Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la luni după Paști 2013

Cu slavă Domnul cel preasfânt, măreț se-nalță din mormânt, puterea morții a înfrânt!

Cu sute de ani înainte de nașterea lui Isus, pe câmpiile de la Marathon (490 î.C) s-a dat o bătălie crucială între greci și persani. Bătălia a durat ore în șir. Până la urmă grecii, deși inferiori numeric, au reușit o extraordinară victorie. Însă era o problemă, nu peste mult timp, Senatul avea să voteze în Atena, la 27 mile distanță, o strategie de împăcare cu dușmanul. Disperați, au trimis un soldat, care să dea fuga și să le spună tuturor vestea cea bună a victoriei. Tânărul a ajuns la Atena epuizat complet. Cu ultima suflare și-a îndeplinit misiunea, rostind cuvântul: "Victorie!"

Astăzi am venit la biserică. Aici am găsit-o pe Maria Magdalena, cea care a alergat până la apostoli, dar cea care a alergat prin timp și până la noi ca să ne spună: "Am fost la mormântul gol. Am auzit vestea cea bună a învierii: "Pentru ce îl căutați pe cel viu între cei morți? Nu este aici, a înviat!" (Lc 24,5-6). Deci, victorie pentru toți cei credincioși!

Dar astăzi auzim vestea cea bună a învierii și din gura celor puși să păzească mormântul. Într-un prim moment, și ei au devenit mărturisitorii învierii lui Isus (cf. Mt 28,11; Ps 48,5). Dar mai apoi banii i-au făcut să nege cele afirmate mai înainte.

Într-o localitate din statul american Ohio, un ziar a făcut următorul anunț publicitar: "Mormânt folosit de vânzare!" La o primă considerare, imaginea unui mormânt folosit poate părea sumbră și deprimantă. Însă la o a doua considerare, un mormânt "folosit" înseamnă că proprietarul de dinainte nu mai are nevoie de el. Învierea lui Cristos ne comunică și nouă același mesaj: mormântul folosit de Isus este gol, și nu mai are nevoie de el, căci Isus a înviat. Și pentru că Isus a înviat prin slava Tatălui și prin puterea Duhului (cf. Rom 6,4; Rom 8,11)), va veni o zi când și mormintele credincioșilor vor fi de vânzare, căci și ei vor învia prin slava Tatălui și prin puterea Duhului care locuiește în ei.

Învierea lui este cel mai mare act și cea mai mare victorie din istoria lumii (cf. Fap 1,3). Învierea lui Isus a împărțit istoria și lumea în două, înainte de Cristos și după Cristos. Învierea lui Cristos este cel mai mare adevăr al credinței creștine (cf. 1Cor 15,3-4). Învierea lui Isus este nădejdea cea mai mare a lumii. (cf. 1Cor 15,12-20). Învierea lui Isus este puterea cea mai mare a lumii (cf. Ef 1,19-20).

Într-o dimineață de Paști, o fetiță pe nume Ellen se apropie de tatăl său, pianistul Andrei, și-i cere să-i cânte un cântec de Paști. Tatăl să tocmai atunci executa una din compozițiile sale, numite "Atacul", pe care i-o comandase niște revoluționari pe bani mulți, așa că nici nu prea auzit bine cererea fetiței. Când și-a terminat "Atacul", fetița îi cere iar un cântec de Paști. Tatăl se așează la pian și dă drumul la un cântec vulgar, tot compoziție proprie pe bani. "Nu acesta, tată, e urât. Vreau să-mi cânți: «Cu slavă Domnul cel prea sfânt, măreț se scoală din mormânt, puterea morții a înfrânt!» Andrei a sărit ca ars și a țipat la fiica lui: "Cine te-a învățat asemenea prosti, cine a voit să-mi strice fata"? Neputând să sufere privirea tulbure a tatălui ei, fetița a fugit în brațele credincioasei sale mame. Pe când tatăl urla nebun la mama sa, fetița s-a învinețit și a căzut la pământ. O arteră de la inima a cedat. Disperată, mama și-a pus fetița în pat și l-a chemat pe Andrei care tocmai dădea să plece de acasă. Cu un ultim efort fetița i-a cerut iarăși un cântec de Paști. Andrei se duse la pian, și lăsând ușa deschisă, începu să cânte, așa cum doar în copilăria lui, pe când era credincios, mai cântase: "Cristos din morți a înviat, și din mormânt s-a ridicat, tot sufletul a mângâiat. Aleluia"! Când a privit spre fetița sa, aceasta murise cu zâmbetul pe buze în timpul cântării de Paști. A îngenuncheat lângă pătuțul fetiței sale moarte și, pentru prima dată din copilăria lui, s-a rugat. Pofta de bani l-a făcut să-și lase credința și să compună cântece murdare și de revoltă. Odată cu banii a primit și ura față de Cristos. Cântecul de Paști și moartea fetiței sale i-au redat iarăși credința și speranța pe care le pierduse.

Prea mare jertfă pentru câțiva bani, atât pentru contemporanii lui Isus cât și pentru mulți oameni din toate timpurile și locurile. Arhiereii și bătrânii poporului, care trebuiau să le fie oamenilor călăuze spre lumină, lăsându-se antrenați de ura satanei contra lui Isus, trăind betonați în ura și greșeala lor, vor fi cei dintâi care se vor împotrivi adevărului învierii și, împietriți în întregime la suflet, spre ruina lor, vor cumpăra conștiința soldaților (cf. Mt 28,12-15), așa cum înainte o cumpăraseră pe cea a lui Iuda (cf. Mt 26,14-15). Și ceea ce este foarte rău, este că și astăzi dușmanii lui Cristos și ai Bisericii sale continuă să cumpere cu bani conștiințele oamenilor.

Petru și apostolii de dragul lui Isus predică învierea lui, cu atâta dăruire, că dușmanii lui Isus îi cred în stare de ebrietate, ca să nu spună nebunie (cf. Fap 2,13). Pentru arhiereii și bătrânii, care din ură față de Cristos, mințeau și mituiau, mărturisirea din dragoste a apostolilor, li se părea o nebunie.

Răsfoind cartea Antologia pildelor, culeasă și publicată de părintele Anton Dancă, am găsit următoarea pildă, care ar avea într-un fel, legătură cu evanghelia de astăzi. Dacă în evanghelia de astăzi vedem cum arhiereii au dat bani soldaților că să ascundă adevărul învierii, în pilda următoare vedem cum unii creștini care au dat bani frumoși unui șarlatan, pentru ca "să nu le învie morții".

Un scamator mergea din sat în sat și-și demonstra măiestria prin fel de fel de acrobații și scamatorii. Ajuns într-un sat de naivi, acesta le-a spus că poate face minuni deosebite. "Care?", au întrebat ei. "Pot să vă învii toți morții din cimitir". Spectatorii au spus într-un glas: "Asta n-o mai credem; așa ceva nu e posibil". "Nu credeți? Hai să facem o înțelegere: eu vă asigur că peste o săptămână vă voi învia toți morții; până atunci poliția poate să mă aresteze și să mă țină închis, dacă peste șapte zile nu voi învia toți morții din cimitir, atunci să-mi luați toată averea și chiar viața". "Bine", au zis ei. "Dar cu o condiție, a zis scamatorul, pe toată perioada detenției mele, oricine ar vrea să-mi vorbească, să fie lăsat să intre în camera de detenție". "Ne prindem", au exclamat împreună cu ei și autoritățile locale, adică primarul, secretarul și polițistul. L-au închis. În primele trei zile n-a venit nimeni să-i vorbească cu el; dar văzând ei că omul așteaptă liniștit ziua a șaptea, unii au început să ceară audiență la mincinos.

Mai întâi a venit un om înstărit și i-a cerut audiență. Primit, i-a zis scamatorului: "Omule, chiar vei învia toți morții?" "Cum mă vezi și te văd", răspunse acesta. "Și nu poți face nici o excepție?" "Dacă am promis că îi voi învia pe toți, cum aș putea să mă dezic? Îmi pierd autoritatea". "Hai, totuși, să cădem la o învoială, eu am acolo pe un om de la care am averea, luată printr-un proces nedrept și pe care l-am ucis, fără să știe cineva. Îți dai seama ce-ar fi dacă el ar învia?" "Da, cazul este grav și cred că ar trebui să risc, dar te costă mult". "Dau oricât, numai să nu-l învii". S-au înțeles asupra prețului și scamatorul i-a promis că pe acesta nu-l va învia.

N-a trecut mult și a venit un altul. Primit în audiență, a spus: "Chiar vei învia toți morții?" "Crezi că degeaba stau aici nerăbdător? Mai sunt doar trei zile și vei vedea minunea". "Și nu se poate face nici o excepție?" "Pentru ce excepție? Am spus clar: toți". "Dar eu am un caz mai grav și n-aș vrea să se afle: am uneltit moartea unui om, ca să mă căsătoresc cu soția lui... Înțelegi?" "Da, înțeleg, ar fi grav. Aș putea face o excepție, dar te costă". Au ajuns la înțelegere și omul a plecat mulțumit că pe respectivul om nu-l va învia.

Vine altul și cere o excepție, zicând că el este căsătorit a treia oară și soțiile dinainte i-au făcut viața un iad, ce se va face acum cu trei, că nici cea prezentă nu-i mai bună... "Am înțeles. Este o situație care trebuie rezolvată între noi, dar fără să afle alții; însă te costă". Scamatorul și-a primit plata. Și așa, unul după altul s-au perindat aproape toți locuitorii din sat, fiecare cerându-i o excepție, găsind fel de fel de motivații...

A ajuns ziua a șasea. Primarul și polițistul îl supravegheau din scurt, nu cumva să evadeze, dar omul nostru continua să stea liniștit, mulțumit și nu dădea nici un semn că ar voi să fugă pe ascuns. Atunci au venit amândoi, noaptea, pe ascuns, și i-au zis: "Omule, chiar vei învia toți morții din cimitir?" "Ce vă face să credeți că nu-i voi învia? Credeți că m-am lăsat în mâinile voastre, numai așa, ca să-mi risc averea și viața? Să fim serioși!" "Uite ce este: eu sunt primar și comuna se confruntă cu multe lipsuri... Ce mă fac dacă populația comunei se dublează? Cu ce-i voi hrăni? Cum să le dau de lucru? Câte conflicte se vor ivi? Îți dai seama?" "Iar eu, spuse polițistul, am o mie și una de motive ca să nu învie morții, fiindcă printre ei sunt mulți borfași care au ajuns acolo pentru că n-au rezistat măsurilor de reeducare din temnița noastră... Ce mă fac din nou cu ei?" "Vă înțeleg necazul. Aveți motive serioase ca morții să nu învie, dar nu vă dați seamă că mâine dimineață, când toți locuitorii se vor aduna ca să vadă minunea învierii morților și eu voi ridica din umeri, nu vă gândiți că voi fi linșat? Pentru ce să-mi risc viața? Cum să ies din această situație? Spuneți dumneavoastră!" Bine. Noi avem o soluție. Îndată după miezul nopții îți punem la dispoziție o diligență rapidă, sub paza poliției, și te duci în legea ta..." "Dacă așa credeți că o cere binele comun, sunt de acord cu planul dumneavoastră". Zâmbind pe sub mustață și plin de mulțumire, scamatorul și-a pus tot ceea ce avea și mai ales ceea ce a primit în câteva valize puse la dispoziție de primar și dus a fost... În ziua următoare, deși toți se arătau supărați de dispariția scamatorului, însă toți erau mulțumiți că n-a avut loc învierea morților.

Evanghelia pomenește sfintele femei mironosițe, care s-au dus la mormânt cu miresme pregătite și cumpărate cu banii lor, pentru a aduce cinstire Mântuitorului nostru Isus Cristos. Femeile și-au pus în miresmele acelea toată inima lor. Ele au dat bani din dragoste pentru Cristos, iar arhiereii și bătrânii au dat bani din ură față de Cristos. Ele au spus adevărul din dragoste față de Cristos, iar arhiereii și cărturarii au negat adevărul din ură față de Cristos.

În exemplele de mai sus, unii au primit bani pentru a trăda credința, iar alții au dat bani ca morții să nu învie. Aici pe pământ oamenii pot face multe rele. Dar într-o zi vine judecata celui înviat.

Oare noi de care parte a baricadei suntem atunci când e vorba de învierea și mărturisirea lui Cristos înviat? Oare îl căutăm pe Isus ca ucenicii cei buni și ca femeile pioase sau de dragul câștigurilor de aici trăim în negarea lui? Curaj tuturor în a mărturisi credința în învierea lui Isus și a noastră.

Cristos a înviat!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat