Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conclavul.

Cu respirația tăiată

"Trăim un moment extrem de frumos și intens, am ajuns la faza decisivă în această lună care s-a deschis cu renunțarea Papei". Așa a descris climatul de așteptare pentru noul Papă părintele Federico Lombardi, în briefingul de astăzi. "În următoarele zile și în următoarele ore vom avea numele succesorului său", a continuat purtătorul de cuvânt al Vaticanului: "Simțim cum crește emoția, așteptarea și vedem asta, o trăim în piața Sfântul Petru". "Deja aseară - a afirmat purtătorul de cuvânt - era foarte multă lume, mai multă decât mă așteptam eu însumi. Acest lucru exprimă intensitatea așteptării, climatul foarte senin și bucuros, care desigur este preludiu la o experiență foarte frumoasă", a adăugat părintele Lombardi citând ceea ce s-a întâmplat în urmă cu opt ani, când lumea "venea din tot orașul Roma pe jos, pentru că traficul era blocat, pentru a asista la prezentarea noului Papă la Lojă". În acest mod, conform purtătorului de cuvânt, "se experimentează cum orașul Roma, fie pelerini fie turiști, îl iubesc și țin la Papa, pe care-l primesc din orice parte a lumii ar veni el, cu multă emoție și intensitate".

Nici o dezbinare. Ieri și astăzi două fumuri negre, deci trei scrutine fără nici un rezultat. Un proces "normal", a comentat părintele Lombardi: "Plus sau minus e ceea ce ne așteptam", a adăugat el, "nici unul dintre noi nu se aștepta la fum ieri, de fapt lumea a plecat liniștită din piață, nu era dezamăgită. Și astăzi este foarte normal că fumul a fost negru". De altfel, a amintit purtătorul de cuvânt al Vaticanului, numai Conclavul pentru Pius al XII-lea a dat un rezultat pozitiv la al treilea scrutin, toate celelalte Conclave au mers mai înainte. Așadar, faptul că în primele trei scrutine nu s-a ajuns la cvorumul de două treimi necesar pentru alegerea validă din punct de vedere canonic a unui Papă, a declarat părintele Lombardi, "nu este un semn de dezbinare a Colegiului, ci un mers normal al procesului de discernământ".

"Participarea" Papei emerit. Papa emerit "urmărește cu multă atenție, multă participare spirituală evenimentele din aceste zile". Asta a spus părintele Lombardi, care a vorbit despre o conversație a sa cu monseniorul Georg Gaenswein, prefect al Casei pontificale și secretar personal al lui Benedict al XVI-lea, prezent ieri după-amiază la Conclav până la acel "extra omnes" și care, cu toată probabilitatea, va rămâne la Roma - unde este prezent și celălalt secretar al Papei, monseniorul Alfred Xuareb - până la alegerea noului Papă. Ieri, Benedict al XVI-lea a urmărit îndeosebi Liturghia de dimineață și intrarea cardinalilor în Capela Sixtină pentru începerea Conclavului. Interpelat despre prezența sau absența Papei emerit la Liturghia pentru începutul pontificatului succesorului său, părintele Lombardi a răspuns: "După informațiile mele nu-mi rezultă că va fi prezent". În afară de asta, în cazul în care noul Papă va fi ales înainte de duminică, "este probabil" că va fi Angelus în piața Sfântul Petru, în timp ce noul Pontif însuși va fi cel care va stabili data Liturghiei de începere a pontificatului, care ar putea să se desfășoare și într-o zi din cursul săptămânii.

Spiritualitate și responsabilitate. Ceea ce se respiră în Capela Sixtină este "un climat de mare spiritualitate și responsabilitate". "Se vorbește în șoaptă, nu există zgomot de vorbării cu glas tare", și este "imposibil să se sustragă de la impresia spirituală a Judecății universale a lui Michelangelo". Asta a spus părintele Lombardi jurnaliștilor, împrumutând mărturia făcută de cardinalul Karl Lehmann la Radio Vatican cu privire la Conclavul trecut. "Îl chem ca martor pe Cristos Înviat care mă va judeca", este de altfel prima frază a jurământului în latinește făcut ieri de cei 115 cardinali electori, într-un ambient ca acela din Capela Sixtină care "inspiră mare atenție și responsabilitate". Procedura votărilor, așa cum a mărturisit cardinalul Lehmann, "nu este o procedură grăbită".

Cardinalii și Judecata. Apoi părintele Lombardi a oferit jurnaliștilor propria mărturie personală de ieri după-amiază și despre momentul "foarte emoționant" al intrării cardinalilor în Capela Sixtină. "Eram chiar sub fresca lui Perugino cu încredințarea cheilor din partea lui Isus sfântului Petru, chiar deasupra Creației - a povestit el - și marea frescă a Judecății universale era în cadrul conclusiv. Auzeam vocile cardinalilor, inflexiunea și emoția multora dintre ei când rosteau jurământul". Ceea ce domina peste toate, pentru purtătorul de cuvânt al Vaticanului, era "conștiința importanței misiunii" încredințate lor, care are "o semnificație pentru toată omenirea, ca exemplu de mare comuniune cu care Biserica catolică trăiește un moment istoric, prin istoria mântuirii, cu mare responsabilitate și intensitate. Ne dăm seama că istoria Bisericii are loc în fiecare zi, iar noi participăm la ea". Alegerea unui nou Papă este deci un moment important pentru Biserică, dar și "pentru comunitatea umană, atentă la puncte de referință morală, religioasă, de inspirație pentru drumul nostru", a afirmat părintele Lombardi.

Mesele și timpul liber. Cei 115 cardinali electori aseară - a afirmat purtătorul de cuvânt - "s-au odihnit bine, sunt bine dispuși și au mers sănătoși la palatul apostolic, unii chiar pe jos", fără să meargă cu microbuzul pus la dispoziția lor pentru drumurile interne din Vatican. La o întrebare despre mesele cardinalilor, părintele Lombardi a răspuns: "Nu cunosc meniul de la Casa Sfânta Marta. Însă pot spune că vinul de obicei este prevăzut, dar nu sunt obligați să-l bea". Cât privește restul zilei, purtătorul de cuvânt a făcut cunoscut că părinții cardinali "au totală libertate de a organiza timpul avut la dispoziție, pe care în afară de mese și de rugăciunea personală pot să-l utilizeze și pentru colocvii între ei". Nu există "nici o limită", deci, la raportul dintre membrii Colegiului, care pot "să adune informațiile pe care le consideră utile pentru a exercita discernământul lor" cu privire la alegerea noului Papă. Părintele Lombardi a făcut ipoteza că o parte din timp o pot dedica și odihnei, "date fiind ritmurile foarte intense" din aceste zile. "Considerațiile SNAP sunt foarte marcate de prejudecăți negative", a spus părintele Lombardi, răspunzând la întrebările jurnaliștilor. "Știm bine - a explicat el - cum acționează SNAP de mai mulți ani, în ce mod adresează acuze. Nimeni nu se uimește că a profitat de aceste zile pentru a repeta aceste acuze". "Noi suntem convinși că toți cardinalii sunt persoane pe care trebuie să le stimăm și care au toate drepturile să fie prezente în Conclav", a adăugat el când a fost interpelat cu privire la cardinalul Mahony și la ceilalți cardinali inserați pe "lista" SNAP. În sfârșit, o glumă despre protestul "Femen" de ieri din piața Sfântul Petru: "Sper să nu răcească". "Mi se pare că lumea din piață era mai atentă la fum decât la ele", a concluzionat el.

(După agenția SIR, miercuri, 13 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat