omul poate să fie drept înaintea lui Dumnezeu.

În conferința ce a purtat titlul Botezul, poarta credinței, pr. dr. Daniel Iacobuț, făcând paralelă între documentul Porta fidei și sacramentul botezului, a căutat să evidențieze cum botezul reprezintă pentru creștin poarta credinței, o poartă a vieții în Duh; poartă ce deschide calea spre celelalte sacramente. Existența acestei porți presupune acțiunea unei treceri: de la o stare existențială la o altă condiție. Astfel, prin botez creștinul participă la marea trecere a lui Cristos de la moarte la viață, așa încât cei botezați devin asemenea lui Cristos în toate. Raportul credinței și al botezului, a precizat părintele, este ilustrat de întreaga celebrare a sacramentului, care nu este altceva decât o celebrare a credinței. Așadar, trecerea prin poarta credinței presupune ieșirea, atât a persoanei cât și a Bisericii, în vederea unui contact, a unei întâlniri în dialog prin depășirea pragului, așa încât omul să poată intra în edificiul Bisericii pentru a primi, acolo, o nouă identitate.

Părintele dr. Cornel Berea, în conferința Ce anume este "nou" în "noua evanghelizare"?, a ilustrat trei elemente de noutate care trebuie să stea la baza noii evanghelizări. Astfel, o primă noutate necesară este ardoarea: în vederea unei uniri mai intime cu Cristos care este primul evanghelizator. Urmează apoi o noutate în metodă: este necesară o alta calitate a vestirii Evangheliei înaintea omului care are nevoie și care caută mereu mărturia vieții celui care evanghelizează. În cele din urmă este vorba de noutatea în exprimare: aceasta se poate realiza dacă vom fi capabili să stăm atenți la ceea ce ne spune Dumnezeu astăzi, fiind astfel capabili să-l vestim cu un limbaj care să fie înțeles de toți.

Privind asupra evoluției societății în timpul istoriei, pr. dr. Lucian Farcaș a arătat cum ideologiile, atât cele actuale cât și cele care astăzi se luptă, nu așa cum o făceau mai demult pentru câștigarea individului, ci pentru supraviețuire, acestea au preluat elementele de bază ale creștinismului: l-au dezbrăcat pe Dumnezeu de haina virtuților și au așezat această haină pe membrii lor. În acest fel, ideologiile au avut pretenția mesianicității salvifice proprii, însă treptat au dat la o parte tot ceea ce ținea de sacru, fapt ce a determinat dizolvarea lor pentru că nu mai motivau omul zilelor noastre.

După-amiază, începând cu ora 15.00 s-a deschis a doua parte a simpozionului, program moderat de pr. dr. Emil Dumea. Primul conferențiar a fost pr. Fabian Doboș care a prezentat momentele istorice ce au stat la baza alcătuirii crezului niceno-constantinopolitan pe care fiecare îl rostim duminică, în cadrul sfintei Liturghii. Au existat numeroase piedici în formarea acestui crez care este identitatea creștinului în lume. Totuși, se pare că astăzi, oamenii l-au scindat pe Dumnezeu în mii de părți, iar la încercarea de a-l reconstrui, au realizat că nu mai sunt capabili să facă acest lucru. De aceea, pentru salvarea unității chipului Creatorului trebui să salvăm întâi unitatea Bisericii prin reîntoarcerea la credință, la unicul crez care este "colacul de salvare al unității", după cum s-a exprimat părintele.

În continuare pr. univ. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu în conferința sa a evidențiat necesitatea unei credințe gândite, în modul în care Clement o cerea celor care aveau posibilitatea să o aprofundeze. Nu este exclusă însă nici posibilitatea unei credințe simple, care este la fel de bună precum cea gândită, cu singura condiție ca ea să fie îndreptată spre Dumnezeu, așa după cum susținea Origene. Așadar, persoanele capabile sunt obligate să adere la credință folosindu-se de rațiune, iar cele care nu au această posibilitate se pot bucura și ei de credință în modul în care ea le este accesibilă. Să nu ne mărginim să ascultăm și să punem în practică fără a înțelege, pentru că astfel riscăm să ne întoarce la concepția care în trecut ghida masele.

Pr. univ. Virgil Baj, în cadrul conferinței ce a purtat titlul: Credința creștină în epoca postmodernă, a expus viziunea lui Romano Guardini cu privire la situația credinței în cadrul postmodernității înțelese nu ca o perioadă istorică, ci ca o condiție a persoanei caracterizate de lipsa încrederii în meta-povești, a marilor povești moderne pe care ideologiile au încercat să le susțină și care în cele din urmă au eșuat. Într-o cultură marcată de relativism este necesar să stabilim un raport viu între cultură și Biserică. Societatea care-și revendică valori personale să fie capabilă să recunoască fundamentul creștin al acestora.

A urmat pr. dr. Iosif Enășoae care în conferința: Misiunea pedagogică a părinților creștini în lumina documentelor Conciliului Vatican al II-lea a adus în atenția celor prezenți necesitatea și dreptul la educație al copiilor. În societatea a cărei notă dominantă pare să fie ignoranța religioasă, mai știm noi oare să gândim, se întreba părintele. În acest sens documentele conciliare susțin și afirmă cu fermitate necesitatea și obligația educației în virtutea sacramentului Botezului pe care l-am primit.

Pr. Eduard Patrașcu a căutat să evidențieze necesitatea unei reînnoiri în viața de credință. Pentru a da un răspuns valid la tensiunile dintre importanța Tradiției și necesitatea actuală a unei reînnoiri trebuie să se apeleze la Sfânta Scriptură. Magisteriul care lasă spațiu cercetărilor științifice veghează ca interpretările să fie realizate în spiritul Cuvântului lui Dumnezeu și să se fundamenteze pe el. Privind asupra istoriei Bisericii observăm cum marile personalități s-au inspirat din Sfânta Scriptură în încercarea lor de reformare.

Ultima conferință a fost susținută de pr. dr. Iosif Iacob care a reliefat în lumina documentelor conciliare modul în care putem fi astăzi creștini și în același timp fii ai timpului nostru. În acest sens, Biserica este mai aproape de om și intră în viața sa pentru a-l stimula să actualizeze credința în propriul ambient social. Societatea trebuie să respecte identitatea creștină a fiecărui mădular al Trupului Mistic al lui Cristos, care este Biserica.

În încheierea simpozionului Excelența sa PS Petru Gherghel a mulțumit pentru grija superiorilor Institutului Teologic de a aduce în atenție situația actuală a credinței în lume, trasând câteva directive de acțiune și luări de poziție. Totodată, Preasfințitul și-a manifestat speranța în apariția cât mai curând a unei enciclice post-sinodale, oferită de Sfântul Părinte emerit Benedict al XVI-lea, în urma sinodului episcopilor din anul 2012 care va trata problema credinței în contextul actual. Apelul Bisericii, a precizat PS Petru Gherghel, este ca tinerii să fie căutați, înțeleși și ajutați ca ei înșiși să devină evanghelizatori.

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 martie: Simpozionul "Credința dintotdeauna și omul de astăzi" la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif"


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat