Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pustiana: Misiuni populare

Pentru fiecare creștin, timpul sfânt al Postului Mare este un timp de har, în care Biserica ne cheamă, în numele Domnului, la convertire, la o rugăciune mai intensă, la apropierea cât mai deasă de sfintele sacramente și la mai multe fapte bune, pentru a putea trăi cu mare bucurie sărbătoarea centrală a credinței noastre: Învierea Domnului.

În acest sens, pentru a favoriza o trăire cât mai intensă a sărbătorii Învierii lui Cristos, dar și pentru reînnoirea vieții spirituale a familiilor din Parohia "Sfântul Ștefan Rege" Pustiana, în perioada 14-17 martie 2013, în această comunitate, au avut loc misiuni populare organizate de părintele decan Augustin Benchea, în cadrul cărora predicator a fost părintele misionar Gheorghe Cojocaru, paroh al comunității din Nicolae Bălcescu.

Motoul acestor misiuni, intitulat de părintele predicator, a fost: "În vizită la medic!" Toți cei prezenți la sfintele misiuni am fost invitați să facem o vizită la medicul nostru, Isus Cristos, în cabinetul său care este Biserica, pentru a vedea cum stăm cu capul, cu inima, cu ficatul, cu digestia și cu plămânii, ca în final să primim și o rețetă, căci așa se termină o vizită la un medic: cu o rețetă. Rolul acestor analogii a fost acela de a vedea cum stăm cu credința noastră, cu iubirea față de semenii noștri și, mai ales, cu iubirea din familiile noastre: să vedem care sunt bolile de care suferă astăzi omul, societatea și familia și cum pot fi ele vindecate. Părintele predicator a subliniat faptul că fiecare dintre noi este invitat să treacă pe la acest medic, chiar dacă se crede absolut sănătos. Toți avem nevoie de un control, iar misiunile, exercițiile spirituale sunt prin definiție o revizuire a vieții noastre în cadrul cărora avem posibilitatea de a găsi câteva răspunsuri la întrebările care frământă inima noastră și de răspunsul cărora depinde binele nostru și al familiei, al comunității din care facem parte și al lumii întregi, dar mai ales fericirea noastră veșnică: cine sunt, ce fel de om sunt, ce fel de creștin sunt, de ce trăiesc pe acest pământ, unde trebuie să ajung, ce trebuie să fac ca să ajung acolo? Care este răspunsul pe care mi-l dau eu despre existența mea? Fiecare familie a fost invitată să se întrebe asupra identității ei: "Familie, devino ceea ce ești!", familie, fii ceea ce trebuie să fii! La toate aceste întrebări, dar mai ales la întrebarea: Care va fi rețeta mea și a familiei mele? Am fost ajutați să găsim un răspuns în lumina Cuvântului lui Dumnezeu, care ne spune că fiecare om este o creatură a iubirii lui Dumnezeu, este voit de Dumnezeu, binecuvântat de Dumnezeu, pus pe acest pământ ca să împlinească o menire; fiecare familie este creată și voită de Dumnezeu, care este la originea fiecărei familii: El o binecuvântează și nu trebuie să lipsească niciodată din familie.

Părintele misionar a evidențiat, în mod deosebit, teme cum sunt mândria, necurăția, lăcomia, goana omului după a avea cât mai mult, pentru care este în stare de a călca în picioare valorile cele mai sfinte, chiar și pe Dumnezeu, de care nu mai ține cont; copiii au tot mai puțin timp pentru părinți, soții au tot mai puțin timp unul pentru altul, se "înțeapă" zilnic prin vorbe răutăcioase, uitând de datoria de a suporta cu răbdare greșelile celuilalt, uitând că și Crucea, pe care au jurat în momentul încheierii legământului sfintei Căsătorii, și care nu a fost pusă înaintea lor ca obiect de ornament, trebuie să facă parte din viața de familie, în care amândoi soții să urmeze exemplul lui Cristos, care și-a iubit Biserica până la jertfa supremă, oferindu-se din iubire Tatălui, pentru iertarea și mântuirea noastră. De la toate aceste necorespunderi zilnice la misiunea încredințată soților de Dumnezeu în familie, se ajunge, în cele din urmă, la slăbirea credinței și a iubirii, unul față de celălalt și față de Dumnezeu. Mereu se reproșează, datorită incapacității de a renunța la părerea proprie, se scot în evidență defectele celuilalt și intervine astfel plictiseala, iar din acest motiv iubirea dintr-o familie se diminuează, astfel încât, copiii ajung să trăiască cu teama ca nu cumva părinții să se despartă.

În ultima zi a sfintelor misiuni, părintele predicator ne-a atras atenția asupra recomandării medicului, ca în timpul efectuării tratamentului să ne oprim total de la alcool, subliniind astfel o altă realitate atât de tristă și de răspândită, din cauza căreia se distrug atâtea vieți și atâtea familii și care face victime fără nicio discriminare.

La sfintele Liturghii din cadrul misiunilor au participat un mare număr de credincioși, atât din comunitatea Pustiana, cât și din satele învecinate, având posibilitatea de a se apropia de sfânta Spovadă și de sfânta Împărtășanie, pentru a realiza acea întâlnire personală cu Isus Cristos, după îndemnul părintelui misionar, și a se lăsa astfel cuceriți de Dumnezeu și de iubirea sa, în numele căruia noi ne-am adunat în aceste zile de har și de binecuvântare.

Domnul să-l răsplătească pe părintele Gheorghe Cojocaru pentru că a făcut posibilă această lucrare a lui Dumnezeu în inimile noastre și pentru că ne-a ajutat să descoperim demnitatea și chemarea pe care fiecare o are în mijlocul propriei comunități și familii: familia, așa cum a fost întemeiată și voită de Dumnezeu, ca o familie care iubește, care iartă, care ține în frâu greșelile proprii, ambițiile proprii, răutățile proprii.

În ultima predică a sfintelor misiuni, ca și o concluzie la cele meditate, părintele misionar ne-a atras atenția cu o întrebare, tocmai pentru a ne provoca să punem în practică cele auzite: Ce face un pacient când iese din cabinetul medicului? Are rețeta în mână: o poate rupe și arunca pe jos sau să meargă la farmacie și să ia medicamentele. Și mai poate să facă un lucru: să vină a doua și a treia oară la medic. Să nu uităm să facem tratamentul! Să avem credință și iubire din plin și ne vom vindeca!

Încheierea sfintelor misiuni a avut loc în cadrul sfintei Liturghii de la ora 11.00, prezidată de părintele Daniel Budău, paroh de Florești, alături de părintele decan Augustin Benchea, paroh al comunității din Pustiana, și de părintele predicator Gheorghe Cojocaru. În încheiere, înainte de a primi binecuvântarea finală a sfintelor misiuni, părintele predicator ne-a învățat și ne-a îndemnat să ne rugăm mereu lui Dumnezeu, cu cei din familia noastră, spunându-i: "Doamne, dă-mi prospețime în iubire! Doamne, dă-ne familii sfinte, dă-ne tați sfinți, mame sfinte, dă-ne copii ascultători și respectuoși, dă-ne tineri generoși." Așa să ne ajute Dumnezeu!

Pr. Ștefan Bortă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-17 martie: Pustiana: Misiuni populare


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat