Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

An jubiliar dedicat fericitului Frederic Ozanam

Anul 2013 reprezintă un an jubiliar pentru Conferințele "Sfântul Vincențiu de Paul" din întreaga lume. La 23 aprilie 1813, la Milano, se naște fericitul Frederic Ozanam, inițiatorul mișcării laice vincențiene din Franța secolului XIX. Aș dori să-l prezint pe fericitul Frederic Ozanam din punctul de vedere al unui vincențian din zilele noastre, în fiecare zi, de 23, timp de patru luni.

Am început la 23 ianuarie 2013 cu Frederic Ozanam - omul, am continuat cu Frederic Ozanam - Trăirea în credință.

Acum vă prezint...

Frederic Ozanam - Gânduri politice și sociale

Dorința arzătoare a lui Ozanam a fost să slujească Biserica și pentru aceasta s-a implicat în mai multe domenii: educație, politică, cultură, caritate etc.

Sfântul Paul, în scrisoarea către Romani, ne amintește de pericolul de a accepta lucrurile așa cum sunt: "Nu vă conformați lumii acesteia, ci schimbați-vă prin reînnoirea minții ca să înțelegeți care este voința lui Dumnezeu, ce este bun, ce este plăcut, ce este desăvârșit" (Rom 12,2).

Figura lui Ozanam a devenit emblematică prin ascensiunea sa în rândul studenților catolici din Paris începând cu 1832 și până în 1836. Participarea împreună cu colegii săi la conferințe și seminarii filozofice pe anumite teme a dus la legarea de prietenii și la cunoașterea problemelor din societatea franceză. Dezbaterile obișnuite s-au transformat în discuții filozofice, istorice și teologice despre credință și binefacerile creștinismului pentru societate; dându-și seama că sintagma "credința fără fapte e moartă" este adevărată, tinerii studenți au început să viziteze și să ajute săracii din oraș. Pentru a sluji în spirit evanghelic, tinerii au cerut ajutorul unei Fiice a Carității, sora Rosalie Rendu, discipolă a sfântului Vincențiu de Paul, prin care a intervenit în activitatea lor spiritul vincențian. Frederic, împreună cu prietenii săi, se lasă formați de aceasta soră care îi inițiază în slujirea săracilor și le dă exemple de trăire a carismei vincențiene. Astfel, pentru membrii Conferințelor, primul angajament în favoarea săracilor a fost crearea unei legături de prietenie cu aceștia prin vizite regulate, nu doar cu ocazia marilor sărbători creștine. Tinerii, îndrumați de sora Rosalie, au trăit evanghelia prin fapte: vizitarea familiile sărace, cumpărarea de lemne și alimente pentru familii nevoiașe cu banii din bursă, organizarea de lecții cu militarii din garnizoane, vizitarea spitalelor, unde aduc alinare persoanelor bolnave. Astfel ia naștere pe 23 aprilie 1833 în jurul lui Emmanuel Baily prima "Conferință de Caritate ", ce mai târziu va lua numele de Conferința "Sfântul Vincențiu de Paul". Catolic convins și practicant, Frederic a dorit "să înconjoare lumea cu o rețea de caritate" și nu a ezitat niciodată să-și mărturisească credința, rămânând umil în practicarea operelor de caritate: "Să recunoaștem împreună cu sfântul Vincențiu de Paul că «acești săraci sunt domnii și stăpânii noștri» și că noi nu merităm să-i slujim".

În 1848 el participă la editarea ziarului "Noua Eră", încercând "introducerea spiritului creștinismului în instituțiile republicane". Pentru că Frederic era un bun orator și discursurile lui erau urmărite de foarte multe persoane, prietenii lui l-au încurajat să intre în politică. Astfel, în același an, se înscrie pe lista de candidați pentru alegerile legislative. Programul cu care s-a prezentat la alegeri arată legătura între credință, libertate și drepturi sociale, reprezentând, de fapt, o trăire a credinței și o trăire a evangheliei în societate. În discursurile sale, Frederic promovează democrația, descentralizarea economică, drepturile muncitorului și apără drepturile naturale ale omului. Pentru că orice muncă trebuie plătită, a propus Legea salariului minim. Toate aceste propuneri erau noutăți pentru timpurile respective.

"Trebuie să restabilim armonia din casa nevoiașului, trebuie să supraveghem educația sau plasamentul copiilor, avem de alinat multe suferințe, și mai ales de distrus multe vicii".

Ozanam, chiar dacă a fost sprijinit de membrii conferințelor, nu a fost ales. În timp ce politicienii căutau măsuri pentru ameliorarea suferințelor cauzate de sărăcie, Frederic le cerea să înțeleagă cauzele mizeriei umane, îi obliga să ia în considerare nu doar condițiile materiale și le atrăgea atenția că lipsa unei viziuni spirituale în politică cauzează mult rău.

Gândurile sale sociale erau bazate pe credință și libertate, spunând că libertatea nu este completă fără caritate: "Trebuie să iubim mult omul ca să-i respectăm drepturile". Condiția muncitorului a fost o prioritate pentru Federic, fiind convins că Biserica trebuie să se ocupe de soarta muncitorilor datorită tradiției primite: "Acela care avea să reînnoiască lumea și-a ascuns divinitatea timp de treizeci de ani în atelierul unui tâmplar". Fericitul Frederic amintea că membrii ordinelor călugărești s-au angajat fără teama la munca manuală. Deci muncitorii trebuie să fie convinși de demnitatea personală a muncii lor.

Gândirea sa a influențat puternic capitalismul social. O regăsim în mesajul "Rerum novarum" al Papei Leon al III-lea (1891): "Bunul mers al societății constă în două virtuți: dreptatea și caritatea. Dreptatea însă presupune multă dragoste, căci trebuie să iubim foarte mult un om pentru a-i respecta drepturile ce limitează drepturile noastre și libertatea lui ce împiedică libertatea noastră. Dreptatea are niște limite însă caritatea un cunoaște limite" (CIV)

Cu ocazia beatificării, Papa Ioan Paul al II-lea a declarat, printre altele că Frederic Ozanam "a crezut în iubire, în iubirea pe care Dumnezeu o are pentru fiecare om".

Tema următoare: Frederic Ozanam - Trăirea suferinței

NOTĂ: Realizarea acestor articole a fost posibilă cu ajutorul materialelor trimise de sora Magdalena, fiică a carității.

Ana Doboș

* * *

An jubiliar dedicat fericitului Frederic Ozanam. Frederic Ozanam - Trăirea în credință

An jubiliar dedicat fericitului Frederic Ozanam. Frederic Ozanam - omul


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat