Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Biserica din Anglia

Sintonie reînnoită

S-a vorbit des despre o înțelegere deosebită între fostul Primat anglican Rowan Williams și Papa emerit Benedict al XVI-lea, amândoi studioși de faimă internațională. Este semnificativ că și noul Primat anglican Justin Welby a citat, în predica sa, în timpul ceremonie de întronare care s-a ținut ieri, cuvintele Papei Francisc. Welby a spus des că se inspiră din doctrina socială catolică, o atenție față de cei din urmă care-l apropie de Sfântul Părinte. Justin Welby, 57 de ani, fost manager petrolist, de formare evanghelică, a devenit episcop de Canterbury, conducător teologic al "Bisericii din Anglia", condusă de Regină, și Primat anglican pentru 77 de milioane de credincioși în toată lumea.

Welby l-a citat pe Sfântul Părinte. Arhiepiscopul de Canterbury a amintit omilia ținută la 19 martie de Papa Francisc, care i-a trimis un mesaj de felicitări în care spunea că speră să-l poată întâlni curând. "În umilință și simplitate, Papa Francisc ne-a cerut marți să fim păzitori unii ai altora, ai lumii naturale, ai săracilor și ai celor vulnerabili", a spus Primatul anglican.

Curajul creștinilor. Comentând textul din Evanghelia lui Matei în care Isus îl invită pe Petru să meargă pe apă, arhiepiscopul Welby a spus că "curajul este eliberat într-o societate care este sub autoritatea lui Dumnezeu așa încât putem deveni comunitatea pe deplin umană pe care cu toții o visăm. Să-l ascultăm astăzi pe Cristos care ne cheamă și ne spune: «Aveți curaj, nu vă fie frică».

Împotriva secularizării. Predica noului lider anglican a fost dedicată apărării creștinismului în societatea probabil cea mai secularizată din lume. Vorbind elitelor engleze - stăteau în fața lui Welby principele Charles cu soția Camilla, primul ministru David Cameron, împreună cu alți 2000 de oaspeți - a amintit cuceririle cele mai importante ale Regatului Unit, de la abolirea sclaviei, la drepturile muncitorilor, la serviciul sanitar național, "au fost construite prin intermediul curajului pe care Cristos a reușit să-l elibereze".

Provocările prezentului. Luând poziție, în acea ciocnire care constată marginalizarea valorilor creștine din agenda drepturilor umane, Primatul anglican a amintit, în predica sa, că "timp de peste o mie de ani această țară a căutat, într-un mod sau în altul, să recunoască faptul că Isus este Fiul lui Dumnezeu, în orânduirea societății sale, în legile sale, în simțul său de comunitate. Provocările prezentului - ambient și economie, dezvoltare umană și sărăcie globală - pot să fie înfruntate numai cu un curaj extraordinar", a spus Welby.

O societate sănătoasă ascultă de Dumnezeu. Referitor la personajul biblic Rut, noul lider al comuniunii anglicane - care unind glasul său cu acela al Primatului catolic Vincent Nichols a condamnat de mai multe ori intenția lui David Cameron de a legaliza căsătoriile gay și a criticat recent tăierile de subvenții pentru cei mai săraci - a spus că "societatea în care Rut a mers ca să trăiască era sănătoasă pentru că era întemeiată pe ascultarea față de Dumnezeu, atât în public cât și în privat".

Responsabilități publice și private. "Astăzi putem avea pe bună dreptate opinii diferite cu privire la nivelele de responsabilități publice și private într-o societate sănătoasă", a mai spus arhiepiscopul Welby, "dar dacă tăiem rădăcinile noastre în Cristos, abandonăm stabilitatea care ne permite să luăm decizii bune. Nu poate să fie dreptate, siguranță, iubire sau speranță în societatea noastră dacă nu este înrădăcinată în Cristos".

Întronat de o femeie. Pentru prima dată în istoria Bisericii din Anglia, arhiepiscopul a fost instalat pe tronul său diecezan de o femeie, arhidiaconul de Canterbury Sheila Watson. Un semn al determinării acestei Biserici și a noului său lider de a permite, în următorul sinod general din iulie, femeile episcop. Însuși Welby a explicat, în interviurile date în zilele trecute, că Biserica a pregătit o procedură care va permite fie de a avea femei cu mitră, fie de a face spațiu celui care nu este de acord.

Papa reprezentat de cardinalul Koch. La ceremonie, Papa Francisc, care a scris în mesajul său de felicitare adresat lui Welby că vrea să continue "raporturile calde și fraterne ale predecesorilor noștri", era reprezentat de cardinalul Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștine. În afară de delegația Sfântului Scaun, erau prezenți la Canterbury Primatul catolic Vincent Nichols, cardinalul Cormac Murphy-O'Connor și nunțiul apostolic în Marea Britanie, arhiepiscopul Antonio Mennini.

(După agenția SIR, vineri, 22 martie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat