Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Instituire de lectori și acoliți

În cadrul sfintei Liturghii celebrate în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, la 19 martie 2013, cu ocazia hramului, 20 de studenți ai anului IV și 17 studenți din anul V au fost instituiți lectori, respectiv acoliți. Celebrarea solemnă a fost prezidată de PS Aurel Percă, avându-i alături la altar pe pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului, pr. Eduard Soare, vicerector în cadrul Institutului, precum și pe ceilalți preoți profesori și preoți de la parohiile din Iași și alți preoți invitați.

Cu multă bucurie, dar și cu multe emoții, cei 37 de studenți au pășit în procesiune spre altar urmați de preoții prezenți și de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Cei care urmau să fie instituiți lectori și acoliți s-au îndreptat către locurile rezervate lor în apropierea altarului, îmbrăcați în reverendă și cotă. La celebrarea au fost prezenți părinții, rudele și prietenii celor care au primit noile slujiri.

După proclamarea lecturilor biblice propuse pentru proclamare în sărbătoarea Sfântului Iosif, patronul Bisericii Universale, dar și al Seminarului Diecezan din Iași și din Bacău, candidații au fost strigați pe nume de către pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului, acești răspunzând cu fermitate și claritate "prezent", arătându-și astfel disponibilitatea liberă și hotărâtă pentru a primi noile slujiri.

În cadrul cuvântului de învățătură rost de PS Aurel Percă, excelența sa le-a amintit celor prezenți faptul că Evangheliile îl definesc pe Iosif ca fiind un om drept, cu o viață interioară foarte bogată, punându-și libertatea și viața la dispoziția planului divin. Așa cum îl prezintă lectura Evaghelică de azi, sfântul Iosif iese în evidență prin fidelitatea sa față de familia ce i-a fost încredințată în grijă. Iosif a fost un instrument docil în mână la Dumnezeu. Este important pentru noi, a amintit Presfințitul, ca astăzi să redescoperim și să contemplăm figura acestui om sfânt. Lecturile biblice propuse pentru această zi ne vin în ajutor scoțând în evidență modul în care sfântul Iosif a fost introdus în planul mântuitor al lui Dumnezeu.

"Patriarhul măreț" devine împreună cu Maria părtaș la plan veșnic al Tatălui: misterul lui Cristos care intră în istoria omului. Credința lui Iosif este asemănată de către apostolul Paul, în lectura a doua proclamată în această zi, cu credința lui Abraham, care a lăsat toate, a părăsit tot ce ținea de siguranță, abandonându-se total voinței lui Dumnezeu. În acest sens, Edith Stein, sfânta Tereza Benedicta a Crucii, contemplând credința sfântului Iosif, spunea: "Cine se abandonează în mâinile lui Dumnezeu poate fi sigur că va fi păzit, ajutat, ridicat..."

În încheiere, Preasfințitul le-a amintit tuturor că sfântul Iosif este mereu un exemplu viu de urmat și de imitat: asemenea lui Iosif, suntem chemați să promovăm sfințenia și gustul pentru sfințenia comună. Adresându-se studenților care urmau să primească slujirea lectoratului și a acolitatului, PS Aurel Percă i-a îndemnat pe aceștia ca sfântul Iosif să le fie un exemplu și model de ascultare și speranță, amintindu-le că pe drumul formării lor nu sunt singuri, ci că alături de ei sunt preoții și episcopii, colegii și familiile lor.

Imediat după predică a urmat momentul central al ritualului instituirii lectorilor și acoliților. După ce aceștia au îngenuncheat, episcopul și-a impus mâinilor asupra lor și l-a implorat pe Duhul Sfânt, care să le dea puterea exercitării acestor ministere. Apoi, rând pe rând, fiecare a venit și a îngenuncheat în fața episcopului, care a înmânat lectorilor Evangheliarul, iar acoliților potirul și patena, fiecare răspunzând "Amin" rugăciunii rostite de PS Aurel Percă.

Celebrarea sfintei Liturghii a continuat apoi cu mărturisirea solemnă a credinței, cu rostirea Rugăciunii credincioșilor, cu prezentarea darurilor aduse în procesiune la altar de către studenții seminariști și cu liturgia euharistică.

La finalul celebrării, PS Aurel Percă a transmis și din partea PS Petru Gherghel, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, a PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, și a PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, un cuvânt de felicitare pentru pasul făcut și, în același timp, de încurajare pe mai departe în vederea sfintei Preoții.

Studenții care au primit slujirea lectoratului sunt:

  1. Acatrinei Valeriu (Galbeni)

  2. Andrei Eugen (Gherăești)

  3. Balan Valeriu (Săveni - Iazu Vechi)

  4. Bejan Flavian (Pildești)

  5. Benchea Gheorghiță-Daniel (Somușca)

  6. Budău Damian (Horgești)

  7. Cimpoieșu Cosmin (Bacău, Parohia "Sfânta Cruce")

  8. Ciobanu Valerică (Focuri)

  9. CiuciuFlavian (Hălăucești)

  10. Cojoc Paul-Marian (Onești, Parohia "Ss. Petru si Paul")

  11. Erdeș Tarciziu (Roman)

  12. Farcaș Leonard (Pildești)

  13. Galațanu Mihai (Gherăești)

  14. Iacob Mihail-Andrei (Săbăoani)

  15. Iancu Felician (Codlea)

  16. Iancu Raimund Tiberiu (Bacău, Parohia "Sfântul Nicolae")

  17. Matieș Liviu-Narcis (Săbăoani)

  18. Neculăeși Claudiu (Piatra Neamț, Parohia "Sfântul Iosif")

  19. Stoica Petru-Clementin (Răducăneni)

  20. Stolnicu Andrei (Pașcani)

Studenții care au primit slujirea acolitatului:

  1. Androșcă Mihai (Piatra Neamț, Parohia "Sfântul Iosif ")

  2. Babiaș Albert (Siret - SV)

  3. Balațchi Alexandru (Siret - SV)

  4. Ciobanu Petru (Chișinău - MD)

  5. Ciubotaru Claudiu (Bacău, Parohia "Fericitul Ieremia")

  6. Cucuteanu Corneliu (Iași, Parohia "Adormirea Maicii Domnului")

  7. Demșa-Crainicu Virgiliu (Bacău, Parohia "Fericitul Ieremia")

  8. Herciu Alin-Petrică (Bacău, Parohia "Sfânta Cruce")

  9. Ioniță Daniel (Ploscuțeni)

  10. Matei Ciprian (Bacău, Parohia "Sfânta Cruce")

  11. Mărtinaș Pavel (Răducăneni)

  12. Nistor Octavian-Iulian (Bacău, Parohia "Sfântul Nicolae")

  13. Păuleț Gabriel-Cătălin (Buruienești)

  14. Râtan Robert (Gherăești)

  15. Salca Silviu-Cristian (Ciucani)

  16. Toma Remus-Alin (Huși-Corni, Epureni)

  17. Vacaru Roberto-Ștefan (Bacău, Parohia "Fericitul Ieremia")

În cursul aceleiași zile, studenții și preoții din cadrul Institutului Teologic s-au alăturat PS Petru Gherghel, la catedrala "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, unde s-a celebrat o Liturghie pontificală, la ora 18.00, ca mulțumire adusă Domnului pentru noul Suveran Pontif, Francisc, ca Domnul să-l ocrotească și să-l călăuzească pentru a conduce mai departe cu multă putere Barca lui Petru.

*

Iată câteva mărturii ale studenților ce au primit în această zi noi slujiri:

Lectori

"Am trăit momente de bucurie și har. Cu ajutorul lui Dumnezeu am primit slujirea lectoratului pentru a fi cât mai aproape de cuvântul lui Dumnezeu, de a-l asimila și de a-l proclama în adunările liturgice. Totodată, m-a făcut conștient că este un pas important în vederea primirii sacramentului sfintei Preoții" (Flavian Bejan, Pildești)

"Bucuria dăruirii pentru proclamarea cuvântului lui Dumnezeu s-a concretizat în viața mea prin instituirea ca lector. Emoția acelui «prezent» spus lui Dumnezeu în fața episcopului mă responsabilizează mult mai intens în a săvârși aceste acțiuni liturgice proprii lectorului. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru darul comuniunii dintre episcop, preoți, colegi, rudele care au fost prezente la sărbătoare și rudele care, deși nu au fost prezente, s-au unit cu noi prin rugăciune. Totodată, doresc să mulțumesc și colegilor care s-au implicat în cântare și organizare. Laudă lui Dumnezeu!" (Paul-Marian Cojoc, Onești "Sfinții Petru și Paul")

"Misiunea pe care mi-a încredințat-o Biserica astăzi mă bucură, dar mă și înfricoșează, conștientizând imensa datorie pe care o am față de cuvântul lui Dumnezeu. De aceea, mă încredințez inspirației Duhului Sfânt și ocrotirii Sfintei Fecioare Maria pentru a putea sluji cu vrednici și îl invoc pe Sfântul Iosif pentru a-mi fi sprijin, el care a fost tatăl purtător de grijă al lui Isus. De asemenea, vreau să mulțumesc celor care m-au însoțit astăzi prin rugăciunile și prezența lor, în special familiei mele, prietenilor și colegilor". (Valeriu Balan, Săveni)

"«De câtva timp mă oferisem pruncului Isus să-i fiu o mică jucărie. Îi spusesem să se folosească de mine, ca de o minge fără valoare, pe care poate să o bată de pământ s-o lovească cu piciorul, s-o lase într-un colț sau s-o strângă la inimă. Vroiam să-l distrez pe Isus și să mă las în voia capriciilor sale copilărești» (Sfânta Tereza de Lisieux). "Având în minte aceste cuvinte ale sfintei Tereza am trăit astăzi momente de bucurie și distracție în Domnul. Cristos și-a îndeplinit capriciile copilărești și m-a primit pe mine, o minge fără valoare, la slujirea de lector. Vreau să-i mulțumesc în aceste momente lui Dumnezeu, pentru încrederea pe care o are în mine și pentru că a găsit în mine un slujitor vrednic al cuvântului său". (Andrei Stolnicu, Pașcani)

"Dumnezeu poate scrie drept și pe rânduri strâmbe, iar aceasta se verifică și prin faptul că eu împreună cu colegii mei am fost instituiți lectori, nu prin meritul nostru, ci prin harul lui Dumnezeu, care necontenit cheamă slujitori în via sa. Îi mulțumesc Domnului pentru această zi plină de har. De asemenea, le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi în această minunată zi. Slujirea cuvântului lui Dumnezeu este o mare responsabilitate pe care sunt bucuros să mi-o asum ad maiorem Dei gloriam". (Cosmin-Alexandru Cimpoieșu, Bacău "Sfânta Cruce")

Acoliți:

"Pentru mine, ca și pentru mulți de altfel, ziua de 19 martie a fost una cu totul specială. Sub auspiciile sfântului Iosif, patronul Seminarului, am fost instituit acolit. Am trăit această zi de har cu multă bucurie și bineînțeles, cu emoție. Slujirea de acolit este o slujire specială care mă apropie mai mult de altar, dar în același timp, impune o responsabilitate mai mare și o trăire mai intensă a sacrificiului sfânt" (Ciprian Matei, Bacău "Sfânta Cruce")

"Primirea ministerului acolitatului mă apropie mai mult de sfântul altar, în slujirea căruia mă angajez pentru viitorul meu alături de Cristos. Mă simt copleșit de milostivirea Domnului, dar în același timp sunt fericit pentru misiunea la care Isus mă cheamă, o trăire mai intensă și angajantă a sfintei Euharistii. Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a condus până în aceste clipe, păstrându-mă sănătos. Îi încredințez lui toate acțiunile mele viitoare. Mă voi ruga pentru ca această slujire să aducă rod bogat în viața mea și a colegilor mei ca să fim exemple bune în comunitățile noastre". (Corneliu Cucuteanu, Iași "Adormirea Maicii Domnului")

"«Lucruri mari a făcut Domnul pentru noi și suntem plini de bucurie» (Ps126,3). Slujirea la care am fost făcut părtaș în solemnitatea sfântului Iosif - cea a acolitatului - mi-a umplut inima de o bucurie sfântă, o bucurie ce izvorăște din însuși sacramentul Euharistiei de care, prin aceasta slujire, m-am apropiat și mai mult. De aceea, îmi revine tot mai mult pe buze cuvintele imnului sacru: Pange lingua gloriosi corporis mysterium pe care aș vrea să mi le înscriu în inimă ca un program de viață și slujire a Celui prezent cu adevărat în preasfântul sacrament al altarului. «Îți mulțumesc și vestesc faptele tale minunate» (cf. Ps75,2), pentru că am fost găsit vrednic (deși nu sunt) să fiu făcut părtaș la un așa de mare dar. Invoc mijlocirea preasfintei Fecioare și a sfântului Iosif ca să-mi obțină de la Fiul lor o credință tot mai vie în prezența sa în acest sacrament al iubirii dumnezeiești, iar în îndeplinirea slujirii de acolit să arăt o dragoste tot mai mare față de sfânta Euharistie. Mulțumesc și tuturor celor care m-au ajutat să trăiesc acest moment și fie ca Dumnezeu, Tatăl îndurărilor, să-i răsplătească cum știe el mai bine. «Cinste și mărire să fie în orice moment preasfântului și dumnezeiescului sacrament!»" (Petru Ciobanu, Chișinău - Republica Moldova).

Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Iași (ITRC): Instituire de lectori și acoliți


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat