Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Din istoria revistei "Lumina creștinului"

Începuturile (III)

"Lumina creștinului" din ianuarie 1914 și "Calendarul catolic pe anul 1914" redau câteva cuvinte prin care ep. Nicolae Iosif Camilli aprobă revista Lumina creștinului: "Bucuros dăm învoirea cerută împreună cu binecuvântarea noastră întru Domnul" (la 26 iulie când s-a cerut învoirea în scris)1, după ce 3 ianuarie 1913 scria din Monterubbioano (Italia): "Mă bucur și te felicitez; mulțumindu-ți, îți dau din inimă binecuvântarea cerută"2. De asemenea, sunt notate și cuvintele arhiepiscopului Raymund Netzhammer de la București dintr-o scrisoare din 27 decembrie 1912 prin care îi răspunde părintelui Anton Gabor: "Eu îmbrățișez cu căldură gândul Sfinției Voastre și binecuvântez din inimă această întreprindere. Nu rămâne îndoială că așa ceva este trebuincios și că va avea o bună reușită"3.

Cele 2.000 de exemplare au fost expediate părinților parohi și unor credincioși. Interesul a crescut și, la sfârșitul anului, părintele a scos cheltuielile făcute cu tiparul, hârtia și expediția4. "Noi nu așteptam să meargă așa, cum a mers pentru un început, mai ales la nou unde catolicii nu sunt încă deprinși cu așa ceva", este notat în numărul din ianuarie 19145.

"Cu numărul acesta - precizează părintele în revista din decembrie 1913 -, Lumina creștinului împlinește un an de când a început să apară. Multe greutăți a avut în cale, ca oricare început, dar cu ajutorul lui Dumnezeu ele au fost înlăturate cel puțin în parte, așa că această foaie a putut să-și continue destul de regulat drumul către locuințele acelora, cari au binevoit să-i dea ospitalitate în sânul familiei lor"6. Redactorul cere, de asemenea, ca cititorii să vină cu sugestii și propuneri, își exprimă speranța că numărul cititorilor va crește și că este hotărât să meargă înainte cu lucrarea începută7.

Titlul revistei era Lumina creștinului. Din vechiul proiect al pr. Iosif Malinowski s-a păstrat ca subtitlu "Foaie catolică lunară", care apoi se transformă în "Revistă catolică lunară" (din iunie 1914) și apoi în "Organ al Apostolatului Rugăciunii" (din ianuarie 1930). Apărea în 16 pagini, la 1 a fiecărei luni, în formatul actual (B5: 23,5x18,5), iar paginile erau numerotate continuu, mai puțin coperțile, până la finalul anului8. Redacția și administrația erau la Seminarul din Copou (str. Ghica-Deleni 4bis la început, apoi, începând cu iunie 1913, str. Comănescu, 6). Abonamentul pe an era 2 lei, iar prețul unui exemplar 20 de bani. Pentru a răspândi și mai mult revista, părintele instituie premii (exemplu: martie, aprilie, decembrie 1913). La fiecare final de an, cele 12 numere se legau, iar volumele erau puse la dispoziția cititorilor.

Număr din ianuarie 1913 conține următoarele articole: "Eu sunt lumina lumii" (p. 1-3), Modelul familiei creștine (p. 4-7), Cântarea credinței (p. 7-8: poezie de pr. Francisc Mattas), Jubileul de 50 de ani de preoție a P.S.S. Mons. Nicolae Iosif Camilli (p. 9-10), Știri diverse (p. 11-13): Principele Luitpold, regentul Bavariei; Principele Ludovic; Conversiune; Faptă eroică; Misionar premiat (p. 13), Bibliografie (p. 13), Copii dragi în pripă (p. 14: cântec), Poșta redacției (p. 15), Cuprinsul (p. 15), Au apărut (p. 16).

Primul număr se deschide cu un articol program: "Eu sunt lumina lumii" în care se explică menirea revistei. Articolul pornește de la un citat din Evanghelia după Ioan (8,11), din care prima parte va deveni motoul revistei, așezat pe copertă: "Eu sunt lumina lumii". După ce face comparație între binefacerile soarelui de pe cer și ale soarelui Cristos, care ne-a dat învățăturile și harul său, articolul arată că apostolii și urmașii lor sunt trimiși să propovăduiască aceste adevăruri. Scrierile sunt o prelungire a misiunii apostolilor. Lumina creștinului tocmai aceasta dorește să facă: "Să propovăduiască pe înțelesul tuturora adevărurile aduse nouă de Isus Hristos; să înlesnească totodată răspândirea acelui foc dumnezeiesc, despre care vorbește el însuși; să amintească evenimentele mai importante din lumea catolică, care sunt în stare să ne întărească în credința noastră"9. Scopurile se vor atinge prin articole care expun adevărurile de credință, poruncile și sacramentele, care apără credința, explică anul bisericesc și ceremoniile, prin pilde ale oamenilor mari și povestiri morale. Editorialul se încheie cu îndemnuri de a primi revista, de a o citi și sprijini, precum și cu o rugăciune adresată lui Cristos ca să binecuvânteze lucrarea și să facă să aducă roade în inimile cititorilor.

Cuvintele de îndemn sunt valabile și astăzi: "Primește așadar, iubite cititor, această «Lumină a creștinului», care bate cu oarecare sfială la ușa ta; primește-o, căci îți va fi totdeauna prieten și sfătuitor la bine în toate împrejurările. Dea Dumnezeu ca această «Lumină» să pătrundă până în cea din urmă locuință unde se află un catolic, spre a-i aminti ceva despre credință, despre datoriile lui, și astfel să-și dea bine seama de ceea ce trebuie să facă spre a se putea mântui"10.

Pr. Cornel Cadar

Note
1 Lumina creștinului, ianuarie 1914, p. 11; "Calendarul catolic pe anul 1914", Editura Revistei "Lumina creștinului", Iași, 1914, p. 97.
2 Lumina creștinului, ianuarie 1914, p. 11.
3 Lumina creștinului, ianuarie 1914, p. 11; "Calendarul catolic pe anul 1914", Editura Revistei "Lumina creștinului", Iași, 1914, p. 97.
4 Lumina creștinului, ianuarie 1944, p. 5.
5 Lumina creștinului, ianuarie 1914, p. 11.
6 Lumina creștinului, decembrie 1913, p. 177.
7 Lumina creștinului, decembrie 1913, p. 178.
8 La finalul anului toate numerele se legau și se puneau în vânzare. Mai târziu s-a dat posibilitatea cititorilor care doreau să lege toate numerele să cumpere de la redacție pereți de carton înveliți în pânză, clișeul care împodobește coperta și cuprinsul pe întreg anul (Lumina creștinului, noiembrie 1914, coperta 4, decembrie 1914, coperta 3).
9 Lumina creștinului, ianuarie 1913, p. 2.
10 Lumina creștinului, ianuarie 1913, p. 3.

* * *
Ep. Nicolae Iosif Camilli
Arhiepiscopul Raymund Netzhammer
Numărul din ianuarie 1913
Coperta Calendarului catolic pe anul 1914
Calendarul catolic pe anul 1914, p. 97

* * *

Centenar: Din istoria revistei "Lumina creștinului" (I)

Centenar: Din istoria revistei "Lumina creștinului" (II)

Centenarul revistei "Viața"

Secțiunea specială "Centenarul revistei Lumina creștinului"


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat