Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizita Sfântului Părinte Francisc la papa emerit Benedict al XVI-lea la Castel Gandolfo

Sâmbătă, 23 martie 2013, la ora 11.45, Sfântul Părinte Francisc a părăsit Domus Sanctae Marthae și a mers la eliportul vatican de unde a plecat în vizită la papa emerit Benedict al XVI-lea la Castel Gandolfo.

După un zbor de circa 15 minute, Sfântul Părinte Francisc a aterizat în eliportul de la Vilele pontificale Castel Gandolfo, primit de papa emerit Benedict al XVI-lea. Erau prezenți ES Mons. Marcello Semeraro, episcop de Albano, și dr. Saverio Petrillo, director al Vilelor pontificale. Sfântul Părinte Francisc și Benedict al XVI-lea au mers împreună cu mașina la Palatul Apostolic. După un moment de rugăciune în capelă, la 12.30 a început în bibliotecă întâlnirea privată, care a durat 45 de minute. La prânzul care a urmat, au participat cei doi secretari, ES Mons. Georg Gänswein și Mons. Alfred Xuereb.

După-amiază, după prânz, papa Francisc a mers cu mașina - însoțit de papa emerit Benedict al XVI-lea - la eliportul de la Vilele pontificale Castel Gandolfo și la ora 14.42 a plecat cu elicopterul pentru a se întoarce în Vatican.

În continuare prezentăm un rezumat al vizitei, furnizat jurnaliștilor de directorul Sălii de Presă, părintele Federico Lombardi, S.I.:

Elicopterul a aterizat la Castel Gandolfo, la eliport, pe la 12.15 și mașina cu papa emerit s-a apropiat de locul aterizării elicopterului. Sfântul Părinte Francisc a coborât: era însoțit de Substitut, Mons. Becciu, de Mons. Sapienza și de Mons. Alfred Xuereb. Imediat ce papa a coborât, papa emerit s-a apropiat de el și a fost o îmbrățișare foarte frumoasă între cei doi. Apoi, după scurte saluturi adresate și celorlalte persoane prezente - episcopul de Albano și directorul Vilelor pontificale, Petrillo - au urcat în mașină: papa Francisc a urcat în dreapta, deci pe locul clasic al papei, în timp ce papa emerit Benedict al XVI-lea a stat în stânga. În aceeași mașină era și Mons. Georg Gänswein, care este Prefect al Casei Pontificale. Și astfel, mașina a mers apoi la lifturi și apoi cei doi protagoniști ai întâlnirii istorice au urcat în apartament și au mers imediat în capelă pentru un moment de rugăciune. În capelă, papa emerit a oferit locul de onoare papei Francisc, dar acesta a spus: "Suntem frați", și a voit ca să îngenuncheze împreună în aceeași bancă. După un scurt moment de rugăciune, au mers în biblioteca privată unde, pe la 12.30, a început întâlnirea rezervată. Este biblioteca în care în mod normal papa îi primește pe oaspeții importanți la Castel Gandolfo. Papa Francisc a adus o frumoasă icoană în dar papei emerit și apoi a început colocviul care s-a terminat la 13.15, deci a durat circa 45 de minute. De notat, cât privește îmbrăcămintea, care efectiv - așa cum am amintit anterior - papa emerit poartă o simplă reverendă albă, fără brâu și fără mantia mică: sunt cele două amănunte care-l disting, în schimb, de îmbrăcămintea papei Francisc care are și mantia mică și brâul. Pentru prânz este prevăzută prezența celor doi secretari, deci a Mons. Georg Gänswein și a Mons. Xuereb, deci aspectul total privat și rezervat de colocviu s-a încheiat cu colocviul din bibliotecă. Papa emerit are intenția să-l însoțească și la eliport pe papa Francisc, când va fi momentul de întoarcere. Mai amintesc că aceasta nu este prima întâlnire: este prima întâlnire personală, însă papa Francisc deja și-a îndreptat de multe ori gândul spre papa emerit: fie deja din Loja Binecuvântărilor, cu ocazia primei apariții la Lojă, fie apoi cu două telefoane personale: chiar în seara alegerii și în ziua de sfântul Iosif pentru a-i adresa urări. Deci colocviul era deja pornit, chiar dacă întâlnirea personală, fizică, încă nu avusese loc. Amintim și că papa emerit manifestase deja reverența și ascultarea sa necondiționată față de succesorul său cu ocazia întâlnirii cu cardinalii, la 28 februarie, deci a avut desigur ocazia, în această întâlnire - care a fost un moment de comuniune foarte înaltă, foarte profundă - de a reînnoi acest act al său de reverență și de ascultare față de succesorul său, în timp ce în mod sigur papa Francisc a reînnoit recunoștința sa și a întregii Biserici față de slujirea desfășurată de papa Benedict al XVI-lea în decursul pontificatului său.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat