Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sede vacante. Conclavul în istorie

Conclavele, îndeosebi cele începând din 1900, au fost în centrul briefingului din 20 februarie 2013 cu jurnaliștii, la Sala de Presă a Sfântului Scaun, ținut de viceprefectul Bibliotecii Apostolice Vaticane, Ambrogio Piazzoni. Briefingul s-a desfășurat printr-un fascinant excursus istoric, cu analizare de documente care și astăzi, la distanță de secole, sunt pietre de hotar pentru alegerea Pontifului. Cel care-l va alege pe noul Papă va fi al 75-lea Conclav din istoria Bisericii, care în primul mileniu îl alegea pe succesorul lui Petru printr-o "numărătoare" prin poporul din Roma, care-l alegea pe propriul episcop.

Primul Conclav din istorie. În 1059, decretul lui Nicolae al II-lea limitează corpul electoral numai la cardinali, ca reprezentanți ai Bisericii din Roma. Cu un alt decret al lui Alexandru al III-lea, în 1179, a fost fixată majoritatea de două treimi din voturi pentru o alegere validă. Pentru a evita prelungirea perioadei de Sede vacante, în 1274 Grigore al X-lea instituie Conclavul ca moment al alegerii Pontifului. Primul Conclav din istorie este cel din Arezzo în 1276, cu alegerea lui Inocențiu al V-lea. În 1621, a fost introdusă de Grigore al XV-lea obligația votului secret și scris.

Secolul al XX-lea. Primul Conclav din secolul al XX-lea a fost cel din 1903 cu alegerea lui Pius al X-lea, care introduce o noutate: obligația de a păstra în arhivă documentația, la dispoziția numai a Sfântului Părinte, despre Conclav și despre diferitele scrutine. În 1914 este ales, la a zecea votare, Benedict al XV-lea: "A fost singura dată când s-a trecut la verificarea buletinelor de vot - a afirmat Piazzoni - pentru că numărul de voturi pe care le obținuse Papa Benedict al XV-lea exact de două treimi din voturile participanților și de vreme ce era considerat invalid votul dat sieși de un cardinal, trebuia să se controleze că Benedict al XV-lea nu s-a votat pe sine însuși". În 1922, Pius al XI-lea decide să extindă de la 10 la 15 zile perioada de așteptare a cardinalilor absenți la Roma pentru a da posibilitatea și cardinalilor de departe să participe la Conclav. În 1939 Conclavul vede, pentru prima dată după multe secole, prezența tuturor cardinalilor, care erau șaizeci și doi: în două zile și în trei votări a fost ales Eugenio Pacelli, Papa Pius al XII-lea. După război, în 1945, este promulgată de Pius al XII-lea Constituția "Vacantis Apostolicae Sedis" care prezintă câteva noutăți: "La cele două treimi din voturi prevăzute pentru alegerea validă a fost adăugat - pentru prudență, spune Constituția - un vot: deci a devenit două treimi plus unu. Asta însemna că n-ar mai fi fost necesar nici un control al buletinelor, pentru că și dacă unul s-ar fi votat pe sine însuși, ar fi fost acel vot în plus. Alt lucru foarte important a fost că - din momentul începutului de Sede vacante toți cardinalii încetează din funcția lor, cu excepția a trei: Conducătorul Camerei Apostolice, Penitențiarul și Vicarul de Roma. În 1958 este ales Ioan al XXIII-lea care, cu Motu proprio "Summi Pontificis electio", prevede printre altele posibilitatea de a păstra și notițele cardinalilor. În sobă sunt arse numai buletinele de vot. În 1970, un alt document important: "Ingravescentem Aetatem", Motu proprio cu care Paul al VI-lea a stabilit că în Conclav cardinalii puteau să fie electori numai până la împlinirea vârstei de optzeci de ani.

Legislația în vigoare. În 1978 moare Paul al VI-lea. Conclavul a fost unul foarte numeros, cu 111 cardinali și trei absenți. La a patra votare a fost ales Albino Luciani, Ioan Paul I, care a murit după numai 33 de zile și desigur nu a avut timp să facă nici o legislație referitoare la Conclav. Al doilea Conclav din 1978: la a opta votare a fost ales Karol Wojtyla, care în 1996 a dat Constituția apostolică "Universi Dominici Gregis", în vigoare și astăzi. Sunt mai multe noutăți: pentru prima dată a fost fixat locul în care se ține Conclavul, Capela Sixtină, și se stabilește și locul în care cardinalii trebuie să locuiască, e vorba de casa "Sfânta Marta". Din punctul de vedere al procedurilor, sunt suprimate cele două moduri de alegere, în afară de majoritatea de două treimi din voturi prin votul în scrutin secret: prin inspirație, sau aclamație, și prin compromis. În 2005 moare Ioan Paul al II-lea și este ales Benedict al XVI-lea, care în 2007 schimbă Constituția predecesorului său numai cu privire la un punct specific - numărul 75 - cu un Motu proprio în care lasă, după vestitele 34 de scrutine, facultatea de a decide un alt tip de votare: balotajul dintre cei doi cardinali care au primit cel mai mare număr de voturi în alegerea precedentă. Însă nu va fi suficientă majoritatea absolută (cincizeci la sută plus unu), ci vor fi necesare, în orice caz, cele două treimi din voturi, adică majoritatea calificată. La 22 februarie 2013, în aceeași zi - sărbătoarea Catedrei lui Petru - în care predecesorul său a dat Constituția apostolică în vigoare și astăzi, Benedict al XVI-lea a dat Motu proprio "Normas nonnullas", care prevede câteva variațiuni la Constituție, între care posibilitatea pentru cardinali de a anticipa data de începere a Conclavului față de cele 15 zile de la începutul de Sede vacante și indicația că pentru alegerea validă a noului Papă "se cer cel puțin cele două treimi din voturi, calculate pe baza electorilor prezenți și votanți".

(După agenția SIR, joi 7 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat