Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Djébonoua (Coasta de Fildeș): Rameaux (Duminica Floriilor) în Parohia "Notre Dame de L'Assomption"

"Hosanna David, i wa bla de ti!" - "Osana Fiul lui David, vino și ne salvează!"Așa a răsunat strada principală a orașului Djébonoua în dimineața Floriilor, 24 martie 2013.

Cu un pic de emoție și cu ceva mai multă curiozitate, înarmat cu aparatul de filmat, am pornit spre locul de unde avea să înceapă procesiunea, la marginea localității, la vreo 300 de metri de biserică. Credincioșii, cu ramuri de palmier, veneau și ei, ușor, ușor, la locul întâlnirii.

A sosit ora 8.15 când trebuia să înceapă procesiunea. Văzând mulțimea de credincioși îmbrăcată cu pagne diferit în culoare și model, cu ramurile verzi de palmier, m-a cuprins bucuria de a fi acolo, alături de ei, ca împreună cu ei să-l pot întâmpina și eu pe Domnul la intrarea sa triumfală în Ierusalim.

Pentru procesiune, credincioșii au fost organizați în mai multe grupuri. Primii au fost copiii cei mai mici, urmați de un cor de copii, după care urma corul adolescenților "Vocea copiilor lui Dumnezeu". Următorul grup a fost format din adulți. A urmat părintele paroh, Gabriel Cimpoeșu, cu corul adulților "Sfânta Bernadeta" și cu un alt grup de adulți. Ultimul grup, dar nu și cel din urmă, a fost corul tinerilor "Ioan Bosco". După sfințirea ramurilor, Djébonoua a răsunat de cântecul nostru. "Hosanna au Fils de David! Béni soit celui qui vient au nom du Seigneur!". Pe traseu ne priveau oameni de alte confesiuni. Față de ei ne-am manifestat credința și în același timp am și evanghelizat.

La un moment dat ne-am întâlnit cu un grup de protestanți care făceau și ei un fel de procesiune cu ramuri de palmier alergând.

Ajunși la biserică, toți credincioșii, copii, tineri și adulți, au început să strige de bucurie. Biserica răsuna de strigătele celor peste 500 de credincioși prezenți.

Liturghia a fost animată de corul tinerilor. Așa de mult i-a plăcut doamnei primar cum a cântat un solist, că imediat a mers și i-a pus pe frunte 10.000 de franci (1€=665 franci).

La predică, părintele paroh a pus accent pe seninătatea lui Isus dinaintea morții sale.

După sfânta Liturghie a urmat o alta la care a participat un număr de peste 300 de studenți catolici veniți de la Bouaké, oraș situat la 15 km de noi. Sub conducerea părintelui Michez, acești studenți au sărbătorit prin cântec și dans, câteva ore, Rameaux la Djébonoua.

La ora 18.00 a avut loc vizionarea filmului "Viața lui Isus" cu traducere în limba baoulé. Sala a fost plină.

La încheierea acestei zile nu pot să spun altceva, nu pot să fac altceva decât să-l laud pe Domnul, să-i mulțumesc că m-a binecuvântat cu aceste momente.

Părintele paroh împreună cu noi, cei doi seminariști, Alex și Mădălin, vă urează sărbători fericite, pline de lumină!

Alexandru Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 martie: Djébonoua (Coasta de Fildeș): Rameaux (Duminica Floriilor) în Parohia "Notre Dame de L'Assomption"


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat