Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Duminica Floriilor 2013

"Binecuvântat să fie regele, care vine în numele Domnului!" (Lc 19,38)

Cu această duminică, numită a Floriilor, am intrat în Săptămâna Mare și Sfântă; mare și sfântă nu pentru că ar avea mai multe zile, iar zilele ar fi mai luminoase; dar pentru că evenimentele pe care le celebrăm în această săptămână, sunt într-adevăr mari și sfinte.

Chiar de la prima privire peste ceremonialul acestei duminici, vedem un amestec de bucurie cu durere. Bucuria intrării lui Isus în Ierusalim, trebuie văzută ca o anticipare a intrării sale în cer împreună cu cei credincioși, de la sfârșit. Iar tristețea Patimii Mântuitorului, trebuie văzută ca o urmare tristă a păcatului și ca singura cale de urmat pentru a intra în cer.

Este interesant de observat că, în relatarea Cinei de Taină, care era o cină de Paști, lipsește menționarea mielului. Lipsește menționarea mielului de Paști, pentru că Isus însuși este Mielul de Paști, asupra căruia vor cădea toate păcatele lumii, și ale cărui trup și sânge le va spăla și ridica (cf. 1In 1,7; In 1,29). Paștele a fost timpul ales de Dumnezeu, nu de oameni, căci acest timp a fost cel mai potrivit, ca Mielul lui Dumnezeu să moară pentru păcatele lumii.

Într-un mic sat o echipă de muncitori lucrau la reconstrucția unei biserici. Ridicaseră schele înalte pentru a putea reface întreg peretele. Întrucât în curtea bisericii era iarbă multă, un păstor adusese oile să pască. Ele pășteau libere și nu păreau deranjate de muncitorii care lucrau pe schele. La un moment dat, din neatenție, un muncitor se dezechilibră, pierdu controlul și se prăbuși în gol de la opt metri. Căzătura a fost rapidă, iar impactul cu solul foarte puternic. Din fericire pentru el, a căzut exact pe un miel care păștea sub schelă. Mielul fu zdrobit sub lovitură, dar omul scăpă nevătămat.

Din fericire și noi, oamenii păcătoși, am căzut pe un miel, pe Mielul trimis nouă de Dumnezeu, pentru a fi "zdrobit sub fărădelegile noastre" (Is 53,4-9, pentru a fi înjunghiat" ( Ap 5, 6), și pentru ca "după ce își va da viața ca jertfă pentru păcat, să ridice o sămânță de urmași" (Is 53,10). Iar noi, creștinii, suntem acea sămânță de urmași ridicată dintre cei păcătoși.

Există o frumoasă cântare pentru Patimile Domnului, numită: "De ce, Isuse?" De ce, Isuse, atâtea lacrimi? Pentru că iubirea plânge pentru voi! De ce, Isuse, atâtea bice? Pentru ca voi să nu mai fiți loviți! De ce, Isuse, așa coroană? Pentru că am spus adevărul curat! De ce, Isuse, așa o cruce? Pentru ca voi să trăiți!

Prin intrarea sa în Ierusalim, Isus, nu face altceva decât să-și descopere identitatea și misiunea sa de "Mesia", împlinind profețiile referitoare la el. Astfel: venind dinspre Muntele Măslinilor, a venit dinspre locul de unde era așteptat Mesia (cf. Zah 14,4); venind călare pe măgăruș, a venit asemenea regilor trimiși de Dumnezeu (cf. Zah 9,9) și a arătat că este promisul Rege eliberator (cf. Ex 4,20); venind în mijlocul ovațiilor de: "Osana, Fiul lui David", a arătat că el cel ce a fost trimis de Dumnezeu ca să-i salveze (cf. Ps 118,25); acceptând fluturarea de lauri, el a arătat că împărăția lui nu este din lumea aceasta (cf. In 18,36), că a venit să domnească în inimi, dar mai ales a arătat că va muri și va învia, spre fericirea veșnică a oamenilor (cf. In 15,13).

Într-un oraș italian a murit un cunoscut expert de artă. A lăsat o avere care cuprindea desene de Paul Gavarni (1804-1866), desenator și ilustrator francez. Aceste desene tocmai erau pe punctul de a fi vândute la licitație. Tocmai atunci intră un străin în sala de licitație și ceru să i se arate desenele. Văzându-le, acesta exclamă: "Sunt falsuri!" "Cum puteți afirma așa ceva? E revoltător?", strigă agentul de vânzări. "Pentru că eu însumi sunt Paul Gavarni". Mulțimea furioasă a început să strige: "Aruncați-l afară! Șarlatanul, înșelătorul!" Nici unul dintre participanții la licitație nu s-a gândit să-l verifice pe străin. Fiecare s-a complăcut în minciună, în înșelătorie, și de aceea au avut parte de ea.

Această întâmplare ne duce iar cu gândul la Domnul Isus Cristos, care a venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit (cf. In 1,11), pentru că nici unul dintre ei nu l-a cunoscut (cf. In 1,26; 1Cor 2,8).

Și pe timpul lui Isus erau oameni mincinoși și interesați de a spune lucruri neadevărate despre Isus și misiunea lui. Iar poporul s-a complăcut în minciunile lor, fără să mai cerceteze adevărul. Mai mult decât atât, oamenii înșelați de liderii lor interesați și purtați de cel rău, au rostit și niște nelegiuiri: "Nu vrem ca omul acesta să împărățească peste noi" (Lc 19,14); "Sângele lui asupra noastră și asupra copiilor noștri!" (Mt 27,25).

Când a venit în lume, Irod a voit să-l ucidă pe Isus, din teamă că îi va lua locul (cf. Mt 2,13); în timpul misiunii sale, mai marii preoți au voit să-l ucidă pe Isus, din teamă că Isus le va lua adepții (cf. In 7,32); iar acum în preajma Paștelui l-au condamnat la moarte din teamă că va ajunge rege care să facă pact cu romanii și să distrugă templul și datinile lor (cf. In 11,47-48). Dar Isus le-a alungat această suspiciune și teamă atunci când a fugit s-a ascuns atunci ca oamenii să nu-l facă rege (cf. In 6,15); și mai ales atunci când a spus răspicat: "Împărăția mea nu este din lumea aceasta. Dacă ar fi împărăția mea din lumea aceasta, slujitorii mei s-ar fi luptat ca să nu fiu dat în mâinile iudeilor; dar împărăția mea nu este de aici" (In 18,36).

Din lecturile proclamate la sfânta Liturghie de Florii, putem distinge ușor două categorii de oameni adunați în jurul lui Isus: unii erau dintre cei care erau de partea lui și a lucrării sale mântuitoare; iar alții care erau împotriva lui și a lucrării sale mântuitoare.

Astfel că vedem: oameni care se adună pentru a-l primi și oameni care se adună pentru a-l respinge; oameni care doresc mântuirea venită de la el și oameni care doresc sângele lui asupra lor; oameni care îi oferă un măgăruș și oameni care îi oferă o cruce grea; oameni care strigă: "Osana" și oameni care strigă: "Răstignește-l!"; oameni care îl primesc cu flori și oameni care îi împletesc o coroană de spini; oameni care îi flutură ramuri de măslin și oameni care îl lovesc cu nuiele de măslin; oameni care își aștern hainele lor înaintea lui și oameni care își împart hainele lui; oameni care l-au urmat de departe și oameni care l-au părăsit pentru un bandit; oameni care și-ar fi dat viața pentru el și oameni care i-au luat viața.

Dar tot din lecturile de la sfânta Liturghie de Florii putem vedea și două destine ale oamenilor, în funcție de poziționarea lor față de Cristos și de mântuirea adusă de Cristos. Vedem deci un "astăzi vei fi cu mine în rai" (Lc 23,42-43); dar vedem și un "Vai de omul acela, mai bine ar fi fost pentru el, dacă nu s-ar fi născut" (Mt 26,24).

Pictorul olandez Hans Memling (1430-1494) este autorul multor tablouri cu tematică religioasă. Într-unul din tablourile sale redă răstignirea Mântuitorului. În tablou se văd crucile și multă lume împrejur. Dar în fața lui Isus răstignit se vede un loc gol. Ochiul privitorului atent cad exact pe acel loc gol. Pictorul prin lăsarea acelui loc gol din fața lui Isus răstignit, a voit să le spună tuturor admiratorilor tabloului său că fiecare dintre ei trebuie să ocupe acel loc gol, dacă voiesc să fie împăcați cu Dumnezeu, prin jertfa lui Cristos. Și iată cum putem ocupa acest loc gol...

O frumoasă istorioară creștină ne spune că, într-o zi, Dumnezeu, i-a chemat pe îngeri și le-a spus să privească spre pământ și să-i spună care este, după părerea lor, cel mai plăcut om pentru el. Atunci unii îngeri i-au arătat un misionar care trudea din greu ducând evanghelia celor care nu o cunoșteau. "Îmi place acest misionar și va primi mare răsplată pentru lucrarea lui, dar nu el îmi este cel mai plăcut". Atunci îngerii i-au arătat un pustnic pios care se nevoia să-și desăvârșească viața. "Îmi place acest pustnic și îl voi primi în cer, dar nici el nu este cel mai plăcut ochilor mei". Atunci îngerii i-au arătat tot felul de bărbați, femei și copii cu trai lăudabil printre frații lor. "Îmi plac toți acești oameni și nu vor rămâne fără răsplata veșnică, dar nici ei nu sunt cei mai plăcuți ochilor mei". Atunci i-au arătat o temniță întunecoasă, unde un preot asculta spovada căită și hotărâtă a unui om condamnat la moarte pentru fărădelegi. Atunci Dumnezeu a spus: "Acum ați găsit pe cel mai plăcut om ochilor mei!"

Preotul german Eutropius predica în China. Și cum nu știa bine limba chineză, un om i-a spus: "Părinte, din predica dumneavoastră n-am înțeles decât atât: "Să fiți sfinți și să nu mai păcătuiți"! Atunci misionarul i-a replicat: "Dacă ai înțeles asta, ai înțes totul. Fă asta și îți este de ajuns"!

Și nouă astăzi, de Florii, Biserica ne spune la fel: "Ocupați locul gol de lângă crucea lui Isus! Fiți sfinți și să nu mai păcătuiți"! Iar dacă am înțeles acestea, am înțeles totul și ne este de ajuns.

De Florii, Biserica celebrează și a XXVIII-a Zi Mondială a Tineretului, care anul acesta are ca temă: "Mergeți și faceți ucenici din toate națiunile" (cf. Mt 28,19). Este o chemare urgentă pentru orice tânăr credincios și pentru orice creștin, pentru că însuși numele de creștin înseamnă apostol. De aceea, sfântul Paul spune: "Vai mie dacă nu vestesc Evanghelia!" (1Cor 9,16). Papa ne dă un exemplu în acest sens pe fericitul José de Anchieta (1534-1597), tânăr iezuit spaniol, plecat în misiune în Brazilia când avea mai puțin de douăzeci de ani și devenit un mare apostol al Lumii Noi.

Noi să mergem în misiune și devenim apostoli măcar pentru frații noștri de lângă noi, care rătăcesc departe Isus, cel care a pătimit, a murit și a înviat pentru mântuirea lumii întregi.

"Nu spune: «Sunt tânăr». Tu vei merge la toți cei la care te voi trimite" (Ier 1,6-7). Răspunsul lui Isaia: "Iată-mă, trimite-mă pe mine!" (Is 6,8), trebuie să fie răspunsul fiecăruia dintre noi, în fața iubirii lui Isus față de noi arătată la cruce.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 44.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat