Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: A șaptea Congregație generală

Părintele Federico Lombardi a început tradiționalul său briefing, la sfârșitul celei de-a șaptea Congregații generale a Colegiului Cardinalilor, anunțând că astăzi (8 martie 2013) va fi pusă la vot data începerii Conclavului. În mod verosimil, a spus părintele Lombardi, Conclavul ar trebui să se țină la începutul săptămânii viitoare.

Azi dimineață erau prezenți 153 de cardinali și toți cei 115 cardinali electori. Primul act important din această dimineață, a spus părintele Lombardi, a fost ca urmare a Constituției Universi Dominici Gregis: Colegiul Cardinalilor trebuie să recunoască motivele de absență a electorilor care n-au venit. Existau doi electori care comunicaseră că nu vor veni, a spus părintele Lombardi, cardinalul emerit de Jakarta, Julius Riyadi Darmaatmadja, și cardinalul O'Brien, cu motivele pe care le-au comunicat. Primul cu caracter de infirmitate și al doilea din motive personale. Colegiul Cardinalilor a votat că acceptă aceste motive.

În această dimineață au fost 18 intervenții, deci în aceste zile au intervenit în ansamblu peste o sută de cardinali. Sunt puțini cardinalii care s-au repetat, a spus părintele Lombardi. Printre temele despre care s-a vorbit astăzi dimineață: dialogul interreligios, bioetica, dreptatea în lume. Părintele Lombardi a adăugat că s-a vorbit și despre importanța unei vestiri pozitive a creștinismului, despre vestirea iubirii chiar bucuroase și mult despre vestirea milostivirii amintindu-l și pe Ioan Paul al II-lea și tema milostivirii. S-a vorbit și despre colegialitate, o temă - a spus directorul Sălii de Presă vaticane - care revine foarte des despre conducerea Bisericii, și chiar temele despre colegialitate au fost evocate de mai multe ori și chiar despre femeia în Biserică.

Mâine dimineață, a informat părintele Lombardi, este Congregație generală, în timp ce nu este Congregație mâine după-amiază. Duminică este previzibil ca fiecare cardinal să celebreze sau să se roage în bisericile titulare. Toți cardinalii, a amintit el, sunt titulari ai unei biserici din Roma, deci au o legătură spirituală cu aceste biserici. Un alt mic aspect interesant, a spus părintele Lombardi, este inițiativa de pe situl web "Adopt a Cardinal" la care aderă multe persoane care primesc numele unui cardinal pentru care să se roage. Rezultă că 220.000 de persoane s-au înscris deja și participă la această mișcare de rugăciune prin intermediul sitului. În timpul briefingului au fost arătate imagini de la "Domus Sanctae Marthae" unde vor locui cardinalii în timpul zilelor Conclavului. Răspunzând la o întrebare, părintele Lombardi a subliniat apoi că din 115 cardinali este necesar votul favorabil în Conclav dat de 77 de cardinali pentru a-l alege pe Papa, adică 2/3 dintre votanți. Revenind asupra începerii Conclavului, părintele Lombardi a specificat că trebuie ținut cont de faptul că este nevoie, tot în Congregație, de tragerea la sorți a camerelor cardinalilor în Domus. Și a afirmat că există posibilitatea pentru cardinali să se spovedească în timpul Conclavului atunci când doresc acest lucru. Părintele Lombardi a afirmat, la sfârșit, că va fi cardinalul maltez Prospers Grech, non-elector, cel care va ține a doua și ultima meditație cardinalilor în Capela Sixtină.

(După: http://www.news.va/it/news/p-lombardi-stasera-al-voto-la-data-del-conclave)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat