Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A început un nou drum pentru Biserică: papa Francisc!

Nu-mi pot explica toate fericirile și mai ales nu le pot descrie. Măiestria cuvintelor și a gândurile e neputincioasă în fața entuziasmului trăit aseară. Cu greu îmi pot găsi cuvintele în euforia care mă învăluie. Mii de idei dau năvală, dar parcă tot ce aș vrea să răzbească din sufletul meu ar fi un mare mulțumesc: Mulțumesc, Doamne, că porți de grijă lumii și Bisericii tale! Simt un suflu nou izvorât din numele ce a răsunat aseară: papa Francisc! Francisc - noul nume al cardinalului Jorge Mario Bergoglio devenit papă - este numele care se va auzi zilnic în rugăciunile noastre. Fiecare sfântă Liturghie ni-l va aduce în minte pe acest păstor care m-a cucerit cu primele sale gesturi.

Cine nu e fascinat de un om care își începe misiunea cu un gest de rugăciune și umilință?! Acesta este primul lucru pe care vreau să-l evidențiez: începe o epocă a rugăciunii. Este atât de necesară o epocă a rugăciunii. Iar această rugăciune a asociat-o cu umilința și simplitatea sa. Încă plutesc în aer primele sale cuvinte: "Înainte de toate doresc să ne rugăm..." și sute de mii de oameni (chiar sute de milioane, cred!) ne-am rugat: "Tatăl nostru...". Da, înainte de toate trebuie să ne rugăm: pentru lume, pentru Biserică, pentru Sfântul Părinte emerit Benedict al XVI-lea, pentru noul papă Francisc, pentru tot poporul lui Dumnezeu, preoți, persoane consacrate și laici. Acest mandat a început cu o rugăciune și prin forța Duhului Sfânt va sta mereu sub semnul și puterea rugăciunii, singura care poate smulge cerului minuni.

Apoi, cine oare nu e fascinat de acel păstor care nu a uitat învățătura Conciliului al II-lea din Vatican și o pune în începutul pontificatului său? Și nu doar că nu a uitat-o, ci printr-o propoziție atât de simplă a făcut prezentă întreaga dorință a Bisericii: ca toți oamenii, păstor și turmă, să lucreze și să meargă împreună spre mântuire. După rugăciunea Tatăl nostru noul păstor a rostit o propoziție care m-a dus cu gândul direct la cuvintele Conciliului al II-lea din Vatican: "Păstorii sufletești sunt perfect conștienți de marea contribuție pe care o aduc laicii la binele întregii Biserici. Ei știu că nu au fost instituiți de Cristos pentru a-și asuma singuri întreaga misiune mântuitoare a Bisericii față de lume, ci au măreața îndatorire ca astfel să-i păstorească pe credincioși și să le recunoască slujirile și carismele, încât toți să conlucreze unanim, fiecare pe măsura lui, la opera comună. Căci trebuie ca toți, «făptuind adevărul în iubire, să creștem întru toate spre acela care este capul, Cristos, din care trupul întreg, bine alcătuit și bine legat prin toate încheieturile care îl pun în mișcare, își săvârșește creșterea - după lucrarea împlinită pe măsura fiecărui mădular în parte - și se zidește întru iubire» (Ef 4,15-16)" (LG 30). Ecoul acestei învățături l-am simțit vibrând în inimă atunci când noul Sfânt Părinte Francisc a spus: "Și acum, să începem acest drum: episcop și popor. Acest drum al Bisericii Romei, aceea care prezidează în caritate toate Bisericile. Un drum de fraternitate, de iubire, de încredere între noi. Să ne rugăm mereu pentru noi: unii pentru alții". Este un om care simte cu Biserica și pentru Biserică spre mântuirea lumii întregi, turmă și păstor. La ce ar fi bun păstorul dacă nu ar avea alături de sine turma, dacă nu ar merge împreună cu turma și nu ar ține aproape de sine turma încredințată?!

Cine nu e fascinat - în al treilea rând - de un om care astăzi, într-o lume atât de gălăgioasă, o lume hotărâtă să facă zgomot și scandal, știe să tacă?! Ba mai mult, știe să-i facă și pe alții să tacă și promovează tăcerea ca formă înaltă de rugăciune pentru a implora binecuvântarea! L-am auzit toți spunând: "Să păstrăm tăcerea pentru această rugăciune a voastră pentru mine". Și l-am văzut cu toții plecându-și capul pentru rugăciune și rămânând în tăcere în așteptarea binecuvântării. Pentru câteva secunde toți oamenii au tăcut. Inima celor din Piața "Sfântul Petru", dar și a celor aflați în preajma difuzoarelor, s-a îmbrăcat în liniștea aducătoare de Duh Sfânt și de pace. A fost o senzație cutremurătoare. În acel moment totul a fost ca în Vechiul Testament: "Domnul i-a zis lui Ilie: «Ieși și stai pe munte în fața Domnului, deoarece, iată, Domnul e pe punctul să treacă!». Atunci a fost un vânt mare și puternic, să rupă munții și să despice stâncile în fața Domnului; dar nu era în vânt Domnul. După vânt a fost un cutremur de pământ; dar nu era în cutremur Domnul. După cutremur a fost un foc; dar nu era în foc Domnul; după foc a fost un sunet de liniște adâncă. Când l-a auzit Ilie, și-a acoperit fața cu mantaua, a ieșit și a stat la intrarea peșterii; și, iată, a fost o voce către el: «Ce faci aici, Ilie?». El a răspuns: «Sunt plin de zel pentru Domnul Dumnezeul Sabaot...» (1Reg 19,11-14)". Domnul a fost prezent și a trecut în acel moment de liniște prin viața noastră, binecuvântând Biserica.

Acesta e începutul pontificatului Sfântului Părinte papa Francisc așa cum l-am văzut eu, un început în smerenie care va face să se împlinească și să rodească din plin cuvântul lui Cristos: "Cine se smerește va fi înălțat!" Aseară ne-a fost predată o lecție profundă despre credință și umilință, despre ce înseamnă să simți cu Biserica, să fii un om al rugăciunii și să iubești tăcerea!

Acestor trei puncte despre cum a fost aseară în Biserică aș vrea să le adaug trei puncte despre cum a lăsat să se înțeleagă noul Sfânt Părinte Francisc că va fi mâine în poporul lui Dumnezeu!

Mai întâi, prin alegerea acestui cardinal ca Suveran Pontif - alegere despre care puțini, foarte puțini, pot spune că "eram sigur că el va fi papă"! - Biserica și-a manifestat din nou capacitatea de a surprinde. Biserica, spre care mulți se uită ca spre o "vechitură" previzibilă în fiecare mișcare și decizie, va arăta că este capabilă să smulgă milioanelor de oameni strigăte de uimire, de admirație! Nu este un merit al ei sau al oamenilor care o formează, ci este un dar al Duhului Sfânt care, așa cum ne învață Isus, "suflă unde vrea" (cf. In 3,8). Prin aceasta Dumnezeu ne-a amintit cuvântul său pe care mulți l-au neglijat: "Căci gândurile mele, spune Domnul, nu sunt gândurile voastre și căile voastre nu sunt căile mele" (Is 55,8). Oamenii priveau spre Conclav și vedeau nume, naționalități, culori etc. Dumnezeu însă a privit spre Vatican și căutat doar atât: o inimă de păstor după inima sa. Prin noul său păstor Biserica va surprinde în continuare multe minți luminate, va înmuia inimi și va trezi conștiințe.

Apoi, plecând de la numele pe care și l-a luat acest Sfânt Părinte, papa Francisc, mi-a venit în minte viața sfântului Francisc de Assisi. Nu știu în detaliu toată viața sărăcuțului din Assisi, dar astăzi par a avea o rezonanță deosebită cuvintele pe care Domnul i le-a spus lui Francisc în viziunea pe care acesta a avut-o: "Francisc, mergi și repară Biserica mea". Este un îndemn pe care Isus îl șoptește actualului părinte Francisc, papa de la Roma: "Mergi și repară, mergi și consolidează Biserica mea". Exact ceea ce Isus i-a spus lui Petru: "Eu m-am rugat pentru tine, ca să nu piară credința ta; iar tu când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi" (Lc 22,32). Acum Biserica, în fiecare membru al ei, cleric sau laic, are nevoie de această întărire, de acest exemplu de rugăciune și umilință, de această slujire manifestată de păstorul suprem. Cu siguranță numele nu este o coincidență, ci este și va fi o binecuvântare. De altfel, știm: coincidența este felul discret al lui Dumnezeu de a lucra și a acționa în anonimat.

Legat de acest nume, Francisc, și de acest nou Sfânt Părinte vreau să fac o ultimă precizare. Este primul papă iezuit și nu trebuie exclusă varianta că s-a gândit că smerenia sfântului Francisc de Assisi trebuie pusă alături de munca de evanghelizare a sfântului Francisc Xaveriu, preot iezuit, misionar în Japonia, India etc. În contextul Anului Credinței și al noii evanghelizări promovate de predecesorul său, papa Benedict al XVI-lea, cred că numele Francisc poate fi și o evocare a strigătului părintelui iezuit: "În aceste locuri, foarte mulți nu se fac creștini, deoarece nu este cine să-i facă creștini. Deseori îmi vine în minte să străbat universitățile din Europa, să strig pretutindeni ca un nebun și să-i apostrofez cu aceste cuvinte pe cei care au mai multă știință decât iubire: "Vai, cât de multe suflete sunt excluse din cer și aruncate în iad din cauza voastră". De altfel, toată scrisoarea sfântul Francisc Xaveriu către sfântul Ignațiu de Loyola este dovada înțelegerii evangheliei și a trăirii cuvântului sfântului Paul: "Vai mie dacă nu vestesc evanghelia". Nicicând nu a fost un timp mai necesar pentru o nouă evanghelizare și cred că sub călăuzirea Duhului Sfânt și prin mijlocirea sfântului Francisc Xaveriu se vor găsi modalitățile necesare și, mai ales, se vor găsi inimile dispuse să meargă în lumea întreagă și să predice evanghelia.

Îmi place să cred că Sfântul Părinte papa Francisc, atunci când și-a ales numele, s-a gândit la ambii sfinți (Francisc de Assisi și Francisc Xaveriu) și acest pontificat va fi lucrarea armonioasă a Duhului Sfânt care va rodi noua evanghelizare printr-o trăire profundă a sfaturilor evanghelice: sărăcie, castitate și ascultare. Cu siguranță s-a gândit la ei, dar și la alți sfinți, cu acest nume sau altul, în special la Sfânta Fecioară Maria, a cărei ocrotire a spus că o va invoca la începutul acestui pontificat al său. Buna Mamă să-i stea aproape cu mijlocirea sa maternă și să fie pentru el, în orice clipă, "Maica Bunului Sfat".

Să stăm uniți în rugăciune în jurul păstorului nostru papa Francisc. Iată, un nou drum se deschide pentru Biserică: este drumul rugăciunii și al Evangheliei.

Pr. Laurențiu Dăncuță


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat