Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăcina optimismului

De Augusto Pessina

În momentul în care Benedict al XVI-lea a devenit, așa cum s-a definit el, "un simplu pelerin care începe ultima etapă a pelerinajului său pe acest pământ" a fost imposibil să nu ne amintim de omilia sa din 16 aprilie 2012 (ziua în care împlinea 85 de ani): "Mă aflu în fața ultimei părți a vieții mele și nu știu ce mă așteaptă. Însă știu că El a înviat, că lumina sa este mai puternică decât orice întuneric; că bunătatea lui Dumnezeu este mai puternică decât orice rău din lumea aceasta. Acest lucru mă ajută să înaintez cu siguranță".

Uimește mereu în el simțul dramatismului vieții trăit între uimire și realism. Această privire a sa, așa de profund umană și realistă în fața misterului vieții, mereu însoțită de o formă de optimism radical pentru că este întemeiat pe experiența unui bine prezent.

Căutătorii cărora le place să pună întrebări și doresc să lărgească rațiunea au recunoscut mereu în mărturia lui Benedict al XVI-lea, profesor și păstor, o metodă fascinantă și constructivă esențială în domeniul cercetării științifice. Încă din timpurile lecțiilor sale despre creație el corecta pozițiile nihiliste și fără speranță cu o puternică mărturie de pozitivitate: "Lumea nu este un produs al întunericului și al absurdului. Vine din înțelegere, vine din libertate și vine dintr-o frumusețe care este iubire. Și a vedea asta ne dă curajul care ne face să trăim".

În discursul său la aniversarea a cincizeci de ani de la întemeierea Facultății de Medicină din Universitatea Catolică "Preasfânta Inimă" în mai 2012, făcând referință la intervenția sa de la Collège des Bernardins din 2008, sublinia că "cercetarea științifică și întrebarea cu privire la sens țâșnesc dintr-un unic izvor, acel Logos care se află la conducerea operei creației și conduce înțelegerea istoriei (...). Trăită în integralitatea sa, cercetarea este luminată de știință și credință și din aceste două aripi scoate impuls și elan". În toată învățătura sa până la enciclicele sale el a privit, și a cerut studioșilor să privească, mereu la realitatea întreagă a omului. În mod nu "spiritualist" dar atent și la trăsăturile sale biologice. "Viața biologică în sine este un dar, și totuși este înconjurată de o mare întrebare. Devine un adevărat dar numai dacă împreună cu ea se poate da o promisiune care să fie mai puternică decât orice nenorocire".

Deși împiedicat să vorbească la Universitatea "La Sapienza" din Roma, în textul oferit după aceea (în care citează reciprocitatea dintre scientia și tristitia în sfântul Augustin) am putut să citim "simpla știință ne face triști pentru că știința trebuie să caute adevărul a cărui cunoaștere are ca scop cunoașterea binelui (...) acesta este optimismul credinței creștine pentru că ei îi este acordată viziunea Logosului care în întruparea lui Dumnezeu s-a revelat ca Binele, ca Bunătatea însăși".

Aceasta este rădăcina optimismului și a alegerii pe care Benedict al XVI-lea a voit s-o facă pentru acel Bine pe care el îl experimentează și ne cere nouă tuturor să învățăm să iubim: Cristos înviat și Biserica sa. Așa cum a scris Isaac Sirul: "Există un singur păcat, a nu crede în Cristos înviat. Toate celelalte păcate sunt nimic pentru că Dumnezeu ne-a dat căința pentru a le ispăși".

(După L'Osservatore romano, 6 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat