Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre Conclav. Alfabetul pentru orientare

Un ghid util pentru a înțelege ceea ce se întâmplă în aceste ore și în aceste zile

Sunt mii de curiozități care însoțesc în aceste ore care preced Conclavul, dar se referă și la Sede Vacante și la toate figurile care, cu titlu diferit, au un rol în faza foarte delicat a trecerii de la un pontificat la altul. Iată deci un alfabet care ne poate ajuta să înțelegem mai bine ceea ce se întâmplă.

Bereta de cardinal: beretă patrulateră roșie purpurie, lipsită de moț, care identifică demnitatea de cardinal. Privilegiul a fost acordat de papa Pius al IV-lea în 1564. Datorită caracterului sacru și spiritual al înaltei funcții de cardinal și în spiritul Conciliului al II-lea din Vatican, Sfântul Părinte este cel care impune bereta în timpul consistoriului public: până în 1969, șefii de stat din Italia, Franța, Spania și Portugalia aveau privilegiul de a o impune ei noului cardinal după consistoriu.

Camerleng (Conducător al Camerei Apostolice): cardinalul care se află în fruntea Camerei Apostolice. Numit de Pontif mereu dintre membrii Sacrului Colegiul al Cardinalilor, în timpul Scaunului Apostolic Vacant desfășoară funcții de tip logistic-operativ referitoare la conducerea administrativă provizorie a Bisericii; îngrijirea administrării bunurilor și drepturilor temporale ale Sfântului Scaun; pune sigiliile la apartamentul privat al Pontifului Roman; ia în posesie Palatul Apostolic Vatican, Palatul din Lateran și Palatul Apostolic de la Castel Gandolfo; nu decade din funcțiile sale prin moartea, sau, ca în acest Scaun vacant, prin renunțarea Suveranului Pontif.

Conclav: se înțelege în materie canonică fie locul închis în care cardinalii electori se reunesc pentru a-l alege pe Papa, fie adunarea fizică însăși a cardinalilor reuniși și închiși pentru alegere. De la sfârșitul edificării sale în secolul al XV-lea, Capela Sixtină este locul stabilit pentru Conclav.

Decanul Colegiului Sacru: este Cardinalul primus inter pares al Colegiului Sacru pe care-l prezidează și-l reprezintă. În timpul Scaunului Apostolic Vacant, în care conducerea Bisericii revine Colegiului Cardinalilor, desfășoară funcții de coordonare: îi convoacă pe cardinali pentru Conclav, conduce actele pentru alegerea papală, îi pune noului ales întrebarea dacă vrea sau nu să accepte alegerea și ce nume asumă. Dacă acest cardinal decan n-ar putea să ia parte la Conclav pentru că a împlinit 80 de ani așa cum este prevăzut de Constituția Apostolică a lui Paul al VI-lea "Ingravescentem aetatem", funcțiile sale în timpul fazelor electorale din Capela Sixtină vor fi exercitate de sub-decan. Dacă nici acesta n-ar fi în Conclav, ar fi primul dintre cardinali după ordinea de precedență.

Emblema pontificală: în heraldică este constituită din punct de vedere istoric din cheile așezate în cruce surmontate de tiara papală, cu cele trei coroane prețioase care simbolizează Biserica, Sfântul Scaun și Vaticanul. Papa Benedict al XVI-lea a înlocuit în stema sa tiara cu mitra episcopală cu trei fâșii aurite în amintirea celor trei coroane ale tiarei papale.

Eminență: titlul onorific ce revine numai cardinalilor Sfintei Biserici Romane.

Fum: alb sau negru, iese din hornul care este montat pe marginea acoperișului Capelei Sixtine cu ocazia Conclavului. Fumul alb este semnalul pentru bucuria datorată alegerii noului Papă, cel negru este semnalul dezamăgirii datorate lipsei de acord între cardinali. Culoarea albă se naște arzând buletinele de vot adăugându-se paie ude și/sau substanțe chimice, sau a unui fumigen. Fumul negru se naște prin arderea buletinelor de vot, a schițelor și documentelor votărilor, cu adăugirea unei substanțe colorante. Începând de la Conclavul din 2005, fumul alb este însoțit de sunetul de sărbătoare al clopotelor de la Bazilica Sfântul Petru din Vatican și sobele au devenit două: la cea tradițională, în care sunt arse buletinele de vot, a fost adăugată o altă sobă, care conține fumigene artificiale pentru a îmbunătăți vizibilitatea.

Habemus Papam: este exclamația solemnă adresată mulțimii care așteaptă în Piața Sfântul Petru, prin care cardinalul protodiacon, de la loja bazilicii Sfântul Petru, comunică alegerea noului Papă. "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Papam! Eminentissimum ac reverendissimum dominum, dominum (numele cardinalului ales în latinește la acuzativ), Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem (prenumele netradus în latinește), qui sibi nomen imposuit (numele pontifical în latinește la genitiv cu eventuala progresie numerică)". Traducerea: "Vă anunț o mare bucurie: avem Papă! Pe preaeminentul și preasfințitul Domn, Domnul (numele), Cardinal (prenume) al Sfintei Biserici Romane, care și-a impus numele de (numele ales)".

Inelul Pescarului: se numește așa pentru că figura amprentei îl reprezintă pe sfântul Petru în timp ce pescuiește. Este sigiliul folosit de Papa în scrisorile pontificale și în alte documente cum ar fi sentințele consistoriale. Primul Papă care s-a folosit de el a fost Clement al IV-lea la 7 martie 1265 într-o scrisoare. Inelul Pescarului este distrus sau făcut nefolosibil (ca în cazul inelului lui Benedict al XVI-lea) într-una dintre congregațiile generale, adică pregătitoare, "care urmează imediat" după prima Congregație a Colegiului Cardinalilor.

Ioan: este numele care apare cel mai des în genealogia Papilor. Până astăzi sunt 23 de Suverani Pontifi care au purtat numele apostolului evanghelist. Ioan al XXIII-lea, Papa Roncalli, a vindecat cu alegerea sa întreruperea cauzată cu antipapa cu același nume care s-a ales în 1410. Deci au trecut 548 de ani pentru a ajunge la ziua de 28 octombrie 1958 când un nou Papă avea să-și impună din nou numele de Ioan.

Începerea pontificatului: la 18 februarie 2013, la o săptămână de la anunțarea renunțării sale, Benedict al XVI-lea a comunicat maestrului celebrărilor liturgice pontificale, mons. Guido Marini, câteva modificări la "Ordo Rituum pro Ministerii Petrini initio Romae Episcopi", documentul ritualului care disciplinează și "prezintă celebrările prevăzute în timpuri diferite și în locurile legate de scaunul episcopal din Roma cu referința la grija pastorală a Episcopului său pentru întreaga turmă a Domnului". Îndeosebi a fost restabilit actul de ascultare al tuturor cardinalilor prezenți la concelebrarea de la Începutul Slujirii Petrine, așa încât gestul îndeplinit în Capela Scixtină, imediat după alegere, de către Cardinalii Electori, are din nou o dimensiune publică, deschisă la întregul Colegiul Sacru, pentru a asuma în același timp un caracter de catolicitate.

Jurământ: îl va face în numele tuturor cardinalilor în Conclav cardinalul Re, primul în ordinul Episcopilor, deoarece Decanul și protodecanul au peste 80 de ani: "Noi toți și fiecare cardinal elector prezent în această alegere a Suveranului Pontif - se citește în Constituția apostolică Universi Dominici Gregis, dată de Ioan Paul al II-lea la 22 februarie 1996 - promitem, ne obligăm și jurăm să respectăm cu fidelitate și cu scrupulozitate toate prescrierile conținute în Constituția apostolică a Suveranului Pontif. De asemenea, promitem, ne obligăm și jurăm ca oricine dintre noi, prin orânduire divină, este ales Pontif Roman, se va angaja să desfășoare cu fidelitate munus Petrinum de Păstor al Bisericii universale și nu va înceta să afirme și să apere cu cu vitejie drepturile spirituale și temporale, precum și libertatea Sfântului Scaun. Mai ales promitem și jurăm să respectăm cu fidelitate maximă și față de toți, atât clerici cât și laici, secretul despre tot ceea ce se referă în orice mod la alegerea Pontifului Roman și despre ceea ce se întâmplă în locul alegerii, referitor direct sau indirect la scrutin; să nu încălcăm în nici un mod acest secret fie în timpul fie după alegerea noului Pontif, afară de cazul în care a fost acordată autorizarea explicită de către același Pontif; de a nu oferi sprijin în favoarea oricărei interferențe, opoziții sau oricărei forme de intervenție prin care autorități seculare de orice ordin și grad, sau orice grup de persoane sau indivizi ar vrea să se amestece în alegerea Pontifului Roman". După aceea, în procesiune, fiecare cardinal va recita următoarea formulă: "Și eu (numele) Cardinal (prenumele) promit, mă oblig și jur; așa să mă ajute Dumnezeu și aceste Sfinte Evanghelii pe care le ating cu mâna mea".

Lacrimi: Camera Lacrimilor, care în mod normal are rolul de sacristie a Capelei Sixtine, îl primește pe nou-alesul Papă, într-un moment de reculegere, după care urmează îmbrăcarea cu veșmintele pontificale, înainte de a se arăta de la Loja Binecuvântărilor.

Motu Proprio: este un document suveran care certifică faptul că acordările conținute în el au fost făcute prin inițiativa exclusivă a Pontifului Roman aflat în funcție. Cu Motu Proprio din 22 februarie 2013, "Normas nonnulas", Benedict al XVI-lea a modificat câteva reguli pentru desfășurarea Conclavului. Conform documentului, colegiul cardinalilor reuniți în sede vacante va putea să anticipeze începerea Conclavului dacă va constata prezența tuturor cardinalilor. În afară de asta, Benedict al XVI-lea a introdus modificări și pentru majoritatea cerută pentru alegerea Papei pentru care vor fi necesare 2/3 din electorii prezenți și votanți cu excluderea, în caz de balotaj, a voturilor celor doi candidați. Cu Motu Proprio este stabilită, ca unică pedeapsă, excomunicarea pentru oricine ar încălca secretul despre alegerea Papei.

Numele Papei: este o cutumă milenară aceea a alegerii din partea Papei nou-ales a unui nume ales în mod liber care să-l identifice în Slujirea Petrină. Îi este adresată întrebarea conform uzanței de către cardinalul Decan sau de cel care este în locul lui "Quo nomine vis vocari?", "Cum vrei să fii numit?". Nu există o normă precisă care să impună alegerea numelui. Din 999, când Silvestru al II-lea, care se numea Gerbertro dell'Alvernia, a comunicat numele său, până la Benedict al XVI-lea - Joseph Ratzinger, numai doi Papi nu au efectuat alegerea, menținând numele lor de botez: în 1522 Adrian al VI-lea - Adrian Florensz de Utrecht, și în 1555 Marcel I - Marcel Cervini.

Ospiciul Sfânta Marta: astăzi "Domus Sanctae Marthae" din Vatican, casa Sfânta Marta, este locul unde vor fi cazați, ca în 2005, cardinalii conclaviști. Întemeiat în 1884 de Leon al XIII-lea, inițial ca lazaret pentru cei bolnavi de holeră, a asumat ulterior rolul de pensionat pentru pelerini și apoi după Pactele Laterane a devenit pensionat pentru prelații și oficialii din dicasterele vaticane. După o restructurare profundă care a dus la dărâmarea vechiului edificiu, astăzi Sfânta Marta este o rezidență modernă folosită în mod normal de Curia Romană, de cardinalii și episcopii aflați în trecere pentru Sinoade sau Consistorii, și ca în acest caz, pentru a da o primire comodă electorilor din Conclav. Îl va găzdui pe noul Suveran Pontif în perioada în care sunt realizate lucrările de aranjare a Apartamentului papal în Palatul apostolic, în funcție de necesitățile exprimate.

Papa: din grecescul papas sau pappas, înseamnă părinte. Titlul rezervat astăzi în Biserica Catolică Romană numai Suveranului Pontif, ca părinte al tuturor credincioșilor, în Biserica de la începuturi era un termen referit la toți episcopii fără deosebire. Însă deja începând din secolul al IV-lea s-a afirmat ca apelativ titular al Episcopului de Roma.

Quorum: la nr. 62 din Universi Dominici Gregis, Ioan Paul al II-lea a abolit modurile de alegere prin aclamație și prin compromis, lăsând așadar singura modalitate prin scrutin secret. Pentru alegerea Papei valabilă din punct de vedere canonic, este nevoie de "cel puțin două treimi din voturi, calculate pe baza electorilor prezenți și votanți", se citește în Motu Proprio Normas nonnullas a lui Benedict al XVI-lea.

Renunțarea: Codul de Drept Canonic prevede în mod explicit că un Papă poate să renunțe la mandatul său. Paragraful 2 al canonului 332 afirmă astfel: "Dacă se întâmplă ca Pontiful Roman să renunțe la funcția sa, pentru validitate este necesar ca renunțarea să fie făcută în mod liber și manifestată în mod regulamentar, fără însă să fie acceptată de cineva".

Servus servorum Dei: se datorea sfântului Grigore I ("cel Mare") faptul că a făcut din această expresie unul dintre titlurile pontificale: indică o condiție de profundă umilință în slujirea petrină. Acest apelativ este folosit de Sfântul Papă ca răspuns la folosirea pompoasă a termenului de "patriarh ecumenic" care era făcută de patriarhul Ioan de Constantinopol.

Titluri Pontificale: în afară de Servus Servorum Dei, celelalte titluri ale Papei sunt: Episcop de Roma; Vicar al lui Isus Cristos; Succesor al Principelui Apostolilor; Suveran Pontif al Bisericii Universale; Primat al Italiei; Arhiepiscop și Mitropolit al Provinciei Romane; Suveran a statului Vatican.

Universi Dominici Gregis: este Constituția apostolică promulgată la 22 februarie 1996 "Sărbătoarea Catedrei sfântului Petru", cu care fericitul Ioan Paul al II-lea revizuia și actualiza normele care reglementează Scaunul Apostolic Vacant și alegerea succesorului lui Petru. Are două părți în care sunt analizate în detaliu toate procedurile. Benedict al XVI-lea nu a promulgat o proprie Constituție apostolică, dar la 11 iunie 2007 și la 18 februarie 2013, prin două "Motu Proprio" a precizat și a variat câteva aspecte ale normelor date de Papa Wojtyla.

Vatican: colina Vatican din Roma își datorează numele, pentru unele izvoare, de la numele unei divinități romane antice, Vaticanus; o altă ipoteză este că derivă din verbul latinesc vaticinor, "a prezice", pentru că istoric se transmite prezența în zonă a multor locuri locuite de oracole și profeți. Această ipoteză derivă probabil din puternica prezență etruscă în zonă. Zonă mlăștinoasă și murdară, a văzut de-a lungul secolelor mai întâi o nivelare și asanarea pentru crearea unui circ maiestuos făcut de Caligula și Nero, unde se transmite, conform Annales ale lui Tacit, martiriul unui mare număr de creștini prin răstignire, între care putea să fie și sfântul Petru; apoi după abandonarea circului neronian, a început să devină loc de înmormântări și apoi o mare necropolă mixtă, păgână și ulterior creștină, chiar și cu morminte somptuoase. În jurul bazilicii constantiniene, începută pe la anul 319 și terminată după circa treizeci de ani, s-au edificat primele locuințe care cu suprapunerea de-a lungul secolelor a construcțiilor, a palatelor, a bisericilor, a grădinilor, au dat naștere Vaticanului așa cum îl cunoaștem.

(După agenția SIR, vineri, 8 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat