Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Vinerea Mare 2013

El era străpuns pentru păcatele noastre (cf. Is 53,4).

O femeie s-a urcat pe clădirea Empire State Building, din New York, SUA, o clădire cu 102 etaje și o înălțime de 443 metri. S-a uitat în jos spre oamenii care treceau pe trotuare și i se păreau ca niște furnici. Atunci și-a zis: "Îmi închipui că tot așa arată și oamenii în ochii lui Dumnezeu". E adevărat, lipsa de sens a vieții pentru mulți oameni își are obârșia în faptul că ei se simt ca niște furnici în ochii lui Dumnezeu, adică se simt neînsemnați, uitați, nebăgați în seamă, neiubiți și neobservați.

Dar dacă voim să știm exact cum arată oamenii în ochii lui Dumnezeu, Biserica ne invită astăzi, de Vinerea Mare, să ne urcăm nu pe o clădire înaltă, ci să ne urcăm pe Golgota și să ne uităm la Fiul lui Dumnezeu care s-a făcut om, și care pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire, a suferit și a murit în locul nostru.

Pe cel ce n-a cunoscut nici un păcat, el l-a făcut păcat pentru noi, ca noi să fim neprihănirea lui Dumnezeu în el (cf. 2Cor 5,21). Cristos ne-a răscumpărat din blestemul legii, făcându-se blestem pentru noi. (cf. Gal 3,13). Aceasta este vestea bună pe care ne-o dă Biserica astăzi: Isus a murit în locul nostru, iar noi am intrat în cer datorită jertfei lui.

Se spune despre sfântul Francisc de Assisi (1181-1226) că atât de mult iubea animalele, încât dacă vedea pe drum o omidă, un vierme îl lua cu mâna și îl punea la marginea drumului ca nu cumva cineva trecând pe drum să-l calce cu picioarele, să-l strivească. Dar ce ați zice dacă un om și-ar fi dat viața ca să salveze viața unui vierme? Acesta ar fi fost un lucru imposibil! Și totuși a fost cineva care și-a dat viața pentru un vierme, a fost Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu.

De aceea, sfântul apostol Ioan ne spune atât de frumos: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că l-a dat pe Fiul său unul născut, pentru ca oricine crede în el să nu piară, ci săi aibă viață veșnică" (In 3,16). Știți de câte ori repetă Ioan în evanghelia sa acest fapt nemaiîntâlnit? De 50 de ori! De aici și parabola creată de sfântul Alfons Maria Ligouri (1696-1787), cu acel rege minunat care și- sacrificat fiul pentru ca un vierme să se poată spăla în sângele său și să trăiască. Iată așa suntem noi prețuiți în ochii lui Dumnezeu!

De aceea, și sfântul Paul ne spune: "Căci, pe când eram noi încă fără putere, Cristos, la timpul cuvenit a murit pentru cei nelegiuiți. Pentru un om neprihănit cu greu ar muri cineva; și pentru un binefăcător poate că s-ar găsi cineva să moară. Dar Dumnezeu își arată dragostea față de noi prin faptul că, pe când eram noi încă păcătoși, Cristos a murit pentru noi" (cf. Rom 5,6-8).

În prima lectură de astăzi, luată din cartea profetului Isaia, ni se arată lucrarea făcută de Isus pentru noi la cruce: a purtat suferințele noastre; a luat durerile noastre asupra lui; a fost pedepsit, lovit și smerit de Dumnezeu pentru nelegiuirile noastre; a fost străpuns pentru păcatele noastre; a fost zdrobit pentru fărădelegile noastre; pedeapsa, care ne dă pacea, a căzut peste el; prin rănile lui am fost vindecați; Domnul a făcut să cadă asupra lui nelegiuirea noastre ale tuturor; a fost șters de pe pământul celor vii; a fost lovit de moarte pentru păcatele noastre; a luat asupra sa povoara nelegiuirilor noastre, și ne-a pus într-o stare după voia lui Dumnezeu (cf. Is 53,4-6).

De fapt aici este sintetizată și întreaga evanghelie a Patimii de astăzi (cf. In 18,1-19,42).

Același lucru ni-l arată și autorul Scrisorii către Evrei, în cea de-a doua lectură de astăzi: "A învățat ce este ascultarea din cele ce a pătimit. Ajungând astfel desăvârșit, a devenit pentru toți cei care ascultă de el, cauză de mântuire veșnică" (Evr 5,8-9).

Toate religiile vorbesc despre ceea ce oameni trebuiau să facă pentru dumnezeii lor; în schimb religia creștină vorbește despre ceea ce Dumnezeu a făcut pentru oameni, mai exact de jertfa pe care Dumnezeu a făcut-o pentru oamenii păcătoși. Deci, oamenii sunt invitați să primească lucrarea pe care Dumnezeu, prin Isus, a făcut-o pentru ei la cruce.

Într-o zi o fetiță mergea pentru prima oară în viața ei cu trenul. Privea fascinată cu ochii mari mașinile, oamenii și pomii. Când trenul s-a apropiat de un râu, fetița a strigat speriată: "Mămico, cădem în apă!" Dar un pod a fost la locul potrivit și trenul a ajuns cu bine pe malul celălalt. Mai târziu, trenul se îndrepta cu viteză spre un munte. Fetița s-a speriat din nou și a țipat: "Mămico, ne izbim de munte!" Dar la baza muntelui se afla un tunel și trenul a trecut cu viteză prin munte. "Oh", răspunse fetița, în sfârșit, lămurită de cele ce se întâmplau în jurul ei: "Cineva a mers înaintea noastră și a făcut un pod și un tunel".

Isus a mers înaintea noastră și prin patima, moartea și învierea sa, a făcut pentru noi un pod și un tunel, în drumul nostru spre Tatăl ceresc. Prin moartea sa, el ne-a făcut un pod de legătură cu Tatăl, iar prin învierea sa ne-a făcut un tunel de legătură între mormintele noastre și înviere.

Sfânta Scriptură ne vorbește despre chivotul alianței (cf. Ex 37,1-9), și ne spune că în acest chivot erau trei lucruri: vasul de aur cu mana, toiagul lui Aaron și cele doua table de piatra pe care Dumnezeu a scris cele zece porunci. Toate ceste lucruri simbolizează revolta omului împotriva lui Dumnezeu. Vasul de aur cu mana, reprezintă refuzul hranei lui Dumnezeu din timpul celor 40 de ani în pustiu. Toiagul lui Aaron reprezintă respingerea autorității lui Dumnezeu. Iar tablele legii reprezintă refuzul standardelor de sfințenie ale lui Dumnezeu. Acest chivot este închis cu un capac, pe care străjuiau doi îngeri, simbolul ochilor lui Dumnezeu. Iar capacul care acoperea chivotul cu păcatele oamenilor, se numește capacul ispășirii, pentru că anual se turna sânge de jertfă peste el, ca Dumnezeu să nu mai privească la păcatele oamenilor, ci la sângele de jertfă turnat peste el (cf. Evr 9,4-5).

Astăzi, de Vinerea Mare, Isus, Marele nostru Preot, care a ajuns desăvârșit prin suferință și rugăciune (cf. Evr 4,16-5,9), a stropit cu propriul său sânge și a sigilat veșnic capacul ispășirii aflat pe chivotul alianței (cf. Evr 9,23-26). Deci, din ziua Vinerii mari, omul păcătos care crede în Cristos și care și-a mărturisit păcatele lui Cristos, când vine înaintea lui Dumnezeu, nu trebuie să se mai teamă că nu corespunde standardelor cerute, căci Dumnezeu văzând sângele Fiului său de pe capacul ispășirii, nu se mai uită niciodată la păcatele noastre așezate în acest chivot, ci se uită numai la sângele lui Isus care a închis și sigilat pentru vecie, chivotul cu păcatele noastre.

"Când a luat Isus oțetul, Isus a zis: «S-a sfârșit!» Și plecându-și capul, și-a dat duhul" (In 19,30).

În Biblie este un cuvânt: "telestai"; el era scris pe chitanțele de plată de pe vremea lui Isus și însemna "plătit în totalitate". Acest cuvânt "plătit în totalitate", l-a scris și Isus pe chitanța trimisă Tatălui său ceresc, atunci când, murind pe cruce, a plătit pentru noi și a spus: "S-a săvârșit" (In 19,30). De aceea, sfânta Tereza de Calcuta (1910-1997) a spus: "Eu îi aparțin în totalitate lui Isus. De aceea, el are dreptul să mă folosească fără să mă consulte".

Într-o zi s-a prezentat la poarta paradisului un om care avea mâna stângă mânjită de sânge proaspăt. Cine ești tu, l-a întrebat îngerul de serviciu? Sunt Dismas, un tâlhar răstignit pentru multe fărădelegi! Un tâlhar care a săvârșit multe fărădelegi! Cum îndrăznești să te prezinți la poarta paradisului cu mâinile mânjite de sânge? Dar nu este un sânge oarecare, este sângele lui Isus Cristos, împreună cu care am fost răstignit. Pe când eram răstignit lângă Isus, am reușit să-mi scot mâna din legătoare, și am cules câțiva stropi care curgeau din coasta lui Isus. Văzând sângele lui Cristos, îngerul Domnului a îngenuncheat și i-a permis lui Dismas să intre în paradis.

"Sângele lui Cristos ne curăță de orice păcat" (1In 1,7).

O legendă creștină ne povestește că Isus Cristos răstignit, la răstignirea sa, a lăsat să cadă o picătură din sângele său pe o mică floare albă. Această floare se numește astăzi "Floarea coroanei". Atinsă de sângele divin, floarea s-a transformat: imediat s-a colorant în roșu, imediat corola a luat forma coroanei de spini, imediat cele 3 stiluri ale pistilului au luat forma cuielor, iar staminele imediat au luat forma ciocanului.

Ne plac toate relatările frumoase despre cruce, însă rostul lor nu este să ne legene, ci să ne înghiontească. Noi suntem astăzi acele flori în care Isus voiește să-și întipărească semnele pătimirii sale, căci semnele pătimirii sunt și semnele gloriei noastre cerești. Când la judecată Dumnezeu va vedea semnele pătimirii sale în noi, ne va așeza lângă el în cer.

Să nu uităm că la înviere Isus a apărut cu semnele pătimirii, ceea ce l-a făcut pe Toma să creadă (cf. In 20,25-28). Să nu uităm că sfântul Macarie (+ 390) l-a refuzat pe diavol, ce era deghizat în chipul lui Cristos, pentru că nu avea semnele pătimirii. Semnele pătimirilor noastre împreună cu Cristos vor fi semnele după care vom fi recunoscuți ca oameni creștini de către semeni, dar vom fi recunoscuți de ucenici ai lui Cristos și în cer. De aceea, să ne luăm crucea în fiecare zi și să-l urmăm pe drumul gloriei sale (cf. Lc 9,23).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat