Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Cine-i vede pe cei pe care nimeni nu-i vede?

Dacă este un cuvânt pe care-l urâm din tot sufletul și dacă am putea, l-am șterge din vocabular, acela este: umilința. Oamenii se nasc egali, dar nu mai sunt așa chiar de la prima respirație. De la grădiniță, apoi de pe băncile școlii, diferențele, care țin nu de capacitatea intelectuală, ci de banii și relațiile părinților, se văd. Și tot banul este acela care decide destinul profesional al unei persoane. După care se închide cercul vicios: profesia și implicit câștigul obținut este cel care încastrează omul undeva pe scara socială pentru tot restul vieții.

Așa se face că undeva există oameni, frați de ai noștri, pe care nu-i vedem sau, dacă-i vedem, ne deranjează: autoutilitara salubrității și lucrătorii atârnați de ea, măturătorii de stradă și gunoierii, copilul care tremură la colțul străzii, cu două buchete de flori, la fel de înghețat ca "marfa" pe care speră s-o vândă - iar despre cei din centrele de reabilitare, aceștia chiar nu există deloc pentru noi.

Și totuși, în ei este Isus, așa cum este în fiecare dintre noi.

În dimineața zilei de 22 martie 2013, papa Francisc a celebrat sfânta Liturghie special pentru lucrătorii salubrității, grădinarii și muncitorii din sere care prin munca lor, umilă și neștiută, fac Piața "Sfântul Petru" să arate așa cum este, în toată splendoarea sa.

În omilia sa, referindu-se la pasajul din Evanghelia după Sfântul Ioan, când evreii luaseră pietre să-l ucidă pe Isus pentru blasfemie, papa a spus: "Când avem inima de piatră, atunci luăm și în mâini pietre ca să-l ucidem pe Isus în frații și surorile noastre, în special în cei mai slabi decât noi". Ca să salvăm lumea, un singur lucru avem de făcut: "Să ne deschidem inimile iubirii".

După sfânta Liturghie, papa s-a retras în ultimul rând de bănci și s-a așezat alături de ceilalți pentru rugăciunea personală. Iar la plecare, papa a strâns mâna și a vorbit fiecăruia din cei prezenți. "Noi suntem cei invizibili", a spus Luciano Cecchetti, coordonatorul muncitorilor sanitari și grădinarilor. "Să te afli în fața Sfântului Părinte, la o Liturghie celebrată special pentru noi, așa ceva nu se întâmplă. M-am întors să mă uit la ceilalți - aveam toți lacrimi în ochi".

Fiindcă Sfântul Părinte îi văzuse pe ei, pe care nimeni nu-i vede, și, văzându-i, îi privise cu ochii lui Isus, așa cum și el, pe când avea 17 ani, într-o biserică săracă din Buenos Aires, fusese văzut, privit și chemat de Isus.

De Isus cel umil, sărac și ucis de noi și pentru noi.

De Isus, Regele Universului.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat