Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursurile papei Benedict al XVI-lea

Niciodată nu m-am simțit singur

Primplanul unui papă care zâmbește și binecuvântează, în timp ce-i salută pe credincioși în timpul ultimei Audiențe generale în piața Sfântul Petru. Privirea deschisă și fața destinsă, străbătută însă de o umbră care-i întunecă trăsăturile. O umbră de tristețe care de la succesorul lui Petru s-a extins la mulți credincioși, în ziua anunțului renunțării la Scaunul pontifical din partea lui Benedict al XVI-lea. Aceasta este coperta aleasă de Libreria Editrice Vaticana (LEV) pentru volumul care adună ultimele discursuri ale Papei între 11-28 februarie 2013, adică între renunțarea la pontificat și începutul de Sede Vacante. Un "mic omagiu" pe care editura Sfântului Scaun a voit să-l aducă papei emerit, intitulând cartea cu cuvintele rostite de Pontif cu ocazia ultimei ieșiri publice: "Niciodată nu m-am simțit singur". Pentru a relata ce au reprezentat acești opt ani de pontificat pentru cel care de meserie se ocupă să "tipărească" glasul papei, Ricardo Benotti pentru agenția SIR l-a intervievat pe părintele Giuseppe Costa, director al LEV.

- Cartea este un "semn de mulțumire și de recunoștință" adresat papei emerit...

Era necesar să exprimăm un mulțumesc ca muncitori, precum și ca niște credincioși care se alimentează din mesajul său. Am voit să manifestăm recunoștința noastră pentru că Sfântul Părinte, cu toată producția sa, a influențat în mod însemnat munca noastră și organizația noastră. Ideea s-a născut pentru a aduna intervențiile din această ultimă lună, de la anunțarea retragerii până la rămasul-bun din 28 februarie. Tentativa a fost aceea de a retrăi atmosfera din acele zile și prin intermediul intervențiilor de salut, printre altele, ale cardinalilor Bertone și Sodano. Alegerea fotografiei de pe copertă, cu jocul de clarobscur asupra figurii lui Benedict al XVI-lea, voia să redea și unda de mâhnire care ne-a atins pe noi toți. Volumul, care se poate considera ultimul al Pontificatului, va putea să fie fără îndoială urmat de alte cărți. Ne dorim asta.

- Ce a însemnat Magisteriul și învățăturile lui Benedict al XVI-lea?

Au fost decisive nu numai pentru catalogul de la LEV, ci și pentru cel al celorlalți editori catolici. Ca Libreria Editrice Vaticana suntem membri de onoare a Association of Catholic Publishers, asociația editorilor catolici nord-americani, pentru simplul fapt că a îmbogățit oferta de cărți catolice în Statele Unite tocmai prin Magisteriul tradus în engleză. În calitate de editură instituțională avem datoria de a publica Magisteriul Papei. Cel al lui Benedict al XVI-lea s-a prestat să fie publicat în diferite nuanțe: ediții în text obișnuit, artistice, economice, prețioase. Însuși Magisteriul se articulează în forme diferite, de la cateheze la enciclice.

- Mesajul lui Benedict al XVI-lea a reușit să ajungă la un mare public?

Stilul său de este în mod clar modern. Mi-ar fi plăcut să-l semnalez pentru un Premiu Nobel pentru literatură deoarece cu limbajul său a modificat limbajul literaturii religioase făcându-l mai actual, nemijlocit, liber de barochisme și comprehensibil. În unele părți, chiar poetic.

- În sertarul Papei emerit a rămas o enciclică ce n-a văzut încă lumina tiparului...

Noi ne dorim ca să poată fi publicată. Enciclica este în mâinile sale și ar putea alege să facă din ea o carte, dar suntem în domeniul ipotezelor. Ca editură am fi bucuroși s-o putem publica. E suficient să ne gândim că această carte cu ultimele discursuri ne-a fost cerută, într-o singură zi, de șapte editori din Europa. Fără îndoială, papa a contribuit la creșterea LEV.

- Ce înseamnă a fi editor al Papei?

Înseamnă a avea o dimensiune internațională, tipică Magisteriului Papei și mai în general al Sfântului Scaun. A avea o perspectivă universală care ne face să avem contacte cu toată lumea editorială, nu numai catolică.

- Ce noutăți sunt la orizont?

Sunt în șantier două inițiative principale: publicarea catehezelor referitoare la Anul Credinței, care vor încheia ciclul dedicat acestui eveniment. Și volumul "În zbor cu papa Benedict", care este culegerea interviurilor acordate de papa în timpul călătoriilor sale.

(După agenția SIR, duminică 10 martie 2013) Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat