Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Carte de rețete de spiritualitate zilnică și Maica Maria Margherita Lazzari

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Doamne, nu mai pot. Carte de rețete de spiritualitate zilnică, în douăsprezece lecții, scrisă de Pierre Descouvemont și tradusă în limba română de pr. Cristinel Fodor. Cartea apare în colecția Spiritualitate, formatul 14x20 cm, are 160 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de de 12 lei.

"Părinte, ce remediu îmi indicați pentru a mă vindeca de orgoliul meu, de gelozia mea, de nerăbdarea mea? Cad mereu în aceste păcate și aș vrea să ies din ele. Am nevoie de un sfat foarte practic care să mă ajute să progresez" - sunt cuvintele pe care părintele Pierre Descouvemont le așază la începutul cărții Doamne, nu mai pot, cuvinte la care va face referire pe tot parcursul acestei lucrări.

Traducerea în limba română (originalul francez, Guide des difficultés de la vie quotidienne, a apărut în anul 1996 la editura Librairie Arth?me Fayard, din Paris) a fost realizată de părintele Cristinel Fodor, director spiritual al Institutului Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

După o scurtă introducere, autorul, în cele douăsprezece capitole ale acestui volum, prezintă un total de 12 rețete luate dintr-o serie de lucrări dactilografiate pe care le-a adunat din numeroasele conferințe ținute de el despre diferite teme, totul fiind îmbogățit de observații și întrebări ale ascultătorilor săi.

Oare cine nu s-a simțit la un moment dat descurajat, copleșit de anumite aspecte ale vieții cotidiene, exasperat de atitudinea altora? S-au cine nu a fost vreodată îngrijorat de trecutul său apăsător, de viitorul imprevizibil sau de întregul parcurs al vieții? Cine nu a simțit mândria sau invidia la un moment dat? Sau cine oare nu a afirmat în momente de criză că Dumnezeu exagerează, nu intervine când trebuie sau nu își apleacă urechea spre strigătul celui suferind?

Părintele Pierre a fost confidentul acestor întrebări și, prin slujirea lui, a contribuit cu multe "remedii" concrete și specifice lumii contemporane, pe care le prezintă în această operă. El a fost unul care a învățat să răspundă la multiplele apeluri ale oamenilor de astăzi.

După cele douăsprezece capitole, autorul ne prezintă în plus și exemplul unui neobosit căutător al voinței lui Dumnezeu, în persoana lui Charles de Foucauld. Cartea se încheie cu o scurtă concluzie.

Recomandăm această carte tuturor celor descurajați și celor care se luptă cu sarcinile lor zilnice și nu știu cum să le împartă.

Laurențiu Turbuc

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Maica Maria Margherita Lazzari, scrisă de Laura Mosso și tradusă în limba română de pr. Alois Bulai. Cartea apare în colecția Viețile sfinților, formatul 14x20 cm, are 136 de pagini și poate fi procurată de la Librăria "Sapientia" (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Întotdeauna am fost fascinat - și nu cred că sunt singurul - de viețile celor care au mers înaintea noastră cu stindardul credinței și dintre care mulți, prin modul lor de a purta acest stindard, au fost sau urmează să fie ridicați la cinstea altarelor. Din acest motiv am și apreciat încă de la început colecția "Viețile sfinților" pe care o propune Editura "Sapientia", colecție care acum este îmbogățită cu o nouă biografie, cea a Maicii Maria Margherita Lazzari, fondatoarea Surorilor Misionare ale Pătimirii Domnului nostru Isus Cristos, surori prezente și în Dieceza de Iași, la Butea.

Autoarea, Laura Mosso, o admiratoarea a figurii Maicii Lazzari vine în fața cititorilor cu o biografie a acesteia așa cum i-au prezentat-o fiicele spirituale ale Maicii Maria. Și pentru că viața unui om începe cu nașterea sa, la fel procedează și autoarea, pornind, în scrierea biografiei, cu data de 6 iunie 1885, de la Torino. Îi prezintă parcursul formativ la școală, dar și în ambientul salezian al lui Don Bosco de la Sanctuarul "Maria Ausiliatrice" din orașul natal, iar mai târziu, și în cel din cadrul Societății "Fiicele Inimii Mariei". Simte în ea vocația de educatoare, fapt care o determină să-și dedice eforturile în vederea realizării acestei chemări: devine învățătoare și educă mai ales prin exemplu și umilință decât prin cuvinte și teorii. Această chemare specială a Mariei Margherita a fost hrănită de o viață religioasă care a făcut-o să se simtă mereu Soră și să trăiască mereu exercitând în mod eroic virtuțile creștine.

În drumul ei spre împlinirea vocației nu au lipsit nici momentele de încercare, însă după cum "aurul se purifică în foc", aceste încercări au întărit-o. Astfel, moartea mamei Giuditta, în anul 1934, a făcut-o ca în anul următor, 1936, să-și ofere "disponibilitatea totală de a-l urma pe Domnul ca Misionară a Pătimirii". În anul 1936 pune bazele Operei "Pia Unione a Surorilor Misionare ale Pătimirii lui Isus". O altă încercare a fost experiența dureroasă dintre anii 1937-1941 de la Trieste, când opera ei era pusă la îndoială de călugărul Petazzi și de unele surori dizidente. O altă rană dureroasă i-a fost cea provocată de cel de-al Doilea Război Mondial, perioadă în care Lazzri este angajată activ în ajutorarea victimelor din zona Villavecchia, mai ales a partizanilor. După război, Maica Lazzari se angajează în reconstruirea morală a operei. Activitatea ei neobosită i-a șubrezit și mai mult sănătatea și așa șubredă, fapt care o va determina să-și dea demisia din funcția de Maică Superioară. Își încheie pelerinajul pământesc la 12 decembrie 1961, fiind înmormântată în cimitirul din Villavecchia. În anul 1964 trupul ei a fost transferat în Capela Conventului Surorilor Misionare din Villavecchia. La ora actuală, la Congregația pentru Cauzele Sfinților este în curs de desfășurare procesul ei de beatificare.

După prezentarea biografiei Maicii Margherita, autoarea arată care a fost evoluția operei fondate de Lazzari, trecând în revistă și misiunile din afară a operei fondate de Maica Maria. Textul cărții se încheie cu scrisorile fondatoarei către surorile sale, către verișoara Rosetta Tosi, precum și cu o serie de mărturii despre viața, credința și activitatea ei.

La final, este prezentată o memorie fotografică alcătuită din 41 de fotografii și copii ale unor documente, care vin să ilustreze informația textuală.

Orice om este chemat la sfințenie și există o infinitatea de căi pentru realizarea acestei vocații. Această carte ne prezintă una din aceste căi, scopul căreia, în esență, este unul singur - Isus Cristos. De aceea, recomandăm această carte tuturor celor care, conștienți de vocația lor de creștini, vor să ajungă la acest scop, biografia Maicii Maria Margherita Lazzari prezentându-se nu doar ca un model, ci și ca un ajutor pe drumul spre sfințenie.

Petru Ciobanu

* * *

Doamne, nu mai pot. Carte de rețete de spiritualitate zilnică, în douăsprezece lecții,
Pierre Descouvemont, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-078-1, 14x20 cm, 160 p., 12 lei

Maica Maria Margherita Lazzari,
Laura Mosso, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-088-0, 14x20 cm, 136 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat