Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut cartea Abecedarul credinței 1

"Drumul de 1000 de li începe cu un singur pas2".

De ce sa începem prezentarea unei cărți prin definiție creștine, cu un celebru proverb chinezesc3?! Fiindcă drumul credinței este lung, uneori anevoios și presărat cu încercări în fața cărora nu trebuie să dăm înapoi? Fiindcă noua evanghelizare se adresează oamenilor de pretutindeni, creștini sau necreștini, iar rodul succesului este prefigurat în "sămânța de muștar" a oricărui început sub semnul dumnezeirii? E adevărat - iar "sămânța de muștar" a credinței noastre este catehismul. Fiindcă, deși nevoia de a crede este înnăscută, credința, pentru ca să crească, să fie trăită și mărturisită - adică să fie văzută și de folos, asemenea arborelui din parabola biblică, are nevoie de cunoaștere, ocrotire și îndrumare. Sau, altfel spus, de "Abecedarul credinței".

Editura "Viața Creștină" din Cluj-Napoca ne ajută să facem acest prim pas în călătoria noastră de suflet, spre sufletul nostru prin "Abecedarul credinței - catehism greco-catolic pentru copii, cu întrebări și răspunsuri". Cartea apare în Anul Credinței proclamat solemn de Benedict al XVI-lea și la 20 ani de la promulgarea Catehismului Bisericii Catolice. Acest "dar al credinței" a văzut lumina tiparului sub îngrijirea familiei Oana și Radu Capan. Calitatea de suflet a acestei opere înflorește din fiecare pagină: modul în care este ordonat materialul, logica, simplitatea (dar nu simplismul) întrebărilor și răspunsurilor, desenele foarte sugestive care fixează în memoria inimii textul catehismului, rugăciunile care încheie fiecare capitol și care sunt ușor de memorat de copii - toate acestea fac din lectura "Abecedarului credinței" cu adevărat "darul" din inimă pentru inimi.

Delectându-ne mintea și inima cu această carte de excepție, autorii ne fac să uităm însă ceva esențial: efortul depus pentru întocmirea sa, documentarea amplă desfășurată în timp - cartea fiind urmarea muncii îndelungate de cateheză susținută de autori în parohie -, munca asiduă, meticuloasă și riguroasă pentru ca adevărurile de credință să fie clare, iar cartea să aibă limpezimea și frumusețea sufletului de copil, căruia i se adresează. De fapt, catehismul de față se adresează atât copiilor, cât și părinților și cateheților, precum și tuturor acelora care își recunosc "analfabetismul în credință" din cauza timpului și a timpurilor. Iar efortul depus de autori nu răzbate din paginile cărții, fiindcă lucrurile făcute cu iubire, oricât de dificil de împlinit ar fi, lasă să se vadă numai împlinirea iubirii, nu și jertfa făcută din iubire.

Se spune că întotdeauna "cărțile cu adevărat mari sunt mici": esențialul se spune în puține cuvinte, tocmai ca să poată fi asimilat și trăit, devenind viață din viața noastră. Așa este și acest "Abecedar": abia cu puțin mai mare decât un abecedar obișnuit, prezintă pe parcursul celor 120 pagini un număr de 434 întrebări, cuprinse în următoarele capitole: Despre Crez, Despre Porunci, Despre Sacramente, Despre Rugăciune.

"Cuvântul înainte" este semnat de PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, iar autorii se adresează cititorilor printr-o inspirată și caldă "Prefață".

Cartea se încheie cu un scurt rezumat, atrăgând atenția cititorilor asupra lucrurilor de reținut și în continuare, cu prezentarea unor date esențiale privind anul bisericesc. Cele trei obiective vizate de autori: "să fie un material actualizat, ca limbă, dar și în linia Catehismului Bisericii Catolice (1993) și a Compendiului (2006); să fie mai amplu (...); și să fie adaptat Bisericii Greco-Catolice, cu diferențele datorate Bisericii răsăritene", au fost atinse în mod desăvârșit.

"Abecedarul credinței - catehism greco-catolic pentru copii, cu întrebări și răspunsuri", ediție îngrijită de Oana și Radu Capan, apărut în Ed. "Viața Creștină", Cluj-Napoca, 2013, ISBN 978-973-674-109-8, este o carte de excepție prin calitatea sintezei, logica și rigurozitatea materialului, frumusețea și căldura prezentării - așa cum numai cărțile de suflet pot fi - fiindcă sunt scrise în și prin îndrumarea Sfântului Spirit.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 "Abecedarul credinței - catehism greco-catolic pentru copii, cu întrebări și răspunsuri", ediție îngrijită de Oana și Radu Capan, apărut în Ed. "Viața Creștină", Cluj-Napoca, 2013, ISBN 978-973-674-109-8, 14x21 cm, 120 p.,.
2 Li = unitate tradițională chinezească de măsură pentru distanță, standardizată acum la 500 m.
3 Proverbul se găsește în Cap. 64 din Tao Te Ching.

* * *

Abecedarul credinței - catehism greco-catolic pentru copii, cu întrebări și răspunsuri
Oana și Radu Capan (ediție îngrijită de), Ed. "Viața Creștină", 2013, ISBN 978-973-674-109-8, 14x21 cm, 120 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 50.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat