Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Conclavul va începe marți, 12 martie 2013

Conclavul pentru alegerea noului papă va începe marți, 12 martie 2013, a comunicat Sala de presă a Sfântului Scaun. Decizia a fost luată de Colegiul cardinalilor reuniți vineri după-amiază, 8 martie 2013, pentru a opta congregație generală de la începutul perioadei "sede vacante". Știrea a fost anunțată de Radio Vatican și de News.va.

În cursul dimineții de marți, 12 martie, se va celebra o sfântă Liturghie "Pro eligendo Pontifice" (Pentru alegerea Pontifului Roman), iar după amiază, cardinalii electori vor intra în Conclav. Detalii suplimentare despre despre cea de-a șaptea congregație generală a Colegiului cardinalilor, au fost oferite de pr. Federico Lombardi, în briefingul din 8 martie 2013, relatat de ercis.ro în știrea Vatican: A șaptea Congregație generală.

Cei 115 cardinali electori au o vârstă medie de 71-72 de ani, mai bine de jumătate dintre ei (60) sunt din Europa și în mare parte au fost aleși de Benedict al XVI-lea (58% dintre actualii cardinali). Italia este reprezentată de 28 de cardinali. Din America Latină sunt 19 cardinali, din America de Nord sunt 14 (dintre care 11 sunt din Statele Unite ale Americii), din Africa sunt 11, din Asia 10, iar din Oceania este doar cardinalul australian George Pell.

Între cardinalii electori sunt și 19 care fac parte din diferite ordine sau congregații de călugări (dintre care, salezienii și franciscanii sunt reprezentați de câte patru cardinali, iar iezuiții și dominicanii au câte doi reprezentanți).

Ovidiu Bișog

* * *

Un ghid util cu explicarea unor termeni pentru a înțelege ceea ce se întâmplă în situația scaunului vacant la Vatican poate fi studiat la știrea: Spre Conclav. Alfabetul pentru orientare.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat