Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Zi de formare pentru adulții din AC zona Roman

În ziua de 9 martie 2013, la biserica "Isus, Bunul Păstor", s-a desfășurat cursul de formare pentru membrii din cele 10 parohii cu AC adulți din zona Roman.

Pornind de la tema anului asociativ 2012-2013, să ... redescoperim forța, frumusețea și bucuria credinței, cei 70 membri prezenți, sub directa coordonare a responsabilei diecezane - d-na Viorica Spataru, ... și a responsabilei zonale - d-na Monica Erdeș, am primit după rostirea rugăciunii Acționarului Catolic, cuvintele de "bun venit"! din partea preotului paroh al comunității - Francisc Fărcășel, printr-un simbol al primăverii însoțit de chipul Preasfintei Fecioare - mama cerească a tuturor.

Pentru a ne însoți cu bucuria pe această cale a credinței vegheată de Isus, bunul păstor, tema propusă de părintele pr. Alois Moraru, asistent spiritual pentru zona Roman, "Trăirea cu bucurie a credinței în familie", ne-a introdus în universul atât de complex și de frumos din familia creștină, prin alte șapte caracteristici, demnă de menționat spre meditare și trăire personală sau de grup: - Familia - Educatoare, ... Mărturisitoare a credinței în Dumnezeu, .... O mică Biserica" în interiorul Bisericii, ... Speranța în răsplata vieții viitoare, ... prin Isus Cristos - născut într-o familie!, prin Isus Cristos - prezent în marea familie creștină a lumii ...! peste păcatul ce își cere iertarea în experiența familială... etc.

Întrebările propuse pentru meditare și discuții în grupuri ne-au stimulat atenția prin importanță deosebită a raportului dintre fericirea și ambianța familială, cu problemele de educație sau existență, întâlnite în fiecare nucleu familial, integrat în societatea actuală... consumistă, materialistă sau prea îndepărtată de principiile moral-creștine.

Concluzia fiind aceea că până când nu ne poticnim de viciile conformiste, grupate pe iluzia "fericirii perfecte", nu învățăm a modela căminul familial cu mâinile aflate în rugăciune, în căldura iertării și păcii dăruite, în zidirea Bisericii vii a lui Dumnezeu.

Spre a ne întipări mai bine aceste principii în conștiințele noastre, ne-au venit în ajutor și intervenția d-nei Ghiuzan de la Asociația "Familia și viața", prin tema "Educarea copiilor la credința în familie"... cât și expunerea d-nei Monica Erdeș prin tema "Sărbătoarea - timp al Domnului", din care după citirea textului din cartea "Familia - muncă, sărbătoare" de către d-na Ana Brosteanu, ni s-au relevat predicile și mijloacele prin care putem să sărbătorim ziua Domnului - duminica, într-un mod cât mai conștiincios și cu deschidere sufletească înspre trăirea poruncilor și a sfintei Euharistii.

Calea sfintei Cruci, dedicată familiilor noastre, cât și sfânta Liturghie oficiată de pr. Alois Moraru, ne-au fost ca o punte de drum, între aceste învățăminte, cu momentele de comuniune din jurul mesei frățești, oferită cu generozitate din partea parohiei gazda.

Întrebările și răspunsurile care rămân a fi materializate spre rezolvarea problemelor întâlnite de fiecare membru și grup AC al adulților au fost subsrise spre finalul întâlnirii, cu îndemnul ca toți să fim mereu "sare și lumină a lumii".

Cristina Koch Smeu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 martie: Roman: Zi de formare pentru adulții din AC zona Roman


 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat