Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre Conclav. "Ziua tip" a cardinalilor

"N-a existat nici o discuție sau dezbinare între cardinali", în alegerea datei de începere a Conclavului, decisă "cu o majoritate de tipul zece la unu", deci cu o "votare univocă", așa încât să nu lase nici o îndoială cu privire la voința cardinalilor, odată ajunși la Roma toți cardinalii electori. Asta a afirmat jurnaliștilor părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, în briefingul de astăzi, în care a făcut cunoscut modul în care s-a ajuns la alegerea datei de 12 martie pentru a începe procedurile care vor duce la alegerea noului Papă. Ieri după-amiază, a amintit el, a fost a opta Congregație generală. Au sosit doi noi cardinali non-electori, erau prezenți 145 de cardinali. Imediat după votarea pentru Conclav, au fost 15 intervenții din partea cardinalilor. Astăzi dimineață, a noua Congregație generală - la care au intervenit 17 cardinali, pentru un total de 133 de intervenții până acum, care se prevede că vor ajunge la circa 150 cu Congregația generală de luni dimineață - a început cu decizia că marți dimineața, la ora 7.00, cardinalii se vor muta la Casa Sfânta Marta din Vatican. Apoi, la ora 10.00, va fi Liturghia "Pro eligendo Romano Pontifice", care va fi celebrată de cardinalul decan Angelo Sodano. În afară de aceasta, s-au tras la sorți camerele. Luni după-amiază, la ora 17.00, în Capela Paulină, va fi jurământul de secret al persoanelor care vor fi de serviciu la Conclav. Marți după-amiază, la ora 16.30, va fi procesiunea cardinalilor de la Capela Paulină din Palatul Apostolic la Capela Sixtină. Apoi jurământul și acel "extra omnes", după care cardinalii vor urmări meditația cardinalului Grech (non-elector) și apoi, dacă vor considera oportun, vor putea trece la prima votare. Pe la ora 19.30 ar trebui să se întoarcă la cină.

"Ziua tip" a cardinalilor

Părintele Lombardi a furnizat și detalii ample despre "ziua tip" a cardinalilor reuniți în Conclav. Începând de miercuri 13 martie, se prevede micul dejun la Sfânta Marta între orele 06.30-07.30; la 07.45, transferarea la Palatul Apostolici și, de la 08.15 la 09.15, concelebrarea Sfintei Liturghii în Capela Paulină. Deci, cardinalii vor concelebra în Capela Paulină în fiecare dimineață, cât timp durează Conclavul. La ora 09.30 intră în Capela Sixtină, recită Ora Medie și fac scrutinele de dimineață. La 12.30 se întorc la Sfânta Marta și, la 13.00, prânzul. La 16.00, a adăugat părintele Lombardi, din nou cei 115 cardinali se transferă la Capela Sixtină: se prevăd pe la ora 16.50 scrutinele de după-amiază și la 19.15 Vesperele cu care cardinalii încheie în Capela Sixtină ziua de votări. La ora 19.30, transferarea la Sfânta Marta, la ora 20.00 cina. Acesta, a spus purtătorul de cuvânt, "este orarul indicativ al zilelor Conclavului", inclusiv ziua de marți, care este prima zi.

Orarul "fumurilor"

Cât privește fumurile, semn tipic pentru credincioși al Conclavului aflat în desfășurare și apoi al alegerii noului Papă, părintele Lombardi a amintit că se ard buletinele de vot la sfârșitul votărilor, însă nu ale fiecărei votări, ci ale votărilor de dimineață și ale votărilor de după-amiază. "Dacă nu există o alegere sau dacă alegerea are loc la a doua votare de dimineață sau de după-amiază - a spus directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun - orarul normal este în jurul orei 19.00 și în jurul orei 12.00", dar este vorba de "o indicație foarte sumară". Dacă, în schimb, "există o alegere care a avut loc în primul scrutin de dimineață sau în primul scrutin de după-amiază, fumul - care în acest caz este alb - atunci are loc la jumătatea dimineții sau la jumătatea după-amiezii", deci "orientativ" între 10.30 și 11.00 dimineață și între 17.30 și 18.00 după-amiază". Alegerea papei Ratzinger a fost la prima votare de după-amiază, deci fumul a fost după ora 17.00. După fumul alb, clopotele de la "Sfântul Petru" vor suna îndelung.

Cât va dura Conclavul?

La această întrebare, părintele Lombardi a răspuns precizând că "percepția este că e matur Conclavul, însă dacă va fi lung sau nu, nu știe să spună". Pe baza propriei experiențe însă, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun a afirmată că "într-un timp relativ rapid, când sunt așa de multe votări, fiecare exprimă mai întâi candidatorul său și apoi înțelege care sunt candidații care pot primi consensul, deci converge asupra candidatului care are mai mult consens în așa fel încât să orienteze alegerea în direcția aceea". Toți acești pași, care pot să aibă loc rapid, în decursul votărilor succesive: pentru aceasta Conclavele din ultimul secol au fost destul de scurte. "Este un proces care poate să se miște cu rapiditate însemnată, în arcul de "câteva zile", în timp ce un Conclav de lungă durată "ar manifesta o blocare a situației". Papa emerit este informat despre Congregații și despre Conclav? "Papa emerit - răspunsul părintelui Lombardi - urmărește și știe foarte bine la ce punct este procesul, și grație secretarului său particular foarte activ, dar nu cred că are un raport cu privire la conținuturile intervențiilor din cadrul Congregațiilor". Între timp au fost "brifate" - termen tehnic care indică anularea, prin câteva zgârieturi - cele cinci obiecte care aparțineau Papei care conducea și care după renunțarea sa la scaunul lui Petru nu mai sunt în posesia sa: inelul pescarului - în cele două versiuni de inel pe care le purta personal în deget și în cea reprodusă în așa fel încât să fie folosită ca sigiliu - cele două ștampile și matricea sigiliilor de plumb. Noul inel al pescarului, a făcut cunoscut părintele Lombardi, "va fi identic cu acela al predecesorului, se va schimba numai scrierea cu numele noului Papă în jurul imaginii".

(După agenția SIR, sâmbătă 9 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat