Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Ziua Tineretului la nivel local

În Duminica Floriilor (24 martie 2013), la ora 17.00, s-a sărbătorit Ziua Tineretului la nivel local, în cadrul unei sfinte Liturghii pontificale prezidate de Preasfințitul Aurel Percă, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La această celebrare au participat numeroși tineri, însoțiți de preoții din parohiile vecine, de la Institutul Teologic, de la oratoriul "Dominic Savio" sau de la Liceul Catolic din Iași.

Fericitul papă Ioan Paul al II-lea a dispus în anul 1984 ca în fiecare an, în această duminică, să se celebreze la nivel local Ziua Tineretului. Acest lucru s-a petrecut pentru prima dată la Roma, în anul 1985. Această zi a ajuns anul acesta la a 28-a ediție.

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul impresionant de tinerii care au dorit să fie alături de Cristos, celebrând Ziua Mondială a Tineretului la nivel local. La fel ca în anii precedenți, înfruntând chiar și frigul de afară, tinerii din parohiile vecine (Parohia "Sfântul Anton" și Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași; Parohia Tomești; Parohia Dancu și Parohia Valea Lupului), de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif", de la Oratoriul "Sfântul Dominic" și de la Liceul Catolic au venit în procesiune spre catedrală, împreună cu preoții, purtând în mâini steaguri și ramuri, intonând cântece sau rugându-se, pentru a se uni cu ceilalți tinerii care au dorit să fie prezenți la această sărbătoare.

PS Aurel împreună cu ceilalți preoți concelebranți i-au întâmpinat la intrarea în catedrală. Aici s-a proclamat evanghelia zilei care amintește de intrarea în Ierusalim a lui Isus, au fost binecuvântate ramurile și apoi s-a pornit în procesiune spre altar, amintind astfel de poporul care îl aclama pe Cristos purtând ramuri în mână și strigând: "Osana! Fiului lui David! Binecuvântat să fie cel care vine în numele Domnului!".

Tinerii au citit lecturile, iar evanghelia Patimii Domnului nostru Isus Cristos după sfântul evanghelist Luca a fost proclamată pe roluri.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Aurel Percă

După proclamarea Patimii a urmat cuvântul de învățătură rostit de PS Aurel Percă, în care a amintit de toți tinerii care în parohiile lor, precum și la Roma, împreună cu Sfântul Părinte Francisc s-au întâlnit pentru a începe Săptămâna Sfântă, o dată cu Duminica Floriilor. A amintit și de Mesajul Sfântului Părinte pentru a XXVIII-a Zi Mondială a Tineretului, cu motoul "Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile" (cf. Mt 28,19), o misiune care "presupune prețul crucii". A vorbit despre Duminica Floriilor, despre semnificația binecuvântării ramurilor și a procesiunii, care "evocă intrarea triumfală a lui Isus în Ierusalim. Isus înconjurat de mulțime în sărbătoare, care merg în întâmpinare cu aclamații pline de entuziasm". "Important nu este să luăm ramurile în mâini și să facem câțiva pași, dar să exprimăm voința noastră de a începe un drum", a specificat Excelența sa. Pentru a conștientiza mai bine semnificația sărbătorii, au fost adresate întrebări: "Vreți și voi să vă mișcați pașii voștri, înaintând cu Isus până la Ierusalim și chiar până la Calvar? Vreți să vedeți unde se termină pașii lui Dumnezeu? Vreți să fiți și voi acolo unde este el? Numai așa va fi și pentru noi o adevărată bucurie de Paști".

Preasfințitul a vorbit despre semnificația crucii și despre importanța purtării ei zilnice, pentru că Dumnezeu "potrivește foarte bine crucea fiecăruia în parte". Amintind de predica papei Francisc, pe care a rostit-o în cursul dimineții aceleiași zile la Roma, Preasfințitul Aurel, folosind îndemnul papei, i-a încurajat pe tineri să rețină trei cuvinte foarte importante pentru ei: "bucurie, cruce, tineri". Episcopul Aurel, la sfârșitul predicii, după ce a spus că fiecare se poate regăsi în persoanele care l-au însoțit pe Isus pe drumul crucii, i-a încurajat pe tineri prin cuvintele: "Dumnezeu să vă ajute să vă luați crucea de fiecare zi și să o purtați, încurajați fiind de modul în care Isus ne-a învățat să ne purtăm crucea până la capăt".

După rostirea intențiilor de la rugăciunea credincioșilor, tinerii au prezentat la Ofertoriu mai multe daruri.

Preasfințitul Petru Gherghel i-a salutat pe tineri la sfârșitul Liturghiei

La finalul celebrării liturgice PS Petru Gherghel a dorit să-i întâlnească și să-i încurajeze pe tinerii prezenți în catedrală de ziua lor, amintind câteva cuvinte rostite de papa Francisc la Liturghia pe care a celebrat-o pentru tineri la Roma.

Preasfințitul Petru le-a amintit tinerilor de întâlnirea diecezană de la Pildești, invitându-i "cu drag să continuăm acest drum al iubirii și al crucii, mergând și noi alături de ceilalți tineri din întreaga lume să vestim celorlalți bucuria crucii, bucuria jertfei și a iubirii". După ce le-a mulțumit tinerilor pentru prezența lor în număr mare la catedrală, Preasfințitul a spus: "Avem încredere în voi, așa cum a avut papa fericit Ioan Paul al II-lea, așa cum o are în continuare Benedict al XVI-lea, așa cum o are actualul Sfânt Părinte carismatic Francisc. Avem încredere în voi. De aceea, vă îmbrățișăm cu dragoste și dați-ne voie ca să vă știm mereu aici prezenți în Iași, în întreaga dieceză și în țară, cei care vestiți bucuria crucii lui Isus, cel care învinge și învie din morți".

Sfânta Liturghie a fost animată de corul de tineri al catedralei, "Juvenes Ecclesiae".

Ziua Tineretului la nivel local este o pregătire pentru Întâlnirea Diecezană a Tineretului Catolic, care se va desfășura anul acesta la Pildești în ziua de 4 mai, la care sunt așteptați mii de tineri din întreaga dieceză.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 24 martie: Iași (catedrală): Ziua Tineretului la nivel local. Foto: Adrian Cuba

*

- 24 martie: Iași (catedrală): Ziua Tineretului la nivel local

*

Înregistrarea video

*

Reflectarea Zilei Tineretului - Duminica Floriilor în mass-media:
- Digi 24 (televiziune)
- Bună Ziua Iași (ziar)
- Ziarul de Iași (ziar)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat