Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Noaptea Învierii 2013

"Voi toți, ce-ați plâns în întuneric, și nimeni nu v-a mângâiat; din lunga voastră îngenunchere, sculați, Cristos a Înviat"! (Alexandru Vlahuță)

Cristos a înviat!

În această noapte preasfântă am înconjurat altarul, mormântul gol al lui Isus din mijlocul nostru, pentru a celebra împreună minunea minunilor, misterul misterelor și bucuria bucuriilor: învierea Domnului!

Înainte ca Maria Magdalena și ceilalți ucenici să ajungă la mormânt, îngerul Domnului dăduse la o parte piatra de la intrare. Învierea triumfătoare a lui Isus avusese deja loc atunci când îngerul le-a spus femeilor uluite: "A înviat!" (Lc 24,6). Un mormânt gol nu ar fi fost un motiv de bucurie, dar vestea că Isus a înviat din morți a fost și este cu adevărat o mare bucurie.

Când cineva, într-o zi de Vinerea Mare, l-a întrebat pe un creștin bun: "Ce făcea Dumnezeu, când Fiul său agoniza și murea pe cruce?", acesta i-a răspuns: "Îi pregătea învierea!"

În această noapte preasfântă de Paști, noi celebrăm învierea lui Isus, pe care Tatăl și Duhul Sfânt i-au pregătit-o în Vinerea Mare. Dar, în noaptea preasfântă de Paști, celebrăm învierea strălucită pe care Tatăl și Duhul Sfânt ne-au pregătit-o și nouă: "Într-adevăr, dacă am fost sădiți într-o moarte asemănătoare cu a lui, vom fi una cu el și printr-o înviere asemănătoare cu a lui" (Rom 6,5).

În noaptea sfântă a învierii sale, Isus ne-a dat curajul și puterea să putem striga fără teamă: "Unde îți este, moarte, boldul? Unde îți este, iadule, biruința" (cf. Os 13,14; 1Cor 15,54-55)?

În noaptea sfântă a învierii sale putem exclama cu sfântul Augustin (354-430): "O, fericit păcat al lui Adam, căci prin învierea lui Isus din morți, am câștigat mai mult decât am pierdut prin tine!"

În Vinerea sfântă ne-am bucurat la crucea lui Isus, pentru că acolo el a plătit prețul iertării noastre. În noaptea învierii sfinte, la mormântul gol al lui Isus, ne bucurăm și mai mult, căci aici învierea lui Isus ne asigură însoțire continuă și un loc alături de el în cer. La mormântul lăsat gol de către Isus înviat ni se spune cu certitudine: "Morții vor învia nesupuși putrezirii, și că noi vom fi schimbați" (1Cor 15,52). Aceasta este marea bucurie și suprema noastră speranță.

Se povestește că, pe timpul persecuțiilor împăratului roman Dioclețian (244-311), un tânăr creștin a fost arestat, împreună cu mulți alții, de către prefectul orașului pe motivul că este creștin și că nu aduce cult împăratului, autoproclamat zeu. Nedorind să-și lepede credința, tânărul a fost torturat în cele mai teribile moduri. Pentru a-și bate joc de el, călăul îl întrebă: "Ce zice acum învățătorul tău, văzându-te că mori și tu la fel cum a murit el?" Tânărul, destul de mirat, l-a întrebat: "Dar de unde știi tu că Învățătorul meu a murit?" Călăul i-a răspuns: "Am citit în cărțile voastre!" Și mai mirat parcă, tânărul a continuat: "Dacă ai citit că a murit, de ce nu ai continuat lectura, care spune că după trei zile a și înviat?" Și plin de speranță în învierea lui Isus și încrezător în promisiunile că îi va învia fericit pe toți cei care-l mărturisesc, s-a lăsat ucis pentru numele lui. Numărul mare de oameni, care au murit pentru Cristos, arată clar adevărul învierii lui.

Ceremoniile din această noapte preasfântă de Învierea Domnului vor să ne spună că lumina se naște din întuneric, speranța se naște din deznădejde, bucuria se naște din durere, iar viața se naște din mormânt și din moarte. De aceea, când trecem prin toate acestea, trebuie să înțelegem că suntem pe calea cea bună a măririi cerești.

Lecturile sfinte pe care le-am citit în această noapte preasfântă de Paști ne spun că, prin moartea și învierea sa, Isus, a născut o nouă creație formată din răscumpărați (cf. Gen 1,1-2,2), a născut un nou popor care va aduce o jertfă plăcută Domnului (cf. Gen 22,1-18), este salvat de orice sclavie prin apa botezului (cf. Ex 14,15-21), de care se va îndura Domnul (cf. Is 54,5-14), cu care Domnul va încheia un legământ veșnic (cf. Is 25,1-11), va fi luat dintre toate popoarele și care va spori prin păzirea poruncilor Domnului (cf. Bar 3,9-4,4), va avea o inimă nouă și un duh nou (cf. Ez 36,16-28), va muri pentru păcat și va trăi numai pentru Domnul (cf. Rom 6,3-11), va trăi din speranța învierii fericite (cf. Lc 24,1-12), se va împărtăși de fericirea sfinților, se va hrăni din cuvânt și din Euharistie.

În această noapte a învierii Domnului, sfânta Biserică, prin toate riturile, lecturile și rugăciunile, ne arată că adevărul învierii este mai tare decât minciunile satanei și ale dușmanilor, lumina învierii este mai tare decât întunericul păcatului, dragostea divină este mai tare ca ura, binele învierii este mai tare ca răul, pacea lui Isus este mai tare ca violența, iar viața divină este mai tare ca moartea.

În noaptea învierii sale, Isus ne-a deschis mai multe uși care au fost încuiate până acum: ușa prin care putem scăpa de păcatul nostru; ușa prin care putem intra în viața și bucuria veșnică; ușa prin care găsim o cale spre viață din belșug divin. Dar, pentru ca toate aceste uși să ne fie cu adevărat deschise, trebuie ca mai întâi noi să ne deschidem ușa inimii pentru Isus (cf. Ap 3,20).

Începând cu Joia Sfântă și continuând cu Vinerea Sfântă, cu noaptea sfântă și cu toate sărbătorile care vor urma, am văzut și vom vedea că am primit nenumărate și nemaiauzite daruri cerești. Suntem noi oare recunoscători pentru aceste mari daruri primite de Paști?

Cunoscutul biblist italian, arhiepiscopul de Arezzo, Angelo Tafi (1921-2000), ținând un curs de Biblie preoților pe tema recunoștinței față de Dumnezeu, le-a povestit un caz real și impresionant petrecut în Lorenzo. Un cățel a fost abandonat și aruncat într-o groapă. Un muncitor, întorcându-se seara de la lucru, l-a scos din groapă și l-a luat acasă. Câinele s-a atașat total de salvatorul său. Dimineața îl însoțea până la stația de autobuz, iar seara îl aștepta la aceeași stație. Dar s-a întâmplat că omul a murit într-un bombardament și nu s-a mai întors acasă. Era în 1943. Timp de 18 ani, până în 1958 când a murit, câinele în fiecare seară a mers la stația de autobuz așteptându-și stăpânul. În noiembrie 1957, municipalitatea i-a acordat medalia de aur pentru fidelitate și recunoștință și i-a ridicat un monument în piața publică, pe care se poate citi: "Lui Fido, câinele fidel". Peste câteva luni a murit și a fost înmormântat aproape de mormântul stăpânului său, dincolo de gardul cimitirului. "Ah, zicea biblistul, dacă aș putea și eu să-l iubesc pe Domnul și să-i fiu recunoscător pentru toate darurile primite, așa cum cățelul Fido și-a iubit salvatorul și a fost recunoscător față de el!"

Am citit, pe o foaie de calendar cu meditații, despre un pescar credincios care, în timp ce a rămas într-una din nopți pe barca sa legată de mal, auzi un zgomot. Știa că deținătorul iahtului din apropierea sa se îmbăta deseori. Fără să zăbovească, se aruncă în apa rece. Cu greu, reuși să-l salveze pe bărbatul aproape înecat și să-l ducă pe iahtul său. Îi făcu respirație artificială și îl puse pe pat. După ce făcu tot posibilul, înotă înapoi la barca sa.

A doua zi, vâsli spre iaht pentru a vedea cum îi merge bărbatului. "Nu vă privește!", a răspuns acesta respingător. Pescarul i-a amintit bărbatului că și-a riscat viața pentru a-l salva. Dar în locul unei mulțumiri, a fost întâmpinat cu vorbe urâte. Cu lacrimi în ochi, creștinul vâsli înapoi la locul său. Privind spre cer, se rugă: "Doamne, abia acum înțeleg ce simți atunci când oamenii îți refuză mântuirea și nu sunt recunoscători față de tine!"

Pentru că și astăzi sunt atât de mulți creștini nerecunoscători pentru darurile sale, și mai ales pentru darul învierii prin Cristos, Dumnezeu ni se poate plânge cu vorbele lui Vasile Militaru (1885-1959): "Din bucata mea de pâine am hrănit un om și-un câine. Câinele mă recunoaște, omul nu mă mai cunoaște".

Poetul englez William Wordsworth (1770-1850), care a trăit în prima perioadă a romantismului, ne vorbește într-o poezie despre un tânăr călător spre un ocean. Acesta, în clipele grele și de descurajare, spre a se ajuta în drumul său, ducea la ureche o scoică oceanică, de la care asculta freamătul și vraja oceanului și, astfel, a ajuns la ținta călătoriei sale, oceanul infinit.

Și noi suntem în drum spre oceanul infinit de pace, liniște și fericire din împărăția lui Dumnezeu; și noi întâmpinăm multe încercări și obstacole; dar, și noi am primit o putere cu ajutorul căreia să ne atingem ținta: învierea lui Cristos. Privind prin prisma învierii toate greutățile, obstacolele, necazurile și suferințele, vom obține curajul și puterea să ne continuăm călătoria noastră spre infinita fericire a cerului.

Papa Francisc ne invită, în acest timp, să trăim mântuirea realizată de Isus prin patima, moartea și învierea sa, ca cel mai mare dar, și să fim mereu recunoscători pentru tot ceea ce a făcut el pentru noi. Iar prima recunoștință a noastră să fie aceea de a purta în lume pacea și speranța aduse de Isus prin învierea lui.

Cristos a înviat!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat