Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Liturghia crismei împreună cu papa Francisc

Joia Mare din Săptămâna Sfântă este ziua în care preoții se strâng în jurul episcopului propriu pentru a celebra împreună sărbătoarea Preoției. Cu aceeași ocazie au loc sfințirea uleiurilor pentru ungerea bolnavilor, pentru ungerea catecumenilor și sfânta crismă.

La rândul său, și papa Francisc, episcopul Romei, și-a întâlnit preoții în bazilica "Sfântul Petru" pentru celebrarea Liturghiei crismei.

Erau prezenți în jur de 1.500-2.000 de preoți, fie implicați în pastorația credincioșilor din Roma, fie la studii sau în treacăt prin Cetatea Eternă. Din partea comunității române catolice au fost prezenți pr. Isidor Iacovici și un număr destul de mare de preoți prezenți la studii.

Litughia a fost precedată de celebrarea Orei Medii, după care și-a făcut apariția papa Francisc înconjurat de un mare număr de episcopi și cardinali.

Papa a impresionat și de data aceasta, așa cum ne-a obișnuit deja de câteva zile, prin umilința și simplitatea sa. Cu greu și-a ridicat capul din pământ și cu greu îl putea-i recunoaște din mijlocul celorlalți cardinali și episcopi, datorită simplității hainelor liturgice.

Nu același lucru se poate spune despre omilia făcută într-un mod foarte simplu, dar plină de învățătură.

Folosindu-se de lecturile zilei, papa a vorbit despre cei "unși": Servitorul lui Jahve, regele David și Isus. Toți trei, a afirmat papa, au în comun ungerea, în vederea slujirii poporului credincios lui Dumnezeu, al căror servitori sunt cu toții. Folosindu-se apoi de imaginea uleiului care se prelinge pe barba lui Aron, până la a-i atinge hainele, văzând în haine omenirea simplă, poporul lui Dumnezeu, săracii aflați la periferiile lumii și ale societății, Sfântul Părinte i-a îndemnat pe preoți să nu uite de poporul lui Dumnezeu încredințat lor. Prin ungerea lor să nu uite că au fost trimiși la "periferie", la a-i descoperi pe cei săraci, pe cei din închisori, pe cei bolnavi, pe cei triști și singuri. Ungerea, a insistat papa Francisc, nu este pentru a ne "parfuma" pe noi înșine, ci pentru "a-l unge" pe poporul încredințat, spre a-l conduce la Dumnezeu. Un preot bun se cunoaște după poporul care îi este încredințat. Dacă poporul, după ieșirea de la sfânta Liturghie, va vedea un preot trist, înseamnă că acel preot și-a uns poporul cu tristețe, în loc de uleiul bucuriei. În schimb, preotul trebuie să se deschidă poporului lui Dumnezeu, să-l îmbrățișeze cu bucurie, să-l încurajeze, să se roage pentru el. Preotul care se deschide puțin sau deloc, a mai spus papa, nu spune "nimic", ci doar îi îndepărtează pe oameni. În loc să fie mediator între Dumnezeu și oameni, este doar un funcționar. De aici rezultă lipsa de satisfacție a unor preoți care nu se regăsesc pe sine, preoți care sfârșesc prin a fi triști și lipsiți de elan. Aceasta v-o doresc, spunea papa, să fiți păstori care "simt mirosul turmei". Ba mai mult, vă cer să "simțiți mirosul turmei". Papa a sfârșit omilia în stilu-i propriu, cerând credincioșilor prezenți să se roage pentru păstorii lor.

La sfârșitul celebrării Sfântul Părinte a împărțit binecuvântarea sa tuturor celor prezenți, iar prin atitudinea sa umilă a lăsat să se înțeleagă că misiunea preotului, odată întors la "turma" încredințată, este aceea de a se sfinți pe sine și de a-i conduce pe oameni la Dumnezeu.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 martie: Vatican: Liturghia Crismei împreună cu papa Francisc


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat