Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc și Benedict

"Suntem frați"

O îmbrățișare călduroasă a pecetluit întâlnirea de astăzi dintre Francisc și Benedict al XVI-lea, când primul a aterizat cu elicopterul la eliportul de la Vilele pontificale Castel Gandolfo, primit de al doilea. O imagine, preluată de CTV, care cu siguranță va face înconjurul lumii, împreună cu aceea a papei Bergoglio și a papei Ratzinger care, îngenuncheați împreună în aceeași bancă, se roagă în capela din Palatul Apostolic. Imagini unice ale unui moment care va rămâne istoric în viața Bisericii. De fapt, la zece zile de la alegerea sa, papa Francisc a mers astăzi la amiază la Castel Gandolfo pentru a-l întâlni în privat pe Benedict al XVI-lea și a se întreține cu el la prânz, pentru a se întoarce după aceea în Vatican. Un program simplu pentru un moment unic în schimb, precedat în aceste zile de multe manifestări de afect din partea noului Pontif față de predecesorul său.

Așteptarea credincioșilor. De dimineață devreme la Castel Gandolfo, piața Libertății, spre care dă Palatul Apostolic, a fost luată cu asalt de jurnaliști și de fotoreporteri, în speranța de a lua o imagine sau o frază, în speranța că Francisc se va arăta la balconul pontifical, speranță care după aceea a fost dezamăgită. Încet-încet piața s-a umplut și cu credincioși. Credincioși nu numai din Castel Gandolfo, ci veniți din toată Italia. Există unii care au plecat de acasă la 3 dimineața. Multe așteptări, mare emoție: unii sperau să-i vadă apărând împreună la balconul Palatului Apostolic pe Francisc și pe Benedict al XVI-lea; unii au adus toată familia pentru a participa, într-un anumit mod, la un eveniment istoric și unic; unii erau conștienți de puținele probabilități de a-l vedea pe papa, dar voiau să fie prezenți pentru a-i arăta afect lui Francisc. Erau chiar pelerini ortodocși care spun că sunt "îndrăgostiți" de papa Bergoglio. Oricum, credincioșii nu se opresc. Astăzi papa nu s-a arătat? Și, atunci, mâine vor fi în piața Sfântul Petru, pentru liturghia din Duminica Floriilor.

Călătoria. În timp ce la Castel Gandolfo creștea așteptarea, la ora 11.45 Sfântul Părinte părăsea Domus Sanctae Marthae pentru a merge la eliportul vatican. La 12.05 s-a ridicat elicopterul avându-l la bord pe Pontif. Când elicopterul a survolat de două ori piața orășelului (este prima dată când se întâmplă un astfel de fapt), mulțimea a explodat în aplauze. După un zbor de 20 de minute, Sfântul Părinte Francisc a aterizat apoi în eliportul de la Vilele pontificale, primit de Benedict al XVI-lea. Erau prezenți monseniorul Marcello Semeraro, episcop de Albano, și Saverio Petrillo, director al Vilelor pontificale. Sfântul Părinte Francisc și Benedict al XVI-lea au mers împreună cu mașina la Palatul apostolic pentru întâlnirea privată și pentru a lua prânzul. Tot timpul oamenii au aplaudat și au înălțat coruri, în speranța de a atrage astfel atenția lui Francisc și Benedict al XVI-lea și a-i face să se arate.

Relatarea părintelui Lombardi. Părintele Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă vaticane, la Castel Gandolfo a relatat jurnaliștilor cum s-a desfășurat întâlnirea, după aterizare elicopterului: "Sfântul Părinte Francisc a coborât: era însoțit de Substitut, mons. Becciu, de mons. Sapienza și de mons. Alfred Xuereb. Imediat ce papa a coborât, papa emerit s-a apropiat de el și a fost o îmbrățișare foarte frumoasă între cei doi. Apoi, după scurte saluturi adresate și celorlalte persoane prezente , episcopul de Albano și directorul Vilelor pontificale". După aceea, Francisc și Benedict al XVI-lea au urcat în mașină: "Papa Francisc - a subliniat părintele Lombardi - la dreapta, deci în locul clasic al papei, în timp ce papa emerit Benedict al XVI-lea a stat în stânga. În aceeași mașină era și mons. Georg Gänswein, care este Prefect al Casei Pontificale. Și astfel, mașina a mers apoi la lifturi și apoi cei doi protagoniști ai întâlnirii istorice au urcat în apartament și au mers imediat în capelă pentru un moment de rugăciune". Părintele Lombardi a continuat revelând că "acolo a fost foarte frumos pentru că papa emerit a oferit locul de onoare la genuflexor în fața altarului papei Francisc", însă acesta a refuzat preferând să se îngenuncheze împreună în aceeași bancă. Cât privește îmbrăcămintea, părintele Lombardi a precizat că efectiv "papa emerit poartă o simplă reverendă albă, fără brâu și fără mantia mică: sunt cele două amănunte care-l disting, în schimb, de îmbrăcămintea papei Francisc care are și mantia mică și brâul". După momentul scurt de rugăciune, "au mers în biblioteca privată unde, pe la 12.30, a început întâlnirea rezervată". Și aici, a amintit părintele Lombardi, a fost un alt moment frumos: "Papa Francisc a adus o frumoasă icoană a Sfintei Fecioare Maria în dar papei emerit, spunând că este vorba de Sfânta Fecioară Maria a Umilinței". Apoi a început colocviul care a durat circa 45 de minute. La prânz au participat "cei doi secretare, deci mons. Georg și mons. Xuereb". Papa emerit, a adăugat directorul Sălii de Presă, "are intenția de a-l însoți și la eliport pe papa Francisc, când va fi momentul să se întoarcă în Vatican".

Colocviul deja început. "Mai amintesc - a precizat părintele Lombardi - că aceasta nu este prima întâlnire: este prima întâlnire personală, însă papa Francisc deja și-a îndreptat de multe ori gândul spre papa emerit: fie deja din Loja Binecuvântărilor, cu ocazia primei apariții la Lojă, fie apoi cu două telefoane personale: chiar în seara alegerii și în ziua de sfântul Iosif pentru a-i adresa urări. Deci colocviul era deja pornit, chiar dacă întâlnirea personală, fizică, încă nu avusese loc. Amintim și că papa emerit manifestase deja reverența și ascultarea sa necondiționată față de succesorul său cu ocazia întâlnirii cu cardinalii, la 28 februarie, deci a avut desigur ocazia, în această întâlnire - care a fost un moment de comuniune foarte înaltă, foarte profundă - de a reînnoi acest act al său de reverență și de ascultare față de succesorul său, în timp ce în mod sigur papa Francisc a reînnoit recunoștința sa și a întregii Biserici față de slujirea desfășurată de papa Benedict al XVI-lea în decursul pontificatului său".

Imagini în istorie. Deci CTV a difuzat câteva imagini semnificative ale întâlnirii dintre Francisc și Benedict al XVI-lea. Prima este cea a elicopterului care aterizează. Papa Bergoglio coboară și se îndreaptă cu pas zvelt spre papa Ratzinger care sprijinit de un baston, la rândul său, îi merge în întâmpinare. Îmbrățișarea călduroasă, apoi fețele zâmbitoare în timp ce schimbă câteva cuvinte între ei, având mâinile în mâini, ochii în ochi. A doua îl prezintă pe Francisc, în față, și Benedict al XVI-lea, mai lent, sprijinit de baston, care se îndreaptă spre capela papală. Papa Ratzinger îi oferă succesorului său locul la genuflexorul de onoare, însă acesta din urmă, spunându-i "Nu, suntem frați", a voit ca ei să se îngenuncheze împreună în aceeași bancă pentru a se ruga. Nu este greu de imaginat că imaginea aceea a celor doi Papi, îmbrăcați în alb, Benedict al XVI-lea tot cu geaca alba deasupra reverendei, îngenuncheați, cu spinările îndoite, care se roagă, va intra în istorie. A treia imagine: Francisc îi dăruiește lui Benedict al XVI-lea o icoană a Sfintei Fecioare Maria a Umilinței. "A Umilinței, frumoasă", spune Ratzinger. Cu privire la umilință, "permiteți-mi să vă spun un lucru - afirmă Bergoglio -. M-am gândit imediat la dumneavoastră și am voit să v-o aduc în dar: ne-ați dat atâtea exemple de umilință în pontificatul dumneavoastră. Într-adevăr duioșia". "Să n-o uităm", a îndemnat Benedict al XVI-lea, care, emoționat, de mai multe ori a repetat "mulțumesc", strângând puternic mâinile lui Francisc. În sfârșit, este imaginea începutului colocviului din bibliotecă. După amiază, după masa de prânz și după o plimbare în grădini, cum îi place de obicei lui Benedict al XVI-lea, papa Francisc, însoțit de predecesorul său, a ajuns în mașină la eliportul de la Vilele pontificale Castel Gandolfo. Elicopterul a plecat la 14.42 pentru a se întoarce în Vatica.

De Gigliola Alfaro

(După agenția SIR, sâmbătă, 23 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat