Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sărbătorirea patronului la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan

Sărbătoarea Sfântului Iosif a început în seara zilei de 18 martie 2013, odată cu celebrarea solemnă a primilor vesperi ai acestei solemnități. Momentul de rugăciune a fost condus de părintele Marcelin Amariei, profesor în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, concelebranți fiind părintele Gheorghe Damian Pătrașcu, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, și părintele Irimia-Romică Pal, formator la Liceul Teologic Franciscan din Roman. Vesperele au fost ținute în limba latină, în cânt gregorian. Antifonarii au fost preoții Antălucă Ciprian și Dumea Cristian. La acest moment spiritual au participat studenții Institutului Franciscan, elevii de la Liceul Franciscan și preoții comunității din Roman.

La omilie, părintele Gheorghe Damian Pătrașcu a pus problema în felul următor. Dacă s-ar întâlni cu sfântul Iosif, părintele i-ar adresa următoarea întrebare: ,,Sfinte Iosife, ce a însemnat credința pentru viața ta atât de frământată, plină de surprize și evenimente neprevăzute?" Și își imaginează astfel răspunsul: ,,Fiule, înainte să înțeleg ceva, darul credinței a tăbărât peste mine. Cu mintea nu înțelegeam ce vrea Dumnezeu de la mine, dar inima îmi spunea că este vorba de un lucru ce mă depășește și unicul răspuns, pe care puteam să-l dau acestui plan, era DA". Trebuie să-l lăsăm pe Isus, cuvântul făcut trup, să ne umple inima și mintea de speranță, credință și iubire.

Liturghia solemnă din ziua de 19 martie a fost celebrată de părintele provincial al OFMConv. din România, Cătălin Emilian, fiind prezenți și aproximativ 30 de preoți concelebranți. La aceasta Liturghie, pe lângă studenți, elevi și mulți oaspeți, am avut deosebita bucurie de a-i avea în mijlocul nostru și pe cei șase frați novici de la Prăjești, însoțiți fiind de către rectorul lor, părintele Ioan Horvat, și de vicerectorul, părintele diacon Marius Alistar.

Părintele Marcelin Amariei, OFMConv., a fost cel care a predicat, exprimându-și bucuria că sfântul Iosif este patronul Bisericii Universale și al Provinciei Franciscane din România. Se întreabă părintele: ,,Ce putem spune noi despre viața sfântului Iosif? Sau mai bine zis, care este mesajul său pentru noi?" Sfântul Iosif este un model de ascultare pentru toți oamenii. Ascultă de înger când îi spune să nu îi fie frică de vestea zămislirii și astfel să o ia la sine pe Maria. Tot de înger ascultă când acesta îi spune să plece în Egipt, căci Irod dorea să ucidă Copilul nou-născut, simțindu-și amenințată domnia. Iosif și-a dat seama că planul lui Dumnezeu nu suportă amânare și că doar Dumnezeu poate împlini planul său de mântuire asupra fiecăruia dintre noi.

Sfântul Iosif ne cere să fim întotdeauna deschiși planului lui Dumnezeu cu fiecare dintre noi, chiar dacă uneori nu înțelegem ceea ce vrea de la noi. Să ne oferim întotdeauna aproapelui nostru, în nevoile sale și să ne îndeplinim îndatoririle, de fiecare zi, cu seninătate și multă dragoste. Astfel, vom reuși să devenim cu adevărat creștini.

La sfârșitul Liturghiei părintele provincial a ținut să mulțumească tuturor credincioșilor pentru prezența în capela Institutului, dar și celor care s-au îngrijit de buna organizare a acestei sărbători. Părintele i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru cei peste 300 de frați franciscani români, cu profesiune simplă și solemnă, care se află atât la noi, în țară, cât și în străinătate.

Pace și bine!

Andrei Marius

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Roman: Sărbătorirea patronului la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat