Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Vechiul și Noul Testament în Oratoriile lui Händel

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Vechiul și Noul Testament în Oratoriile lui Händel, scrisă de pr. dr. Florin Spătariu. Cartea apare în colecția "Disertații doctorale", formatul 17x24 cm, are 298 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 25 lei.

"Dubla pregătire - teologică și muzicală - este atuul celui care se apleacă asupra oratoriilor lui Georg Friedrich Händel. Florin Spătariu teologul analizează gândirea religioasă a compozitorului, iar Florin Spătariu muzicianul urmărește modul cum este transpusă muzical această gândire în Epoca barocă, plecând de la condițiile social-istorice și concepțiile teologico-filozofice, dar și de la disputele religioase care au dus la configurarea unui nou stil în domeniul artelor".

Cu aceste alese cuvinte își începe dl prof. univ. dr. Nicolae Gâscă cuvântul introductiv la cartea Vechiul și Noul Testament în Oratoriile lui Händel, apărută recent la Editura "Sapientia". Acest studiu constituie disertația doctorală pe care pr. Florin Spătariu a susținut-o, în anul 2009, la Universitatea de Arte "G. Enescu" din Iași, sub conducerea aceluiași profesor.

Lucrarea de față, structurată pe opt mari capitole, ne arată că suntem în fața unei lucrări valoroase ce sintetizează o epocă, cea barocă. În primul capitol, autorul prezintă elementele de factură istorică, biografică și muzicală a acestei epoci, evidențiind totodată rolul deosebit de important al religiei. Dacă în alte epoci (romantism, impresionism, expresionism etc.) factorul religios nu este definitoriu în evoluția muzicală, Epoca barocă este marcată de transformările religioase survenite în urma Reformei protestante și a Contrareformei, acestea reușind să dea naștere la noi modalități de exprimare artistică, la noi genuri muzicale.

Apoi, privirea autorului se îndreaptă asupra nașterii și dezvoltării oratoriului ca gen reprezentativ al acestei epoci, prezentând diferențele dintre cele trei tipuri de oratorii: italian, latin și german.

În continuare, părintele Spătariu dedică numeroase pagini vieții și operei marelui compozitor, reliefând momentele ce au avut un rol hotărâtor în planul creațiilor sale: peregrinările muzicale italiene, cele trei turnee londoneze și momentul stabilirii definitive în capitala Angliei, unde își compune cele 22 de oratorii. Tot aici, autorul oferă și o listă completă a acestor oratorii, cu specificarea datei la care au fost compuse și a primei audiții.

În continuare, autorul, după ce face o scurtă analiză a dramaturgiei acestei epoci, pune în discuție elementele sacre și profane, intrând în profunzime în tematica oratoriilor händeliene. Expresia Vechiul și Noul Testament ne trimite cu gândul în primul rând la personajele Sfintei Scripturi din cele două lumi: lumea ebraică biblică a Vechiului Testament (până la venirea lui Cristos) și lumea nouă creștină a Noului Testament (sensul sacru). De asemenea, titlul comportă și un alt înțeles: acela al anticului ca profan, adică modul în care se reflectă dramaturgia antică în oratoriile händeliene. Ambele sensuri sunt reflectate în oratoriile sale.

Apoi, după analiza tuturor oratoriilor lui Händel, pe baza elementelor limbajului muzical, cu bogate exemplificări, atenția autorului se centrează pe oratoriul Messiah, creație simbol a genului, dar și a culturii sacre anglicane, ce constituie centrul de greutate al lucrării, nu atât prin dimensiune, cât mai ales prin profunzime.

Ultimul capitol prezintă mai multe interpretări și imprimări ale oratoriilor în decursul istoriei. Lucrarea se încheie cu o bogată bibliografie. Așadar, cartea Părintelui Florin Spătariu contribuie considerabil la îmbogățirea literaturii de specialitate, care, prin minuțiozitate, rigoare, capacitate de sinteză, vine în întâmpinarea dorinței de a ști, de a-i cunoaște pe marii creatori și operele acestora.

Laurențiu Turbuc

* * *

Vechiul și Noul Testament în oratoriile lui Händel,
Florin Spătariu, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-086-6, 17x24 cm, 298 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat