Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Misiuni populare

În acest timp binecuvântat al Postului Mare, comunitatea parohială "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești a trăit profunda experiență de credință a misiunilor populare, care s-au desfășurat în intervalul 16-19 martie 2013.

Având ca temă principală Anul Credinței și Familia, aceste zile de misiuni s-au aflat în deplină sintonie cu inițiativa Anului Credinței la nivelul întregii Biserici și, în același timp, cu cel de-al doilea an dedicat familiei în cadrul Diecezei noastre de Iași. Ca predicator al misiunilor a fost pr. prof. dr. Lucian Farcaș, profesor de morală la Institutul Teologic din Iași.

În vederea unei plăcute, rodnice și cât mai bune desfășurări a acestor zile cu o adâncă încărcătură spirituală, fiecare sfântă Liturghie a fost precedată de un moment de rugăciune comunitară precum: Calea Sfintei Cruci, Rozariul, Ora Mariană, Adorarea Sfintei Cruci. Toate aceste momente de rugăciune au fost animate de diferitele grupuri sau asociații din cadrul parohiei: Fraternitatea terțiară, Armata Maicii Domnului și Rozariul Viu, Fraternitatea terezienelor, Consiliul parohial, Grupul lectorilor, Corul parohial, Grupul tinerilor, Grupul copiilor, Ministranții.

Sfintele misiuni au fost inaugurate odată cu sfânta Liturghie din seara zilei de sâmbătă, 16 martie. Cu acest prilej întreaga comunitate s-a bucurat să îl aibă în mijlocul ei pe Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care a prezidat sfânta Liturghie, în prezența mai multor părinți concelebranți și a poporului credincios prezent în mare număr la această sfântă celebrare.

După ce a transmis salutul din partea Preasfințitului Petru Gherghel, Preasfințitul Aurel și-a exprimat sentimentele personale de mare satisfacție interioară datorate posibilității de a se afla în mijlocul comunității din Buruienești cu ocazia începerii misiunilor populare. Totodată Preasfințitul i-a încurajat pe toți credincioșii și i-a îndemnat să participe cu râvnă la sacramente și la celebrările din aceste zile, pentru a se putea bucura din plin de roade spirituale îmbelșugate.

Întru aceasta, plecând de la tema principală a acestor misiuni populare, Anul Credinței și Familia, în predicile ținute la fiecare dintre Liturghii, părintele dr. Lucian Farcaș a încercat să sensibilizeze sufletele credincioșilor cu privire la anumite teme de maximă importanță pe pentru viața de credință a oricărei familii și comunități parohiale.

Părintele Lucian a prezentat în cele dintâi o imagine de ansamblu a realității credinței și a familiei, așa cum acestea se prezintă și se cuvine să fie trăite tocmai în contextul societății de astăzi, cu problemele și dificultățile sale. Predicile care au urmat în continuare au avut ca temă o serie de vicii, precum: bârfa și calomnia, înjurătura și blestemul, beția și furtul, concubinajul, vicii care dăunează atât de mult vieții de familie, și cu atât mai mult relației noastre cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Lupta cu aceste vicii nu este întotdeauna chiar ușoară. De aceea, tocmai pentru a înțelege mai bine faptul că trăirea vieții de credință și de familie așa cum ne învață și ne cere Dumnezeu este într-adevăr posibilă, predicile din finalul acestor zile au avut ca punct de referință modelul concret de credință al Sfintei Fecioare Maria și al Sfântului Iosif. Atât exemplul cât și mijlocirea lor puternică pot ajuta familiile noastre să înainteze pe drumul credinței, al împlinirii voinței lui Dumnezeu.

Credincioșii comunității au putut astfel asculta și reflecta asupra acestor teme de o așa de mare însemnătate pentru viața oricărui creștin, pentru creșterea în credință atât la nivel personal cât și la nivelul întregii comunități. O mare importanță a avut-o și participarea în număr mare la sfintele sacramente, credincioșii având această posibilitate pe întreaga durată a misiunilor, care au devenit în acest mod și un privilegiat timp de pregătire pentru Sărbătoarea Învierii Domnului.

Solemnitatea Sfântul Iosif din ziua de marți, 19 martie 2013, a constituit pentru parohia noastră ultima zi a misiunilor populare, care s-au încheiat cu sfânta Liturghie solemnă de seara. La sfârșitul acestei sfinte Liturghii prezidate de părintele Pavel Bulai, OFMConv., alături de care au concelebrat mai mulți preoți din provincie și din împrejurimi, toți cei prezenți s-au rugat pentru obținerea indulgenței plenare și au primit binecuvântarea specială cu sfânta cruce.

Pr. diac. Cristian Aiojoaei, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-19 martie: Buruienești: Misiuni populare


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat