Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre Conclav. Rugăciunea noului papă

Noul papă, imediat ce a fost ales, în timp ce iese din Capela Sixtină după actul de omagiu al cardinalilor, pentru a merge la Lojă trece la Capela Paulină și face "o scurtă rugăciune personală, tăcută în fața Preasfântului Sacrament". Apoi reia drumul și se arată la Loja Binecuvântărilor pentru a da mulțimii în Piața "Sfântul Petru" salutul său și a împărți prima binecuvântare "Urbi et Orbi". Cu această ocazie, protodiaconul anunță și Indulgența, așa cum se face la Paști și la Crăciun. Cel care a reamintit, în briefingul de astăzi, ce anume se întâmplă când un cardinal obține acel cvorum de două treimi necesar pentru a fi ales Pontif - în acest Conclav cel puțin 77 de voturi - a fost părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, anunțând "noutatea semnificativă", pentru Pontiful Roman care va ieși din Conclavul care începe marti, 12 martie 2013, a momentului de "rugăciune personală și tăcută" în Capela Paulină. Odată obținut cvorumul pentru alegerea validă din punct de vedere canonic a noului papă, cardinalul decan - în acest caz președintele adunării, care este cardinalul Re - se adresează lui cu întrebarea: "Accepți alegerea canonică a ta ca Suveran Pontif?". Și, după răspuns, cealaltă întrebare: "Cu ce nume vrei să fi numit?".

Camera lacrimilor și gestul de supunere al cardinalilor

După această "scurtă ceremonie" în Capela Sixtină, are loc arderea buletinelor de vot și fumul, care este alb dacă acceptarea a avut loc. Noul Pontif merge în așa-numita "Cameră a lacrimilor" pentru a îmbrăca veșmintele papale. Se întoarce în Capela Sixtină, unde se desfășoară o altă mică ceremonie cu o rugăciune, citirea unui text din Evanghelie "tipic legat de slujirea petrină", și o rugăciune în care - a explicat părintele Lombardi - "intră ca actori primul din Ordinul diaconilor, primul din Ordinul preoților, primul din Ordinul episcopilor". Apoi este actul de supunere și de ascultare al cardinalilor față de noul papă, tot în Capela Sixtină. "Centrul de televiziune vatican va monitoriza cu imaginile în direct hornul, dimineața și după-amiază, în așa fel încât să controleze în fiecare moment dacă ar trebui să înceapă fumul", a asigurat purtătorul de cuvânt al Vaticanului. De la fumul alb până la anunțarea noului papă trec circa patruzeci și cinci de minute, "dar cu pauza de rugăciune în Capela Paulină ar putea să devină mai multe". O altă informație importantă dată jurnaliștilor se referă la liturghia de inaugurare a Pontificatului, care "poate să fie celebrată și într-o zi din timpul săptămânii, nu în mod necesar duminica, în funcție de cât a durat Conclavul și de cât tip este oportun să se dea și delegațiilor străine care vor să intervină".

Ultima Congregație generală

28 de intervenții, care au făcut să se ajungă la un total de 161 de intervenții în aulă, în timpul tuturor Congregațiilor din aceste zile. Sunt "numerele" de la ultima Congregație generală a Colegiului Cardinalilor, a zecea, desfășurată astăzi dimineață. Erau prezenți 152 de cardinali, când la început au fost trași la sorți noii membri ai Congregației particulare, care trebuie să se alterneze la fiecare trei zile și care rămân deci în funcție și în timpul Conclavului: cardinalul Naguib pentru Ordinul episcopilor, cardinalul Ouellet pentru Ordinul preoților și cardinalul Monterisi pentru diaconilor. "În cazul în care Conclavul ar trebui să dureze mai mult, vor trebui trași la sorți alți trei cardinali", a amintit purtătorul de cuvânt. Printre temele intervențiilor de la ultima Congregație, și problema IOR (Istituto Opere di Religione), cu un "scurt raport" ținut de cardinalul Bertone în calitate de președinte al Comisiei de supraveghere, "despre natura IOR și despre procedura de inserare în sistemul internațional al controalelor Moneyval". Și în Congregația de astăzi, tema intervențiilor care a apărut mai des a fost "profilul și așteptările" față de noul papă.

Jurământul celor 90 de lucrători la Conclav

Vor fi circa 90 persoanele care astăzi după-amiază vor rosti jurământul lucrătorilor la Conclav, prevăzut de Constituția apostolică Universi Dominici Gregis la nr. 48. Jurământul va avea loc în Capela Paulină, la ora 17.30, și va fi prezidată de cardinalul conducător al Camerei Apostolice. Printre figurile fundamentale ale "celor care trebuie să jure", secretarul Colegiului Cardinalilor, care nu este un cardinal și îi asistă pe cardinali în decursul Conclavului; maestrul Ceremoniilor și ceremonierii; călugării și călugărițele care lucrează la sacristia Conclavului, sacristia papală. Apoi mai sunt călugării pentru spovezi, medicii și infirmierii, personalul de serviciu la masă și la curățenie din Casa "Sfânta Marta", serviciile tehnice, șoferii microbuzului cu care cardinalii se deplasează de la Sfânta Marta la Palatul Apostolic, lucrătorii de la supraveghere din Garda Elvețiană și din Jandarmerie. Așadar, o întreagă serie de figuri care ajută, colaborează în interiorul Capelei Sixtine și care trebuie, deci, să facă jurământul de secret", așa cum este prevăzut de Constituția lui Ioan Paul al II-lea.

Pregătită Capela Sixtină, mâine Liturghia și intrarea în Conclav

Marti dimineață, 12 martie 2013, la ora 10.00 va fi celebrată în bazilica Sfântul Petru "Missa Pro Eligendo Romano Pontifice". Liturgia, în latinește, va fi prezidată de cardinalul decan Angelo Sodano, care va rosti omilia în italiană. "Vor concelebra toți cardinalii, nu numai electorii", a precizat părintele Lombardi. În Conclavul trecut, Liturghia "Pro Eligendo Pontifice" a durat o oră și 40 de minute, deci se poate presupune că aceasta nu va dura mai mult de două ore. "Nu există bilete pentru credincioși, intrarea este liberă", a amintit purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Mâine, la ora 16.30, procesiunea cardinalilor de la Capela Paulină - unde cei 115 cardinali electori se vor fi deplasat înainte de la Sfânta Marta - la Capela Sixtină, apoi jurământul cardinalilor, acel "extra omnes" și meditația cardinalului Grech, după care - a spus părintele Lombardi - "este posibil ca electorii să facă prima votare", așa cum s-a întâmplat în Conclavul trecut. "După această votare, care cu greu va avea un rezultat pozitiv, fiind prima - a declarat purtătorul de cuvânt - trebuie să ne așteptăm la fumul negru". Apoi cardinalii celebrează împreună Vesperele, moment care încheie prima zi de Conclav, înainte de întoarcerea în Casa Sfânta Marta. Capela Sixtină este deja pregătită: pentru fiecare cardinal este "Ordo rituum conclavis", copia Constituției și cartea Liturgiei Orelor.

(După Agenția SIR, luni 11 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat