Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A treia Congregație generală

"Mulțumesc" adresat papei emerit

"Recunoștința întregii Biserici" pentru "munca neobosită în via Domnului". Este "recunoștința" exprimată Papei emerit de Colegiul Cardinalilor, în telegrama citită de cardinalul decan Angelo Sodano în timpul celei de-a treia Congregații generale de astăzi. "Părinții cardinali reuniți în Vatican pentru Congregațiile lor generale în vederea apropiatului Conclav - textul mesajului, citit astăzi jurnaliștilor de părintele Federico Lombardi, directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun - Vă trimit în cor un salut evlavios cu exprimarea reînnoitei lor recunoștințe pentru întreaga Dumneavoastră slujire petrină luminoasă și pentru exemplul dat lor al unei generoase griji pastorale pentru binele Bisericii și al lumii". "Membrii Colegiului Cardinalilor - concluzia textului - se încred în sfârșit în rugăciunile Dumneavoastră pentru ei, precum și pentru toată Sfânta Biserică".

A treia Congregație generală. La a treia Congregație generală a cardinalilor, desfășurată astăzi dimineață de la ora 9.30 la ora 12.40, cu o pauză de circa jumătate de oră, erau prezenți 148 de cardinali, dintre care 110 electori. Așadar mai sunt cinci cardinali electori care lipsesc la apel. "N-a fost nici o decizie cu privire la începutul Conclavului", a afirmat părintele Lombardi, adăugând că "tema continuă să fie obiect al atenției cardinalilor", cărora astăzi monseniorul Giuseppe Sciacca, auditor al Camerei Apostolice, le-a citit integral și le-a prezentat nr. 37 al Constituției apostolice Universi Dominici Gregis, integrat cu modificările prezente în Motu proprio Normas nonnullas a lui Benedict al XVI-lea, care conferă cardinalilor facultatea de a anticipa data începerii Conclavului, față de cele 15 zile de la începutul lui Sede Vacante. "Congregația vrea să înțeleagă când este oportun să ia o decizie așa de importantă, fără a grăbi lucrurile", a spus purtătorul de cuvântul al Vaticanului răspunzând la întrebările jurnaliștilor și specificând că domnii cardinali nu vor să facă "lucrurile cu anticipație", ci dimpotrivă să-și ia "timp ulterior pentru a reflecta bine, pentru a aprofunda și nu pentru a grăbi".

Încă nici o dată cu privire la Conclav. "Las Colegiului Cardinalilor facultatea de a anticipa începutul Conclavului dacă se constată prezența tuturor cardinalilor electori, precum și facultatea de a amâna, dacă există motive grave, începerea alegerii alte câteva zile", se citește în Motu proprio a lui Benedict al XVI-lea, pe baza căreia oricum după maxim 20 de zile de la începutul lui Sede Vacante - așa cum stabilea și Universi Dominici Gregis - "toți cardinalii electori prezenți sunt ținuți să treacă la alegere". "Dacă există absenți care e bine să mai fie așteptați - a comentat purtătorul de cuvânt al Vaticanului - cardinalii pot decide să aștepte ca să sosească până la a 20-a zi. Dacă în schimb există certitudinea că sosesc cardinalii într-o zi determinată, vor putea să se reglementeze după cum cred". Cu alte cuvinte, conform părintelui Lombardi, "nu este necesar ca să fie prezenți toți cardinalii pentru a stabili data de începere a Conclavului, ci este necesar să existe un timp pentru ca toți să poată sosi". Astăzi și mâine după-amiază nu vor fi Congregații generale, a anunțat părintele Lombardi: "În Congregații sunt numai cardinalii, în Conclav sunt numai cardinalii electori, însă cardinalii pot să folosească timpul lor liber așa cum vor, pentru a aduna informații așa cum cred ei mai bine".

Mâine cardinalii în rugăciune la Sfântul Petru. Mâine după-amiază, la ora 17.00, în Bazilica Sfântul Petru la Altarul Catedrei, cardinalii se vor reuni pentru Adorație sau Vespere. Anunțând asta, purtătorul de cuvânt al Vaticanului a specificat că "momentul de rugăciune" va fi condus de cardinalul decan, Angelo Sodano. "Cardinalii invită toată Biserica să se roage și să trăiască în rugăciune acest timp de pregătire pentru o decizie așa de importantă cum este alegerea Papei", a comentat părintele Lombardi, care a anunțat că astăzi încep lucrările pregătirii Capelei Sixtine - de astăzi nu mai poate fi vizitată de către turiști - și "vor începe rapid" lucrările în vederea Conclavului. Părintele Lombardi a dat, la sfârșit, o actualizare despre prezența presei pentru alegerea noului Pontif. Ieri după-amiază, acreditările temporale sunt 4.432; permanente, între presă, foto și video, 600. Deci s-a depășit pragul de 5.000 de jurnaliști, care provin din 65 de națiuni și din 24 de limbi diferite. În afară de asta, au fost arătate imaginile Centrului de televiziune din Vatican cu cele trei urne care vor fi folosite de cardinali în votarea la Conclav.

33 de intervenții din toate continentele. La începutul briefingului, părintele Lombardi a revenit pe scurt asupra celei de-a doua Congregații generale de ieri, în timpul căreia a avut loc meditația părintelui Raniero Cantalamessa, predicator al Casei Pontificale. Ieri după-amiază au sosit câțiva cardinali, îndeosebi unii electori, care încă nu erau prezenți dimineața, și au făcut jurământul lor: cardinalul Raï, Patriarh maronit libanez, cardinalul Meisner, arhiepiscop de Köln, cardinalul Völki, arhiepiscop de Berlin, cardinalul Sarr, arhiepiscop de Dakar și cardinalul Duka, arhiepiscop de Praga. A treia Congregație a avut loc între orele 9.30-12.40, cu o pauză de circa jumătate de oră. Și de data aceasta, au fost câteva noi jurăminte, pentru alți cardinali, dintre care doi sunt electori: Ruoco Varela, arhiepiscop de Madrid și Zenon Grocholewski. Așadar, acum sunt prezenți la Roma 110 electori. Au fost unsprezece intervenții în a treia Congregație, a informat părintele Lombardi, despre teme cum ar fi "activitatea Sfântului Scaun și a diferitelor dicastere și raportul lor cu episcopatele, reînnoirea Bisericii în lumina Conciliului al II-lea din Vatican, situația Bisericii și exigențele noii evanghelizări în lume, în diferitele situații culturale. În total, ieri și astăzi, au fost 33 de intervenții "reprezentând toate cele 5 continente". Mâine, Congregație generală numai dimineața.

(După agenția SIR, marți, 5 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat