Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre Conclav. Inspirația divină

de Marco Doldi

Alegerea noului Pontif este desigur un fapt mediatic și totuși, din natura sa, tinde să scape simplei omologări cu un eveniment politic sau lumesc. Dovadă este faptul că votările cardinalilor sunt acoperite de secret, până acolo încât aceștia dispar din ochii lumii și se închid "sub cheie", adică în Conclav. Nici o imagine, nici o înregistrare nu este posibilă, sunt posibile numai reconstruiri, de cele mai multe ori imprecise.

Acest fapt pare să meargă exact împotriva logicii mijloacelor de informare, care din "obligație de cronică" ar vrea să știe și să facă cunoscută fiecare luare de poziție și fiecare amănunt minim. De ce Biserica nu le mulțumește, ba chiar alege ca instrument de comunicare un sărman mijloc ca acel al fumului unui horn, așezat pe un acoperiș vechi?

Da, pentru câteva zile acela devine unicul instrument de comunicare între inima Bisericii și lume; înlocuiește sala de presă, unde în mod normal sunt difuzate știrile cele mai importante din viața Bisericii și explicate texte și mesaje ale papei și ale congregațiilor romane. În era globalizării, unde grație internetului lumea a devenit mai mult un sat global, știrea deocamdată cea mai așteptată va fi anunțată în avanpremieră de fumul unui coș. Nostalgie? Alipire de lucruri din trecut? Incapacitate de a se folosi de noi instrumente?

Și totuși, dacă ne gândim bine, coșul ridicat în zilele trecute și Capela Sixtină au o semnificație foarte diferită, față de cea a alipirii de rituri și tradiții. Pentru a o înțelege trebuie mers în profunzimea lucrurilor: ce este alegerea noului pontif? Sau mai bine zis: cum are loc? Despre asta nu sunt îndoieli: papa este ales de cardinalii reuniți în Conclav prin inspirație divină. Adică Domnul Cristos prin intermediul Duhului Sfânt îl indică pe cel pe care-l alege ca vicar al său. Acesta este sensul evenimentelor. Toată istoria Bisericii este o împletire de inițiativă divină și de răspuns uman, un ansamblu de operă a lui Dumnezeu și de contribuție a oamenilor: a doua poate uneori să fie parțială sau chiar să lipsească, dar dacă există - și de cele mai multe ori există! - lucrurile cu siguranță merg după voința lui Dumnezeu. Este clar că dacă se iese în afara acestei logici, nu se mai înțelege nimic. Dacă lipsește perspectiva adecvată, nu se poate înțelege viața Bisericii și alegerea unui nou papă este pur și simplu un fapt politic, chiar dacă de politică înaltă, pentru că - se poate recunoaște cu ușurință - este pentru binele lumii.

Așadar problema nu mai este: pe cine vor alege cardinalii? Ci devine: care este păstorul pe care Cristos Domnul îl indică astăzi pentru Biserica sa? Cardinalii vor pune deoparte propriile opinii și vor sta în ascultare docilă. Unul din criteriile de găsire a celui ales este, probabil, acela de a scruta necesitățile spirituale ale Bisericii și ale lumii și de a asocia la ele fața, figura unui episcop care rezultă cel mai potrivit. Acesta este motivul numeroaselor congregații care au precedat Conclavul, în timpul cărora cardinalii au conștientizat necesitățile de astăzi și s-au cunoscut și mai mult. Însă, după aceea, Dumnezeu va vorbi acestor oameni în atâtea alte moduri cunoscute și familiare lui.

Inspirația divină trebuie să fie favorizată și păstrată, pentru ca să nu prevaleze alte voci, care să asume valoarea impunerii. În trecut acestea erau vocile celor puternici ai pământului - care promovează sau descalifică. Pentru acest motiv cardinalii se închid cu cheia, aproape pentru a nu fi deranjați, pentru ca fiecare să asculte vocea corectă.

Și hornul? Da, este un sărman instrument, dar foarte elocvent. Conduce un fum - alb sau negru - care imediat se risipește în cerul Romei; și totuși comunică o știre. Probabil este cea mai bună imagine a consistenței pe care o are contribuția oamenilor la opera mântuirii. Cardinalii, chiar în importanța rolului pe care Biserica îl încredințează lor, sunt doar simple și sărmane instrumente în slujba unei opere mari: aceea de a asigura prezența lui Cristos Domnul în istorie prin vicarul său. Nu sunt importanți în sine, ci prin ceea ce realizează. Un horn înalt de un metru și jumătate, un fum alb sunt instrumentul și semnul că Dumnezeu a dăruit Bisericii sale un nou păstor și că un om a acceptat să devină părintele tuturor.

Capela Sixtină se va deschide din nou, hornul va fi luat jos, cardinalii se vor întoarce la sediile lor, dar, încă o dată, se va reînnoi scena care a avut loc odinioară la Cezareea lui Filip. Fumul alb îl va anunța pe Cristos care a primit mărturisirea de credință a unui apostol al său, i-a schimbat numele, indicându-i astfel misiunea, și i-a încredințat puterea spirituală cea mai înaltă. Ceea ce odinioară Cristos Domnul a - să spunem așa - făcut singur, acum reînnoiește cu colaborarea Bisericii sale.

(După Agenția SIR, luni 11 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat