Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Pantofii negri ai papei

Nimic nu vorbește mai mult despre personalitatea cuiva decât încălțămintea.

După ce Sfântul Părinte a refuzat să primească salutul cardinalilor stând pe tronul apostolic și a coborât în mijlocul lor, după ce a apărut la balconul papal într-o simpla reverendă albă, fără mozzetta tradițională, după ce și-a păstrat aceeași cruce de fier din timpul când era arhiepiscop de Buenos Aires refuzând crucea pectorală de aur, iar în loc de inelul pescarului din aur masiv a cerut unul de argint placat cu aur, după ce a redus la minimum decorațiunile florale din ziua intronizării, iată că papa Francisc și-a păstrat și propriii pantofi negri, în loc de încălțămintea tradițională, roșie, a papilor. Ioan Paul al II-lea renunțase la adidașii pe care-i mai purta în timpul preoției, în favoarea unor pantofi papali nu roșii, ci maro. Benedict al XVI-lea revenise la tradiția pantofilor roșii, dar papa Francisc, cu modestia de acum legendară, a considerat potrivit să-și lustruiască doar... pantofii săi negri. Și care nu sunt deloc noi, ci poartă urmele vizibile ale drumurilor prin cartierele marginașe din Buenos Aires.

În psihologie, "a te pune în încălțămintea cuiva " sau a purta aceeași încălțăminte înseamnă a intra în starea de compasiune cu persoana respectivă până la identificare cu viața sa, ca s-o poți înțelege și ajuta. E ceea ce a făcut Van Gogh care, găsind în piața de vechituri o pereche de ghete uzate, le-a cumpărat, le-a purtat și le-a pictat tocmai fiindcă uneau munca sa cu munca grea a lucrătorului căruia-i aparținuseră.

Iar papa Francisc, în pantofii săi negri, a coborât în mijlocul oamenilor care-l îmbrățișau și pe care-i îmbrățișa, a sărutat copiii, a binecuvântat mulțimea și în spirit franciscan, chiar și câinele reporterului Alessandro Forlani (un câine-ghid, fiindcă reporterul e orb). În pantofii săi negri și mult purtați, papa Francisc este între cei mulți, unul dintre cei mulți.

În Joia Sfântă, va spăla și va săruta picioarele deținuților din închisoarea pentru minori de la Casal del Marmo, așa cum făcuse în 2001, intrând într-un spital pentru bolnavii de SIDA, sau în 2008, într-un centru de reabilitare pentru toxicomani. Papa Francisc îl regăsește pe Isus în "leprozeriile" prezentului fiindcă îl regăsește dintotdeauna pe Isus în sine însuși.

Și toate acestea, fiindcă, atunci când avea 17 ani, Cristos l-a privit cu ochii plini de iubire și, văzându-l, l-a chemat.

Iar Jorge Mario Bergoglio a pornit pe cale, urmând chemarea. Acea chemare care unește pământul cu cerul, pentru fiecare dintre noi. Încălțămintea vorbește despre pământ, despre truda, despre lupta, mâhnirile și împlinirile unei vieți. Dar mai ales, despre Duhul Sfânt care deschide calea și conduce pe cale. Și dacă atunci când a ieșit fumul alb, anunțând alegerea papei, a apărut din înălțimi un... pescăruș, înseamnă că înaintează tot mai departe, în larg, corabia Bisericii noastre.

Tocmai fiindcă pe pământ, pantofii trudiți merg mai departe pe cale.

Pantofii negri și nu tocmai noi ai papei Francisc.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat