Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia crismei

Preoți din toată Dieceza de Iași s-au adunat în jurul PS Petru Gherghel, episcop de Iași, avându-l alături pe PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, pentru a participa la Liturghia crismei din Joia Sfântă, 28 martie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Totodată cei peste 270 de preoți și 9 diaconi prezenți la această Liturghie și-au reînnoit făgăduințele făcute în ziua hirotonirii în fața episcopului.

În Joia Mare se celebrează o singură Liturghie, Cina Domnului, seara. Dar Iașiul a mai avut o Liturghie specială, unică în toată dieceza, Liturghia sfințirii uleiurilor, când preoții romano-catolici din Moldova s-au întrunit în jurul episcopului, celebrând Liturghia împreună și fiecare preot reînnoindu-și făgăduințele făcute în ziua hirotonirii.

Această Liturghie a început la ora 10.30, printr-o procesiune din catedrala "Adormirea Maicii Domnului" spre catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Liturghia l-a avut în centru pe PS Petru Gherghel, în jurul căruia s-au aflat PS Aurel Percă, pr. Iosif Dorcu, parohul catedralei, vicarii episcopali, părinții rectori ai seminariilor diecezane și ceilalți aproximativ 270 de preoți. În Dieceza de Iași sunt 385 de preoți (271 preoți diecezani și 114 preoți călugări).

PS Petru Gherghel, la începutul Liturghiei, i-a salutat pe toți cei prezenți, făcând o introducere la semnificația celebrării, spunând:

"Astăzi este Cristos care vine în mijlocul nostru și ne spune: Voi sunteți prietenii mei, dacă faceți ceea ce vă poruncesc vouă. Rămâneți în dragostea mea. Ceea ce am făcut eu, faceți și voi. Este ziua preoției noastre, ziua în care ne simțim fericiți că Isus ne-a ales să fim prietenii săi, ziua în care el ne întâmpină și ne salută, numindu-ne prieteni, ziua în care noi trebuie împreună cu Sfântul Părinte papa Francisc, cu toți episcopii din lume, noi, episcopii din țară, și cu toți preoții să-i aducem lui Dumnezeu imn de preamărire. Dar să nu uităm că trebuie să reînnoim mereu ceea ce el ne cere, ceea ce vom face astăzi la sfânta Liturghie, ca să putem fi vrednici miniștri ai săi, împărțitori ai tainelor sfinte, ca să putem participa la celebrarea sfințirii uleiurilor sfinte. Îl rugăm să ne primească pe toți și să ne facă vrednici să fim prietenii săi".

Predica a fost rostită de PS Aurel Percă. "Celui care ne iubește și ne-a eliberat de păcatele noastre în sângele său și ne-a făcut o împărăție, preoți pentru Dumnezeu și Tatăl său, lui să-i fie gloria și puterea în vecii vecilor", au fost cuvintele antifonului de la introducerea sfintei Liturghii, repetate de Excelența sa la începutul predicii pentru a explica celebrarea Liturghiei crismei. Bazându-se pe lecturile zilei, Preasfințitul a vorbit în continuare despre harul sfintei Preoții, primit de la Cristos, despre ungerea cu sfânta crismă din ziua Botezului, a Mirului, a hirotonirii ca preoți sau consacrării episcopale. A explicat, de asemenea, rolul celor trei uleiuri (pentru catehumeni, pentru bolnavi și sfânta crismă), care urmau a fi binecuvântate, și legătura lor cu Duhul Sfânt.

Vorbind despre rolul preotului, amintind de cuvintele unui laic, adresate unui preot, Preasfințitul i-a îndemnat pe preoții prezenți să urmeze exemplul "sfântului paroh de Ars". A spus că harul sfintei Preoții invită la comuniune cu papa, cu toți episcopii, preoții și diaconii; îi invită pe preoți "să fie mereu călăuze înțelepte și autoritare, vrednici de crezare, să fie primitori, să fie călăuze luminate, care nu pierd din vedere esențialul, adică să fie orientați mereu spre întâlnirea cu Cristos, care a fost slujitorul care suferă, slujitorul sărăciei, al umilinței, al renunțării la puterea lumească". În finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Aurel le-a recomandat preoților:

"Să cereți prin rugăciune Duhului Sfânt, în această Săptămână Sfântă și mai ales în aceste zile sfinte, care încep cu ziua Preoției, să cereți înțelepciunea crucii, contemplând crucifixul. Este o înțelepciune care rezistă oricărei tentații de neîncredere sau abandon. Crucea nu reprezintă o înfrângere, ci reprezintă victorie, victoria lui Cristos, victoria iubirii infinite a lui Dumnezeu asupra tuturor relelor din lume. Aceasta este puterea noastră. Crucea este speranța noastră. Să scoatem cu încredere neclintită din iubirea lui Dumnezeu fervoarea Duhului, zelul și spiritul de slujire, pentru a înfrunta cu toții împreună misiunea noii evanghelizări".

După predică, preoții împreună cu episcopii au reînnoit făgăduințele făcute în ziua hirotonirii lor. Prezența preoților din întreaga dieceză a avut menirea de a arăta unitatea dintre preoții diecezei cu episcopul lor.

Liturghia a fost înfrumusețată și de cântarea interpretată de corul Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași.

În cadrul sfintei Liturghii au fost sfințite uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi și sfânta crismă (ulei folosit la Botez, la Mir, la hirotonirea preoților, consacrarea altarelor etc.). Uleiurile au fost dăruite de pr. Anton Robu, originar din Dieceza de Iași, care activează în Badalucco (Italia), ca un semn al comuniunii sacerdotale.

Uleiurile nou sfințite vor fi împărțite cu cinste bisericilor parohiale; cele vechi vor fi arse sau vor fi puse în candela de la preasfântul sacrament. Credincioșii vor primi explicații asupra folosirii uleiurilor sacre și a eficacității lor în viața creștină.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Înregistrare video: Iași (catedrală): Liturghia crismei (28 martie)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 martie: Iași: Liturghia Crismei la catedrală


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat