Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pildești: O zi de reculegere pentru grupul de familii, la al 15-lea aniversar

Duminică, 17 martie 2013, grupul de familii din Pildești a organizat o zi de reculegere, ca pregătire pentru sărbătoarea Învierii, dar și aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru cei 15 ani de activitate a acestui grup.

Pentru a intra în atmosferă, am început ziua cu rugăciunea de laude.

Tema predominantă a zilei a fost "Iertarea".

A urmat prima meditație cu tema De la căutarea scopului vieții, la regăsirea iubirii părintești, meditație prezentată de părintele Claudiu Eva, SVD.

Părintele ne-a propus pentru această meditație, Parabola tatălui milostiv și a fiului risipitor. O provocare pentru omul secolului 21. Pe de o parte ne provoacă la a reflecta mai profund care este situația persoanei în fața bunurilor, a administrării propriei vieți, în relația ei cu ceilalți din jur. Cu alte cuvinte, până unde îmi este permis să acționez cu libertatea mea? Ce doresc să fac cu viața mea? Părintele a făcut o interpretare frumoasă a textului, a fiecărui personaj în parte, căutând să ne ajute să aprofundăm cât mai bine textul și să desprindem mesajul.

Dar una dintre ideile pe care părintele a spus-o spre finalul meditației ne-a atras atenția și a fost și motivul unor discuții între noi după aceea.

Sunt două feluri de a risipi. Există risipa celui care, întocmai fratelui cel mic, cheltuiește fără să fi strâns (căci tot ceea ce avea fiul cel mic era un dar). Dar există și risipa celui care, întocmai fratelui cel mare, strânge fără să poată aduna. Fratele fiului risipitor așa face. El strânge ascultare după ascultare și faptă bună după faptă bună, iar în ultimul ceas, când nu poate înțelege și nu poate ierta dragostea tatălui pentru cel ce a risipit, pierde el însuși tot ce a adunat... La ce bun atâta supunere si atâta cumințenie, dacă n-a putut intra în inima sa și nițică dragoste? (Constantin Noica)

În concluzie, părintele ne-a spus că această parabolă reflectă și dimensiunea reconciliatoare a părinților. Ei trebuie să caute întotdeauna pacea și liniștea dintre frați și cu ceilalți membri ai familiei, o provocare foarte mare de cele mai multe ori.

După această meditație am avut posibilitatea de a experimenta iubirea plină de milostivire a lui Dumnezeu prin sacramentul Reconcilierii, meditație personală sau colocvii, urmând ca apoi să luăm parte la banchetul euharistic.

Omilia părintelui Gheorghiță Iordache a pătruns până la ce le mai sensibile corzi ale sufletului nostru și din esența ei am înțeles că noi, oamenii, avem deseori tendința de a ridica repede "piatra" asemenea farizeilor, judecând doar după principiile noastre. Dar Isus ne dă o lecție care dezarmează pe toată lumea; el nu condamnă, nu critică ... el iartă.

După masa de prânz ne-am adunat în sala de conferințe a Liceului "La Salle" unde am avut ocazia de a vedea un material retrospectiv cu activitățile mai interesante ale grupului, pe care le-am avut de-a lungul acestor 15 ani. Tot cu această ocazie s-a citit un interviu emoționant făcut fratelui Antxon Andueza, cel care a însoțit grupul nostru timp de 10 ani.

La acest moment ni s-au alăturat preoții din parohie, frații La Salle, care s-au bucurat împreună cu noi de acest moment și ne-au asigurat de sprijinul lor la activitățile noastre.

A urmat a doua meditație cu tema "Ce înseamnă a ierta și a uita?", meditație prezentată pe pr. Cornel Berea, SVD.

Din nefericire, mulți dintre noi au o dificultate în a-i ierta pe alții, spunea părintele, din cauză că fac o confuzie între ce este și ce nu este iertarea. Astfel că de-a lungul meditației părintele ne-a prezentat diferite texte biblice de unde am putut vedea clar care este mesajul pe care Isus Cristos vrea să ni-l transmită cu privire la iertarea aproapelui.

Când ajungem să fim foarte răniți, adesea rostim cuvinte ca "Nu-l voi ierta niciodată" sau "Nu voi uita niciodată ce mi-a făcut". Ce s-ar întâmpla dacă Dumnezeu ne-ar trata în același fel în care îi tratăm si noi pe alții?

Poate că de multe ori am fost, răniți, trădați, înșelați și nu înțelegem de ce oamenii aleg să ne rănească. Domnul ne îndeamnă să luăm hotărârea de ai ierta pe cei care ne-au ofensat. Pentru că, atâta vreme cât vom continua să purtăm în suflet amărăciunea și resentimentul, nu vom fi liberi niciodată.

Iertarea nu înseamnă a scuza comportamentul greșit al altora,

Iertarea nu izvorăște niciodată din slăbiciune,

Iertarea nu este o simplă uitare,

Iertarea nu este o experiență emoțională trecătoare....

Dacă înțelegeți și dacă ați primit iertarea lui Dumnezeu, vă este cu putință să iertați!

Sunt doar câteva idei spicuite din meditația foarte interesantă pe care ne-a împărtășit-o pr. Cornel Berea.

A urmat punerea în comun, atunci când am avut posibilitatea de a reveni la anumite aspecte ale meditațiilor care ni s-au părut mai interesante. Am încheiat ziua meditând misterul pătimirii și morții lui Isus, Calea Sfintei Cruci.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că timp de 15 ani ne-a ajutat să organizăm aceste momente frumoase de reculegere și mulțumim pe această cale tuturor colaboratorilor noștri care ne-au sprijinit de la existența acestui grup și până astăzi.

Interviul cu Fratele Antxon sau alte informații despre noi le puteți găsi pe adresa http://lasalle.es/pildestifamilii/

Gabriela Mărtișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 martie: Pildești: O zi de reculegere pentru grupul de familii, la al 15-lea aniversar


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat