Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: O zi obișnuită din sede vacante

Aceasta știre a fost concepută chiar din Piața "Sfântul Petru", din Vatican, unde, în ziua de 11 februarie 2013, papa Benedict al XVI-lea a uimit o lume întreagă printr-un gest curajos, un gest de mare umilință, și anume, retragerea sa de pe Scaunul Sfântului Petru. A fost un anunț, urmat apoi de punerea lui în practică. Ca atare, așa cum se știe, începând cu 28 februarie, ora 20.00, ora Italiei, sau 21.00, ora României, scaunul lui Petru este vacant. Prin urmare, cardinalii trebuie să aleagă un nou papă.

În aceste împrejurări, pline de necunoscut, dar de o mare speranță, Biserica îi invită pe fiii ei la rugăciune, la rugăciune pentru noul papă, pentru ca alegerea lui să fie una pe măsura misiunii la care va fi chemat de către Cristos, cel care, așa cum spunea papa Benedict, în ultima sa audiență din Piața "Sfântul Petru", este Capul Bisericii.

Cu siguranță Isus Cristos nu va lăsa Biserica, barca lui Petru, să se scufunde. Au fost de-a lungul timpului multe încercări. Biserica, de fapt, trăiește din martiriu, fie din cel al sângelui, cum este cazul celor care în diferitele colțuri ale pământului încă își mai dau viața pentru Cristos, fie al carității, cum este cazul atâtor și atâtor creștini care își trăiesc credința într-un mod eroic în diferitele împrejurări ale vieții.

Zilele acestea suntem chemați la o rugăciune mai stăruitoare, așa cum ne îndeamnă Biserica prin păstorii noștri, pentru alegerea noului papă. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să ne deschidem sufletul lui Dumnezeu, să-i cerem să aleagă el, prin puterea Duhului Sfânt, pe acel slujitor pe care îl va considera potrivit, să aleagă un slujitor care să-i placă, care să iubească Biserica, care să se sacrifice pentru Biserică, care să știe să vorbească pe limba Bisericii, care să știe să asculte oful Bisericii și, mai ales, să-l reprezinte pe Cristos pentru oamenii acestei generații.

Avem nevoie de un papă care să știe să moară pentru sine și care să trăiască pentru Biserică, avem nevoie de un martor al credinței, un om al curajului, al speranței și al iubirii, un om care să-l transmită pe Cristos prin umanitatea sa, prin vocea, prin privirea și prin inteligența sa.

În aceste zile când cardinalii prezenți la Roma fac o evaluare a stării actuale a Bisericii, mai ales în aceste zile, Biserica are nevoie de rugăciune. Papa, noul papă care se află deja printre cardinali, dar căruia, pentru a-l cita pe Cristos, încă nu i-a sosit ceasul, are nevoie de susținerea și iubirea noastră, de rugăciunile și sacrificiile noastre, așa încât, în ziua în care va fi scos în față, în ziua în care țuchetul alb va lua locul țuchetului roșu, să poată spune cu tărie și curaj: "Accept!"

La rândul ei, Piața "Sfântul Petru", Palatul apostolic, bazilica "Sfântul Petru", cu loja centrală unde va apare noul papă, Capela Sixtină, carele de televiziune, și până și cele trei haine albe, de mărimi diferite, toate așteaptă un nou papă. Fie ca acea zi să fie cât mai aproape!

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 martie: Vatican: O zi obișnuită din sede vacante


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat