Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Joia Mare 2013

Euharistia "este izvorul și apogeul întregii vieți creștine" (cf. LG 11)

Este Joia Mare și Sfântă! Este ziua în care Isus a întemeiat tainele Preoției și ale Euharistiei! Este ziua în care Isus ne-a lăsat trupul său jertfit și sângele lui vărsat pe cruce, în pâinea și vinul consacrate pe altar! Este ziua în care Isus ne lasă în Preoție și Euharistie întreg tezaurul de haruri de care avem trebuință pentru viața aceasta și pentru viața veșnică! Este ziua când Isus ne lasă în Euharistie antidotul tuturor relelor și cheia tuturor binefacerilor! Este ziua în care Isus ne adună într-o unică familie, așa cum au fost adunate boabele de grâu și cele de struguri pentru Euharistie. Este ziua când Isus a voit să facă din noi o singură pâine și un singur vin pentru viața lumii.

"Înainte de sărbătoarea Paștelui, știind Isus că a sosit ceasul ca să treacă din lumea aceasta la Tatăl, iubindu-i pe ai săi care erau în lume, i-a iubit până la sfârșit" (In 13,1).

Da, Isus, în Euharistie, ne iubește "până la sfârșit"! Da, ne iubește în toate zilele vieții noastre și în veșnicie; ne iubește până acolo, încât ni se dăruiește cu totul pe sine însuși pentru noi; în Euharistie Isus ne iubește așa cum ne-a iubit pe cruce, căci Euharistia este memorialul jertfei sale de pe cruce (cf. 1Cor 11,26).

Când oamenii vechiului popor ales îl părăseau pe Domnul, pentru închinarea la idoli, Domnul s-a apropiat de ei, s-a coborât la ei în Egipt, ca să-i salveze din sclavie și din moarte, prin jertfa Mielului său (cf. Ex 12,1-14). Când același popor ales îl părăsea din nou pe Dumnezeu, Dumnezeu s-a coborât iarăși la ei, prin Fiul său care a coborât din înălțimi (cf. Lc 1,78), ca să-i mântuiască, făcându-se pe sine miel de "jertfă". Iar pe când ei se pregăteau ca să-l ucidă, Isus le-a lăsat trupul și sângele, ca mâncând ei trupul său și bând ei sângele său, să învie din morți și să ajungă la viața cea veșnică (cf. In 6,54); iar întemeind el Preoția și Euharistia, în Joia Mare, a voit să-i iubească, să se jertfească pentru ei, și să-i hrănească cu izvorul și culmea tuturor harurilor, până la sfârșitul lumii (cf. LG 11).

În seara Joii Sfinte a început "nunta fiului de împărat", vestită de evanghelie (cf. Mt 22,1-14; Lc 14,15-24), nuntă la care suntem chemați și unul fiecare dintre noi creștinii. Însă veșnicul ospăț nupțial, a lui Cristos cu noi, Biserica sa, începe de aici de pe pământ prin participarea la ospățul cuvântului și al Euharistiei. Din voința lui Cristos, participarea noastră din această viață la ospățul cuvântului și al Euharistiei, devine pentru noi o garanție sigură a învierii fericite și a participării la ospățul cel veșnic (cf. In 6,54). În acest interval de timp, din seara Joii Mari și până la banchetul veșnic din paradis, Isus și Biserica sa îi caută și-i adună pe toți aleșii din lume, pentru a le spăla picioarele (cf. In 13,5-9), adică pentru a le ierta păcatele și pentru a-i hrăni cu Euharistia, pentru ca toți să fie aflați vrednici atunci când va începe veșnicul ospățul de nuntă.

Mai multe popoare au o legendă care spune că undeva pe pământ există o mană ascunsă, numită "ambrozia", și un izvor divin ce nu seacă niciodată, numit "nectar"; potrivit acestei legende, mana ascunsă și apa acestui izvor divin au puteri divine și fac minuni nemaiauzite. Astfel, cei morți aduși la această mană și la apa acestui izvor învie, bolnavii se vindecă, bătrânii întineresc, nefericiții și întristații se umplu de zâmbet și bucurie, flămânzii și însetații nu mai flămânzesc și nu mai însetează niciodată.

Această mană ascunsă și acest izvor divin, din legendă, au existat numai în visurile, dorințele și poveștile oamenilor. Însă Dumnezeu, la plinirea timpului, le-a făcut realitate pentru noi, copiii săi, în Taina trupului și sângelui lui Cristos: "Celui ce va birui, îi voi da să mănânce din mana ascunsă și-i voi da o piatră albă. Pe piatra aceasta este scris un nume nou, pe care nu-l știe nimeni, decât acela care-l primește" (Ap 2,17). Sfânta Euharistie este cu adevărat "ambrozia divină" și "nectarul divin" al trupului și sângelui său minunat, jertfite pe cruce. Ele sunt cele care învie pe cei morții, care întineresc bătrânii, care vindecă bolnavii, care îmbucură întristații și care satură pe cei flămânzi și însetați; mai exact, cele care mântuiesc pe toți oameni care le primesc, făcându-i veșnic vii, fericiți, sănătoși și tineri (cf. In 6,35.54).

Euharistia astfel a fost constituită de Isus, ca să-i fie omului izvor de împlinire a tuturor dorințelor bune și remediu contra tuturor relelor.

De aceea sfântul Augustin ne spune: "Dumnezeu care este înțelepciunea întruchipată, nu a știut să ne dea ceva mai bun ca Euharistia; Dumnezeu care fiind atotputernicia întruchipată nu a știu să ne dea ceva mai bun ca Euharistia; Dumnezeu care fiind bunătatea întruchipată, nu a știut să ne dea ceva mai bun ca Euharistia".

De aceea, Conciliul Vatican II ne spune că Euharistia este "izvorul și culmea tuturor harurilor" (cf. LG 11). Iată acum un mic chestionar:

Vrei să trăiești intim unit cu Isus, ca mireasa cu mirele ei? Vino la Euharistie! Mireasa din cartea Cântarea cântărilor, iubind pe mirele ei, își dorea mult "să fie sărutată de sărutările gurii lui" (cf. Ct 1,2)! Origene, comentând aceste cuvinte, spune: "La banchetul euharistic, Isus «te sărută cu sărutările gurii lui» și tot acolo «se lasă sărutat de sărutările gurii tale»".

Vrei să trăiești în unire cu Isus și cu toți oamenii ca într-o familie, pentru ca și în ceruri să fii tot o familie cu Isus și semenii? Vino zilnic la Euharistie! Căci așa cum multele boabe de grâu și de struguri devin pe altar o singură pâine și un singur vin, tot astfel cei mulți care se împărtășesc devin una cu Cristos și între ei, în timp și în veșnicie (1Cor 10,16-17).

Vrei să-ți împlinești datoriile de preot, profet și rege primite la Botez (1Pt 2,9; 2,4-5; SC 14)? Vino zilnic la Euharistie! Venind des la Euharistie vestești lumii moartea și învierea lui Isus până când el va reveni în slavă (cf. 1Cor 11,26) și te învrednicești de domnia veșnică cu el în ceruri.

Vrei să-i aduci lui Dumnezeu adorația, lauda, mulțumirea și cererea cele mai perfecte? Vino zilnic la Euharistie! Părintele Jean-Baptiste Saint-Jure (1588-1657), preot și scriitor iezuit din Franța, ne spune că dacă am avea atâtea guri câte fire de praf sunt în lume, și atâtea inimi câte fire de iarbă sunt pe pământ, tot n-am putea adora, lauda, mulțumi și a cere ceva lui Dumnezeu, cât o putem face printr-o singură sfântă Liturghie.

Vrei să duci o viață curată? Vino la Euharistie! În cartea Psalmilor se spune: "Dumnezeu le-a dat oamenilor ca să mănânce pâinea îngerilor" (Ps 78,24-25). Sfântul Ciril al Alexandriei (378-444), comentând acest verset din psalm, spune: "Hrana potrivită îngerilor și duhurilor de sus este cuvântul Tatălui, este Isus Cristos. De aceea, pe același Cristos Dumnezeu ni l-a dat și nouă oamenilor ca hrană în Euharistie, pentru ca și noi să putem ajunge, încă din această viață, la curăția și la bucuria îngerilor din cer".

Ești bolnav? Vino la Euharistie! Sfânta Georgiana (335-373, sora sfântului Grigore din Nazianz, 329-390), contractase o boală despre care medicii timpului spuneau că este incurabilă. Atunci a intrat într-o biserică, a îngenunchiat în fața preasfântului sacrament al altarului și cu lacrimi în ochi l-a rugat pe Isus care "a vindecat orice neputință și boală în popo" (Mt 4,23), să o vindece și pe ea. Iar încrederea și speranța ei nu au fost înșelate (cf. Rom 5,5), căci ridicându-se din fața altarului era complet vindecată.

Ești slab în fața păcatului? Vino des și cu sufletul curat la Euharistie! Sfântul Filip Neri (1515-1595) ne povestește despre un tânăr care se lupta greu cu un păcat care îi amăra viața și căruia i-a recomandat Spovada și Împărtășania. De 12 ori s-a spovedit și s-a împărtășit și tot de atâtea ori a fost biruit. A 13-a oară, însă, a biruit el, reușind să scape de acel păcat.

Ai dușmani și multe probleme în viață? Euharistia te ajută să le rezolvi bine! Evreii, din prima lectură, prin consumarea cine pascale, formată din pâine azimă și carne de miel, ambele prefigurări ale lui Isus euharisticul, au scăpat de sclavia egipteană, de dușmani, au biruit în lupte și au ajuns cu bine în ?ara Promisă. Sfântul Petru de Alcantara (1499-1562), când voia să obțină un ajutor deosebit, oferea trei sfinte Liturghii și trei sfinte Împărtășanii și dobândea tot ce-și dorea.

Vreți multe haruri de la Domnul? Primiți-l și vizitați-l des pe Isus Euharisticul! Sfântul Ioan Bosco (1815-1888) spune: "Orice veți cere lui Isus euharisticul, din cele necesare, el vă va da".

Vrei să îl birui pe diavol? Vino des la Euharistie! Iată ce spun sfinții despre aceasta: sfântul Ioan Crisostom (354-407): "Euharistia este un foc care îl arde pe diavol"; sfântul Ioan Bosco (1815-1888): "De nimic nu se teme mai mult diavolul decât de împărtășania bine făcută și de vizitele frecvente la sfântul sacrament; Nu uita că Isus este în tabernacol pentru tine. A sta departe de Euharistie e același lucru cu a te arunca în brațele diavolului"; sfânta Tereza de Lisieux (1873-1897): "Atunci când diavolul reușește să îndepărteze un suflet de la sfânta Împărtășanie, și-a atins scopul".

Vrei să-ți recapeți bucuria pierdută? Vino la Euharistie! Cunoscutul scriitor și jurnalist italian, Vittorio Messori (n. 16 aprilie 1941), în cartea sa "Cufundați în moarte", ne povestește ce i s-a întâmplat într-o zi neoiluministului italian Luigi Firpo (1915-1989) care, pe când era într-o biserică, a văzut intrând acolo un grup de bărbați și femei, toți îmbrăcați sărăcăcios și cu fețele triste; după ce au primit Euharistia, toți acești oameni au început să cânte cu bucurie: "Eu cred că voi învia, eu cred că prin acest trup al meu îl voi vedea pe Mântuitorul"!

Venerabilul preot și călugăr spaniol, iezuitul Thomas Sanchez (1550-1610), a spus: "În sfânta Euharistie primim comori atât de minunate, daruri atât de scumpe, bunuri atât de trebuincioase pentru viața de aici și pentru viața veșnică, că pentru a le crede ne trebuie virtutea credinței. Și așa cum din mări și oceane poți scoate oricâtă de multă apă voiești fără a le seca, tot astfel din Euharistie poți scoate haruri și ajutoare câte voiești, fără a o epuiza".

Monseniorul Louis-Gaston Adrien de Segur (1820-1881) spunea: "Cea mai mare nenorocire care i se poate întâmpla unui suflet este aceea de a face o Împărtășanie sacrilegă; iar a doua mare nenorocire care i se poate întâmpla unui suflet este aceea de a nu primi sfânta Împărtășanie atunci când poate să o facă".

Închei cu un gând al sfintei Tereza de Lisieux (1873-1897) care spune așa: "Dacă lumea ar cunoaște valoarea Euharistiei, intrarea în biserici ar trebui să fie controlată de forțe de ordine"!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat