Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Un papă sub semnul Treimii

...și o întreită premieră: primul papă iezuit din istorie; primul papă din Argentina; primul papă care și-a luat numele de Francisc. Și cum nimic nu e întâmplător, Jorge Mario Bergoglio a intrat în Societatea lui Isus tot în luna a treia (11 martie 1958) si a fost hirotonit preot tot intr-o zi de 13 (decembrie 1969).

Fiind iezuit, numele său poate vine de la sfântul Francisc de Assissi, dar - de ce nu - și de la sfântul Francisc Xaveriu.

Și iată de ce: ca arhiepiscop de Buenos Aires locuia într-un apartament obișnuit, utilat cu strictul necesar; se deplasa întotdeauna cu mijloacele de mers în comun, ocazie cu care putea asculta glasul celor a căror voce devenise el; își pregătea singur masa (fără bucătar, fără alt personal de îngrijire) - un trai modest, alături de cei pe care-i păstorea, ca și cum perioada de pregătire iezuitică, în care a trăi lângă dezmoșteniții sorții, învățându-i și educându-i, s-a continuat prin propria-i voință până în prezent - toate acestea îl apropie de sfântul Francisc de Assissi. Dar munca neobosită și harul cu care a lucrat pentru reevanghelizarea Argentinei, succesul repurtat și nu în ultimul rând, charisma personală - îl apropie de sfântul Francisc Xaveriu, misionarul iezuit care în sec. XVI a desfășurat o muncă uimitor de amplă pentru evanghelizare în Goa și India, Indonezia și Japonia.

Și cel care, de la balconul bazilicii "Sfântul Petru", avea să ne binecuvânteze pe toți, a cerut mai întâi ca noi să-l binecuvântăm. Și, plecându-și fruntea, a primit în tăcerea rugăciunii inima noastră. Omagiindu-l și rugându-se pentru predecesorul său, papa emerit Benedict XVI, papa Francisc I a săvârșit actul de comuniune cu Isus, în forma crucii: pe verticala timpului - trecut-prezent-viitor și pe orizontala spațiului: între păstorii noștri și noi, trupul Bisericii lui Cristos. Cum orice comuniune în cer și pe pământ are forma crucii, fie ca Sfânta Treime, care l-a ales, să-i poarte întru mulți ani în lumină, succes și bucurie, crucea pentru care l-a ales.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat