Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Alegerea papei Francisc, o "seară magică"

În a doua zi de conclav, colegiul cardinalilor a dat Bisericii Universale un papă, Bisericii de Roma un episcop, iar statului Vatican un președinte, în persoana cardinalului Jorge Mario Bergoglio, care și-a luat numele de Francisc.

Se întâmpla miercuri, 13 martie 2013, la ora 19.06, ora Italiei, când din hornul montat pe acoperișul Capelei Sixtine a început să iasă faimosul fum alb, care anunța alegerea noului papă. Lumea prezentă în piață a început să scandeze "Viva il papa!". Se știa că Biserica are din nou un papă, dar nu i se cunoștea încă numele și nici originea.

Eram în piață de la ora 15.30, pe o ploaie care nu a încetat o clipă, decât după apariția fumului alb. Nu știu daca a fost un semn, după cum nu știu dacă a fost un semn că deasupra bazilicii "Sfântului Petru", deși cerul era înnorat, a apărut o stea, singura de pe cer. O oră mai târziu, cardinalul Jean-Louis Pierre Tauran, anunța cu emoție în glas: "Habemus papam!", iar la loja bazilicii "Sfântul Petru" și-a făcut apariția noul papă, Francisc, primul care poartă acest nume.

În tot acest timp, mulțimea prezentă într-un număr foarte mare continua să-l aclame pe noul papă. "Nu contează că e argentinian, e papă", spunea cineva. "E bun și blând", șoptea o soră altei surori care o însoțea. "E de-al nostru", a strigat un preot student la Universitatea Gregoriană.

El însă, la rândul său cu emoție în glas, privea nedumerit mulțimea. Era papă, cardinalii l-au ales papă, pe el care "venea din capătul lumii", era în fața a mii de credincioși, era îmbrăcat în alb și vorbea de la balconul bazilicii "Sfântul Petru". Nu o mai făcuse niciodată! Iar noi, jos, în piață, așteptam cu emoție primele sale cuvinte. Ne-am rugat împreună pentru papa emerit Benedict al XVI-lea, apoi, surprinzându-i pe toți, înainte să dea binecuvântarea finală, papa Francisc a cerut un moment de rugăciune din partea mulțimii pentru "episcopul lor", iar lumea a răspuns ca atare. Apoi noul papă a oferit prima sa binecuvântare "Urbi et Orbi" și indulgența plenară.

A fost o seară pe care cei prezenți în piață nu o vor uita curând, o seară magică, care a oferit lumii un papă, a fost după o zi în care se părea că ploaia nu se mai termină, dar ea știa că udă terenul pentru a da rod, iar rodul nu a întârziat să apară...

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 martie: Vatican: Alegerea papei Francisc, o "seară magică"


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat